lördag 31 maj 2014

Anti-stress: EFT - stressreducerande metod

I början av min utmattning när jag började vakna till så smått igen, sökte jag efter olika metoder för att må bättre och läka. Läkarna hade ingen hjälp att erbjuda mig mer än att de sa till mig att ha tid och tålamod. Vilket de hade helt rätt i.

Fast där finns också annat som både jag själv och forskare idag vet hjälper och läker. Som meditation och mindfulness. Min bokhylla här hemma är fortfarande full av böcker från den tiden när jag själv sökte mig fram. Det finns massor av olika sätt för att minska stress och ångest.

Något som jag vet att jag testade för länge sedan var att knacka på olika punkter på kroppen. Jag har en bok om det här hemma. Jag förväntade mig inget alls när jag knackade på mig själv. Fast faktum var att jag kände mig mer avspänd efter min självbehandling. En liten stund i alla fall. Tills någon stängde en dörr eller öppnade kylskåpet eller en bil körde förbi. Så stresskänslig var och är jag ibland fortfarande. Det behövs inte mycket för att jag ska gå upp i varv. Fast det som är härligt är att jag numera ibland går ner i varv. Till skillnad från när det var som värst och jag var uppe i varv dygnet runt, 24 timmar gånger sju dagar i veckan.

Idag använder jag mig för det mesta av motion, meditation, mindfulness, musik, yoga eller att bara vila mig i tystnad för att komma ner i varv. Jag har hittat det som hjälper just mig att gå ned i varv.

Av en slump hittade jag häromdagen en video på YouTube som jag provade. Det är en teknik som heter EFT, Enkelt uttryckt kan man säga att man i EFT använder sig av knackningar på olika ställen på kroppen i stället för av nålar eller tryckningar som i akupunktur och akupressur. Man kan knacka på sig själv, man är alltså inte beroende av någon annan för att komma ned i varv. Det tycker jag är en stor fördel. Det känns bra att kunna ta hand om sin stress själv på olika sätt.

När jag hittade videoklippet blev jag så klart nyfiken på att prova det. Inga förväntningar hade jag den här gången heller. Bara ren nyfikenhet på hur jag skulle känna mig efteråt.

Jag upplevde att jag blev mer avspänd i hela kroppen, kände spänningar släppa i hela mig och jag hamnade i lugn- och ro-tillståndet som jag numera känner igen i mig när jag når dit. Det tillstånd där kropp och själ får den vila de behöver för att fungera och må bra.

HÄR är videon med EFT som jag testade.

Prova gärna olika tekniker för att minska negativ stress.

Fast känns också alltid efter själv hur du upplever det.Blogg100 - Dag 93

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag använder mig utav en änklare metod som är snarlik, men änklare som heter TFT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. TFT, jag får googla om det. Många olika tekniker finns det att prova och känna hur de fungerar. Tack för tipset!

   Allt gott!

   Radera
 2. Nu har du endast en vecka kvar av ditt 100-bloggande ser jag.
  En MARAton-prestation! Som du har jobbat är det inte konstigt
  att du blivit stressad, fast du tycker det är roligt att skriva.

  Tag dig en välförtjänt bloggsemester föreslår Kalle i Tallebacken
  Så slipper du gå till någon KK. (Det betyder kotknackare ;))
  En kram gör lite vad den kan Anna-Karin ((Kram))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogg100 känns inte alls som ett jobb för mig, Kalle. Det är ett skapande, något som jag brinner för.

   Det är inte viktigt för mig att blogga varje dag. Bara kul att vara med i det här sammanhanget, Blogg100. Många nya läsvärda bloggar har jag hittat tack vare det. :)

   Kram

   Radera