måndag 20 januari 2014

Fokusera och städa

En gång läste jag en berättelse om en munk som började varje morgon med att sopa golvet. Han sopade inte golvet i första hand för att städa. Han hade sopandet som en morgonritual. En övning i medveten närvaro att starta sin dag med.

Den där berättelsen fascinerade mig. Hur munken njöt av att höra ljudet från sopborsten mot golvet. Hur han njöt av att vara i fullt fokus, i total närvaro i själva soprörelsen.

Det var inte alls så som jag själv kände det i morse när jag skulle damma i huset. För mig var det mer som att mitt huvud var någon annanstans än mina rörelser med händerna och dammvippan. Som att huvudet var före och dammvippan kom efter i det jag höll på med.

När det känns så, hjälper det mig att tänka på munken med sin morgonsopning. Jag saktar ned farten och känner att mitt huvud och rörelsen blir till ett.

I samklang med varandra i stället för att jobba i olika hastigheter.

Ingen människa kan köra i högsta hastighet hela tiden.

Det kan ta tid att hitta rätt hastighet ibland.

Men så viktigt för kropp och själ.

6 kommentarer:

 1. Förslag från Kalle i Tallebacken

  Tänk på vad du gör
  när du går där och städar
  eller sjung och le!

  Så gjorde Snövit om jag minns rätt;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det, Kalle. Man ska fokusera på det man gör. Man behöver inte tänka på det man gör. Det bästa är om man kan släppa tankarna och bara vara i det man är. Jag övar på det. Fortfarande. :)

   Känner man sig glad och går runt och nynnar så brukar det gå som en dans att städa!

   Kram

   Radera
 2. Dina ord är så sanna. Jag önskar att jag var en munk (!) som kunde finna harmoni i sopandet. Själv försöker jag göra städningen så snabbt som möjligt för att sen belöna mig med en kopp kaffe och en god munk (!) Elinor Fredriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Elinor, härligt om du också kan ta till dig det jag skriver om. En kopp kaffe eller te efter städningen, att ha en skön paus att se fram mot, det är viktigt det också. :)

   Allt gott!

   Radera