måndag 26 maj 2014

EU-valet 2014: Solen över MP och Fi skuggas av SD

I stort sett ett härligt resultat i EU-valet i Sverige igår tycker jag. Jag önskar att vinden från igår håller i sig också i höst. Även om så klart ett EU-val inte är detsamma som ett nationellt val. Det är hög tid för förändring av vad vi fokuserar på som människor och samhälle. Både i EU och i Sverige. 

En mörk skugga finns där dock. SD. Fast djupt inom mig tror jag att den skuggan inte kan växa sig så mycket större nu. Jag tror att de allra flesta människor i Sverige är modiga nog att stå upp mot främlingsfientlighet.

SD:s flesta väljare är unga män. De kommer att mogna och växa upp. Förhoppningsvis med nya perspektiv.

Moderaternas flesta väljare är äldre män. De kommer att försvinna en dag av naturliga skäl.  

Nya tider väntar. Anti-rasism, fokus på miljö, feminism, humanism och solidaritet. Mindre fokus på kapital, önskar jag. Att alltid se till kapitalets bästa är i längden ett mycket dyrt val. Att ha människors och miljöns bästa som prio nummer ett är ett val där alla blir vinnare. Det är i längden det enda alternativ vi har som människor för att överleva.

Jag känner det sorgligt att läsa om siffrorna idag för extrema grupper i till exempel Frankrike. 

Jag önskar att vi tillsammans kan lösa problemen med främlingsfientligheten. Fast det är tufft nu. Vi behöver skapa samhällen med minskade klyftor mellan människor tror jag. Både ekonomiskt och kulturellt. Vi behöver jobb och solidaritet. 

En stor utmaning som jag av hela mitt hjärta önskar och tror att vi ska klara.#Blogg100 - Dag 88

8 kommentarer:

 1. Jag blev lite rädd när jag såg hela resultatet för EU, alla dessa "gråsvarta" partier som går framåt - jag hoppas verkligen att de goda gröna och röda och varma krafterna sprider sig. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag envisas med att tro att de allra flesta människor vill gott. Därför känner jag mig inte rädd.

   Fast jag känner sorg över att se hur de ökade klyftorna leder till extremism och känslor som hat och fientlighet mellan människor.

   Kram

   Radera
 2. Handlar inte om framlingsfientlighet eller rasism - det ar socio-ekonomiska fragor och valdigt viktiga fragor som store delen av EU sagt det ar viktigt att diskutera ordentligt. Vore bra om manniskor som ni kunde debattera istallet for att slanga okvadningsord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu förstår inte jag hur du menar, Peter. Visst är där socio-ekonomiska frågor fast där finns också frågor kring främlingsfientlighet och rasism. Och jag personligen tror att de här frågorna har ett samband.

   Allt gott!

   Radera
 3. Tack för dina Insiktsfulla reflektioner. Det är viktigt att stödja en politik som prioriterar mänskliga rättigheter framför kapitalets intressen.En fri, oreglerad kapitalism är livsfarlig för människor och natur.
  Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du läste, Gunilla. :)

   Allt gott!

   Radera
 4. Till hösten röstar vi väl på samma sätt igen Anna-Karin och Cathrin
  Moderaterna förlorade 90 000 röster :) men sorgligen ser jag att Skåne
  har de flesta SD-väljarna. :(
  Nej! Maskrosen är framtidsblomman här i Tallebacken ((Kram))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är vi en dag närmre riksdagsvalet i Sverige. Det är en dag som jag längtar till och som jag längtat efter ända sedan förra valet.

   Jag är förväntansfull, hoppas på en förändring till en mer human och solidarisk politik än de senaste åtta åren i Sverige. Fast ingen vet säkert förrän när valet är klart. Och där finns mörkret SD, tyvärr.

   Starka högervindar och en politik som lett till ökade klyftor mellan människor leder till extremism, hat och våld, tyvärr.

   Jag vill att vinden vänder nu. Det är hög tid att den gör det.

   Kram

   Radera