måndag 17 februari 2014

Vårdepp

Många människor blir deppiga den här tiden på året. Jag är en av dem som känner "vårdepp" när ljuset börjar komma tillbaka till Norden. Sådan har jag varit i halva mitt liv, minst.

Jag minns när mina ungar var små och vi åkte till fjällen hur jag samtidigt som jag packade vinterkläder och slalompjäxor och skidkläder, undrade hur jag skulle orka. Varför jag överhuvudtaget gav mig iväg på skidsemester när jag var så grymt trött?

Fast efteråt. Vilken energikick jag hade fått efter att ha varit i solen och snön och rört på mig, åkt skidor, varit utomhus hela dagarna i friska luften och med allt ljuset där.

Om man är en människa som är känslig för årstidsväxlingar, blir man efter vad jag läst mer och mer känslig för det ju äldre man blir. Det känns inget kul.

Man får göra det man kan för att må så bra som möjligt tills kroppen ställt om sig. Att motionera utomhus så mycket som möjligt hjälper. Att äta D-vitaminer påstår en del hjälper. Det har jag gjort två vintrar nu. Kanske att jag har haft färre infektioner, fast det är svårt att säga säkert vad det beror på.

Sova ordentligt är viktigt. Lägga sig i tid på kvällen och gå upp senast när ljuset kommer. Sova lagom mycket, varken för lite eller för mycket. Kvinnor behöver i allmänhet mer sömntimmar per natt än män.

Att äta bananer, ägg och valnötter till exempel ska också vara bra mot vårdepp.

Att vara med människor som man trivs med och att skratta tror jag alltid är bra mot depp. Vad än det beror på.

Känner du att du kan bli trött och deppig när ljuset kommer tillbaka efter vintern?

Har du några knep som du tar till för att få mer energi och må bättre då?

16 kommentarer:

 1. Tyvärr har inga tips mot vårdepp. För min del blir det som jobbigast med sen höst och mörkret, men ingen vårdepp än så länge :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du slipper vårdeppet, Moi. Fast höstdepp känns säkert lika tungt. Jag brukar ha mest energi på sensommaren och fram till november. Sen "dalar" jag. :)

   Kram

   Radera
 2. Jag kände mig mer faktiskt förr när jag var ung om våren, nu tror jag inte det är så farligt - eller lite rastlös kan jag kanske bli. Det finns en trygghet i det mörka. Mer energi - har du prövat Ginseng t ex? Det finns ju en massa på hälsokosten och även apotek. Annars har jag tyvärr inga bra tips, min energi är nog alltid låg. Ha det så bra du kan. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att det blivit bättre för dig, Cathrin, du ger mig hopp. :) Jo, visst finns det både trygghet och lugn och vila i mörkret. I lagom dos i alla fall.

   Ginseng har jag provat fast jag märkte ingen skillnad. Det bästa för mig så som jag vet nu är att vara mycket utomhus och att göra saker som jag har lust att göra och att skratta. :)

   Ta du väl hand om dig.

   Kramar

   Radera
 3. Jag förstår dig precis för jag är också känslig för årstider och bäst mår jag på hösten men våren gör mig så trött och orkeslös men nu när jag promenerar så hjälper det till lite och jag blir piggare. Då är du kanske som mig även känslig för fullmåne. Jag äter banan varje dag och även valnötter men då får jag lägga till mer ägg ;)

  Håller verkligen med om detta med att skratta och träffa folk man trivs med

  Knepet för mig är just att gå ut och promenera och även att åka ut med bilen i naturen och njuta och fota.

  Ha en skön kväll
  kram
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att promenera utomhus hjälper mig också, Malin. Vi är många som känner av det här. Lite jobbigt kan det kännas när andra sprudlar av energi och man själv känner sig så matt att man knappt orkar vara upprätt.

   Jo, jag är också känslig för fullmåne. Sover sämre då. Det tog lång tid för mig att förstå det sambandet, idag märker jag det tydligt.

   En liten tur med bilen är alltid uppiggande. Särskilt när det blir vår och är långa, ljusa dagar. Små bilutflykter till mysiga ställen är toppen, tycker jag. Enkelt och inte alltför energikrävande. :)

   Kram

   Radera
 4. Hej. Tyvärr så tillhör jag de som blir sååå pigg på våren så jag har inget bra knep. Hopoas verkligen att det inte blir värre med åren för dig. Men att skratta och sova lagomt tror jag på. Ska nu läsa lite bakåt i din blogg som verkar bli en trevlig läsning.
  Hej svejs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till dig, Badtant.bloggo! :) Det måste vara härligt att bli pigg på våren. Jag brukar känna mig som piggast på sensommaren. Kanske är det bra att vi är pigga olika årstider vi människor, kanske är det bra för oss alla som grupp? Vem vet. :)

   Varmt välkommen hit till min blogg, hoppas att du hittade något som du gillade att läsa här. :)

   Kram

   Radera
 5. Jag kan bara föreslå att du och Mimmi åker till Vättern. Den brukar
  hjälpa dig i alla väder. Vad vore du utan Vättern Anna-Karin ;)
  Och vad vore Vättern utan dig ? svar: mycket mindre känd.
  Den första gång jag såg dig, det var vid Vättern.(( (Kram)) Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle, du har helt rätt. En tur till Vättern och en strandpromenad där ger massor med mera ljus än en bit bort från vatten. Bra tips! :)

   Kram

   Radera
 6. Som tur är har jag aldrig än råkat ut för depp. Men jag har en kompis som har höstdepp och när solen skiner mera blir hon som en ny och glad lärka *ler* Bra saker du tar upp så att alla ska få må bra *tumme upp* /kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Spanaren, jag delar gärna med mig av mina tankar och sånt som jag tror att andra också kanske kan ha glädje av eller hitta tröst i.

   Det är en tröst att känna att man inte är ensam om att känna sig så som man gör som människa. Oavsett vad det handlar om.

   Kram

   Radera
 7. TACK för att Du tyckte om att se och ana känslan i att ta äggen. Det var roligt att göra dem(gjorde med en13-årig flicka i söndags) Hon skulle ha svarta och lila ägg för de passade i hennes rum, ja vi blandade i lite gult också, det tyckte hon om!
  Vad som jag tycker alltid piggar upp...det är att besöka sjuka, äldre etc. Jag besöker en 94-årig dam då och då. Hon ger mig ALLT! Skriker då det är spännande i idrotten, önskar köpa nya vardagsrumsmöbler, bjuder på små daimstrutar i ishockeymatchspaus, vill ta gömma bruna fläckar i ansiktet med täckkräm!!!! Härligt och så positiv så! Ha det gott! / Agneta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Agneta! Så då var det du som hade gjort de fina tovade äggen, så härligt att hitta till dig i en annan blogg! :)

   Svart, lila och lite gult, det låter vackert för mig. Fin färgkombination.

   Visst är det uppiggande att möta andra människor, positiva människomöten. Och också att känna att man betyder något för någon annan.

   En så härlig kvinna du berättar om! Grattis till att ha en sådan vän IRL.

   Kramar

   Radera
 8. ...ta ska inte vara med, bara gömma bruna fläckar....Agneta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag förstod vad du menade, Agneta, konstigt hur hjärnan oftast läser "rätt" även om där är någon bokstav eller ett ord som inte var tänkt att vara där. :)

   Kram

   Radera