onsdag 19 mars 2014

Rehabilitering för utmattade


Hos bloggaren Marie-Louise Nilsson hittade jag ett intressant inlägg igår om rehabilitering för utmattade. Marie-Louise som själv drabbades av utmattning 2011, hade av sitt kommunala skyddsombud fått en bok med namnet "Vad du som är sjukskriven behöver veta om rehabilitering" (2012).

I boken finns bland annat en rehabiliteringsplan för en person med utmattningssyndrom.

Där finns också tio råd för nedvarvning och återhämtning. Råden stämmer väl överens med vad jag själv känner har hjälpt mig genom åren efter min utmattning. Fast jag har fått söka mig fram själv och gått på många nitar längs med den vägen. Aldrig någonsin under fjorton år har någon gett mig en bok med liknande rehabiliteringsplan eller råd i som i denna bok.

Jag undrar vem och var jag skulle varit idag om jag och inte minst mina anhöriga, fått den boken när jag blev sjuk. Om myndigheter, arbetsgivare, läkare och andra experter, jag själv och anhöriga fått information om vad jag behövde och också gett mig en rehabilitering som var lämplig utifrån det. Tänker jag för länge på det är det risk att jag blir bitter. Och det vill jag inte. Därför skriver jag ur mig mina tankar här och nu och sedan släpper jag taget om dem.

När jag minns tillbaka hur jag behandlades från vården och myndigheter när jag blev utmattad, går den processen fullkomligt tvärt emot det som står i den här boken. Jag pressades bortom den vägg jag redan gått in i.

Fast det går inte att vrida tillbaka tiden. Jag får leva med att det blev som det blev för mig. Det känns bra att se att man vet mer idag om utmattningssyndrom än man visste för 14 år sedan. Om vad som verkligen läker.

Förmodligen var det okunskap som gjorde att jag blev så illa behandlad som jag blev. Och jag får förlåta mig själv för alla gånger som jag gått på nitar.

Jag har gjort så gott jag kunnat.

Fått med mig så mycket annat på vägen i stället.

En del på gott. Annat på ont.

Jag rekommenderar dig som är utmattad eller känner någon som är det att läsa de här råden. Boken ska också finnas i en särskild utgåva för arbetsgivare.

Det är viktigt att bra information om rehabilitering för utmattade sprids. Allt fler människor i Sverige drabbas av utmattningssyndrom. Så länka gärna till det här inlägget eller Marie-Louise inlägg så att många kan läsa. Eller sprid det på annat sätt. Prata om det. Därför att det är viktigt.

De här råden skulle egentligen alla människor ta till sig och försöka att leva efter. Det är alltid lättare att förebygga än att bota. Vi lever i en tid med så många intryck att vi behöver lära oss hur man varvar ned för att orka i längden.#Blogg100 - Dag 20

6 kommentarer:

 1. Ja, Anna-Karin, jag har ju varit dålig länge även innan 2011 fast jag försökte arbeta och gjorde de med många sjukperioder. Så jag har också letat mig fram efter metoder som har kunnat hjälpa mig. Och precis som du landat i det som står i listan i boken. Men med många trevande försök. Det jag känner är viktigt med boken och råden i den är just en plan. Att tillåta sig själv första tiden att bara varva ned och ta hand om sig. Det har varit och är mitt största problem. Och jag tror inte att jag är ensam. Det finns en anledning till att vi blir utmattade. Vi är effektiva, produktiva och har ribban högt. Jag kan känna att jag 2011 och framåt och även nu den här våren har antagit samma effektivitet som på jobbet , säg "doktorerar", på att hitta sätt att bli frisk. Jag har bara bytt fokus, när jag egentligen bara ska vila den första tiden. Att få det skrivet framför mig, är viktigt. Jag återkommer med mer tips, för längre fram i boken finns en handlingsplan som jag själv kan skriva, utifrån min egen situation. Detta är oerhört viktigt, så tack för att du sprider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ""Doktorera" på att hitta ett sätt att bli frisk", ja, Marie-Louise, de orden kan jag också skriva under på. Så typiskt för en personlighet som blir utmattad. ;) :)

   Det tar tid ibland att förstå sitt eget bästa. Att hitta till ett vilotillstånd när man kanske nästan aldrig förut i sitt liv känt hur det känns. Eller väldigt sällan.

   Bra att du delar med dig, tack, Marie-Louise! :)

   Kram

   Radera
 2. Jag är så stressad och utmattad av tråkiga personer att kommentarer
  om ditt viktiga ämne får utebli idag. Och datornätet trilskas. Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, Kalle, det där låter inget bra alls.

   Hoppas att du har det bättre idag.

   Kram

   Radera
 3. Hej Anna-Karin. Nu har jag kopierat de tio rehabiliteringsbuden
  och skrivit ut dem i flera exemplar, för att dela ut till behövande.
  Tackar tackar. Det är hemskt vad hätskt och buffligt uppförande
  mot folk kan ställa till obehag, såra och skada.
  Kram till dig, den gör vad den kan ;) Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, Kalle, att du delar med dig av de här råden. Det är många människor som är intresserade av det, tror jag. :)

   Kram

   Radera