fredag 25 oktober 2013

Nej till dietist men ja till statiner

I morse pratade jag med min läkare. Fick veta att här i Jönköpings kommun där jag bor får vårdcentralerna inte längre skicka remiss till dietister. Överhuvudtaget får man inte längre remittera människor här till dietister på grund av diabetes, blodfetter eller fetma. Min läkare var frustrerad över det.

Mycket märkligt tycker jag att man sparar in på dietister när fetma anses vara boven bakom många vällevnadssjukdomar. (Enligt mig är fetman ofta ett svar på stark negativ stress och därmed följande sömnproblem under en lång tid. I alla fall när det gäller mig själv har jag upplevt det så. Jag motionerar och äter sunt. Fast har haft mycket negativ stress under så många år i mitt liv. Under de perioder som jag har mindre stress och sover bättre går jag ner i vikt. Och tvärtom).

Hur är det i andra kommuner när det gäller remisser till dietister? Någon som vet?


Min läkare får alltså inte enligt nya regler i Jönköping skriva ut en remiss till en dietist.

Däremot hade hon inga som helst hinder/förbud mot att skriva ut recept på statiner (blodfettssänkande medel) som FÖREBYGGANDE mot hjärt/kärlsjukdomar trots att mitt hjärta är friskförklarat. Den medicinen jag fått recept på har massor av biverkningar. En av dem är depression. Knappast lämpligt för mig som redan har benägenhet för depression, tänker jag.

Mycket märkligt alltsammans, tycker jag. Ingen logik i det alls som jag ser det.

Jag tänker INTE ta ut den preventiva medicinen som jag fått på recept. Det är många som ifrågasätter att medicinera friska människor preventivt med statiner. Också min läkare gjorde det, efter att jag ställt frågor och diskuterat med henne.

Jag tänker fortsätta att motionera, att använda mig av stresshantering och att försöka ha roligt och njuta av livet. Och äta sunt.

Det är viktigt att våga ifrågasätta tycker jag. Att både lyssna till sig själv och till andra. Inte bara lyda för att någon annan säger att man ska göra si eller så. Mitt liv är mitt val, ingen annans.


"Det är livsfarligt att leva. Man kan faktiskt rent av dö. Så håll alla dörrar öppna. För en dag är det dags att ta adjö". (Barbro Hörberg)
 

 

6 kommentarer:

 1. Låter väldigt märkligt. Vet inte hur det är i vår kommun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt är det om det här verkligen stämmer som min läkare sa.

   Kram

   Radera
 2. Hur många frågetecken skall jag sätta inför detta remissande??
  Sjukhus har ju dietister med flera års utbildning anställda.
  Kommer de nu att få sparken då de tydligen hindrar medicinering.
  Jag undrar vad den där statsministern lider av egentligen??
  Bra Anna-Karin att du aktar dig för att bli försökskanin.
  Må så bra i frid och ro. (Kram) Kalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försökskanin har jag ingen alls lust att vara. ;) :)

   Må så bra du också, Kalle.

   Kram

   Radera
 3. Vad märkligt. Jag vet inte hur det fungerar där jag bor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt är det. Om det nu är så som min läkare sa till mig.

   Kram

   Radera