söndag 21 juli 2013

Stalpet i Aneby - en oväntad oas

Igår skjutsade vi äldsta dottern till Nässjö. På hemvägen hittade vi till ett charmigt ställe som vi aldrig varit vid tidigare; Stalpet i Aneby.

Där finns södra Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på 20 meter. Mäktigt att se och höra vattnet kasta sig utför det branta stupet.Det killade i min mage när jag stod alltför nära branterna. Höjdrädd som jag alltid varit. Fast om jag förut brukade känna som en kittling i min mage, så känner jag numera som att marken försvinner under fötterna på mig. Konstigt vilka reaktioner man kan få i kroppen ibland när man är en känslomänniska. Och alltihop sitter i huvudet.

Hur som helst. Vid Stalpet fanns ett mysigt litet café som tydligen funnits där ända sedan början av 1900-talet. Där var flera små hus som hade olika namn. Grottan, paviljonen, altanen, lusthuset. Och så var där en hantverksbutik med keramik, stickade barnkläder och mössor, luffarslöjd, glaskonst med mera. Själv så köpte jag en brunpapperspåse fylld med hemkokt chokladkola. Den gick åt som smör i solsken. Kolorna var slut innan kvällen. De smalt i munnen.Caféet hade stora räksmörgåsar, kakor, glass och våfflor med tre olika tillbehör. Valet var lätt för mig; en våffla med sylt och grädde. (En våffla gör ingen sommar. Minst tre ska det vara, tycker jag.) Och våfflan hos Stalpet var precis så där knastrigt frasig som jag tycker att en våffla ska vara.Härligt att hitta nya små smultronställen så nära där jag bor. Till Stalpet kommer jag säkert att återvända flera gånger.

6 kommentarer:

 1. Goda våffelställen du upplever i vackra Småland Anna-Karin.
  I går skulle jag åkt med till Forsakar, men värmen var för
  svindlande hög. Fallet där är 2 meter lägre än i Aneby men
  mängden vatten som forsar ned är nog större här i alla fall. ;)
  Kram ( ) från Kalle vid Tallebäcken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forsakar har jag heller aldrig hört talas om eller varit där. Det är alltid mäktigt att se vattenfall, tycker jag.

   Undrar hur det skulle kännas att se Niagara-fallen? :)

   Kram

   Radera
 2. Ja, man behöver inte alls åka jorden runt för att hitta sina smultronställen. Jag tycker du ger en härlig beskrivning av din dag. Vatten har alltid en slags påverkad på en, tycker jag. I drömvärlden representerar vatten känslor. Ha en bra fortsatt sommar. Kram C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cathrin, så glad jag blev att få se dina rader här till mig i min blogg!

   Visst påverkas vi människor av vatten. Att sitta vid en sjö eller ett hav ger frid i min själ. Ljudet från vågorna och att se ut mot horisonten. Fiskmåsar eller änder.

   Jag visste inte att vatten representerar känslor i drömvärlden, så vackert. :)

   En så bra sommar som möjligt önskar jag dig också!

   Kram

   Radera
 3. På Stalpet var jag för några år sedan,,,jättefint och smarrigt kaffebröd....tyckte att detta var ett litet smultronställe,,,,

  Ha det så bra och njut av sommaren,,,kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får lust att åka tillbaka till Stalpet igen så fort jag tänker på det stället. Kanske hinner jag ett besök till dit innan det blir höst? :)

   Ett riktigt litet smultronställe, precis som du skriver. :)

   Kram

   Radera