tisdag 20 maj 2014

Våga vägra platt mage hysteri

"Så får du en platt mage" är kanske det mest vanliga budskapet på tidningar med målgruppen kvinnor just nu. Det finns tips på dieter, magövningar, hur du ska tänka dig till en platt mage och till och med en ny produkt, en sorts bälte som du ska bära kring magen för att platta till den.

Rund mage ökar risken för en hel rad mer eller mindre allvarliga sjukdomstillstånd enligt forskarna. Det finns säkert sanning i det. Fast att läsa om det gång på gång gör att min mage blåser upp sig ännu mer än vanligt i ren skräck.

Sen tänker jag på verkligheten. Mina anfäder. Min farmor som blev 92 år och aldrig motionerade i hela sitt liv. Det hon gjorde mest var att brodera och gå på kaffekalas och äta bullar och kakor och laga god mat. Potatis och kött med brun gräddsås och gelé.

Hon hade det alltid gott ställt ekonomiskt. Född i en förmögen släkt och gifte sig med en förmögen man. Hon led aldrig brist på mat i hela sitt liv. Farmor brukade berätta för mig om syjuntan hon var med i där de tävlade om vem som kunde bjuda på flest hembakta kakor med smör och grädde i. Om hur syjuntan las ned när en av de som var med i den bjöd på det svårslagna antalet femton nybakta kakor vid ett symöte. Förutom bullarna och de mjuka kakorna då.

Min farmor hade råd att ha människor som hjälpte henne att städa, tvätta och sköta trädgården. Hon satt mest still och samtalade, läste och broderade. En stor rund mage hade min farmor hela sitt vuxna liv och ända in i döden. Hon födde fyra barn varav ett som dog vid förlossningen. Ont i ryggen hade hon. Fast hon fick varken diabetes eller hjärt- kärlsjukdomar. Hon drack aldrig sprit och rökte inte. Hon var troende och läste i sin bibel. Bad böner och litade till Gud.

Så ibland undrar jag ju. Över vetenskapen och verkligheten. Över min farmor och mig.

Jag är så trött på att se alla rubriker och artiklar om platta magar inför bikinisäsongen som sommaren kallas så ofta nu. Inte för att det skulle vara något fel på en platt mage. Den är lika fin som en rund mage för mig. Alla magar är lika mycket värda, precis som alla människor.

Det jag önskar mig är en STARK mage. När jag tränar är det för att få en stark mage. För den hjälper till att bära upp hela mig. Och så önskar jag en mage som fungerar som den ska, en frisk mage.

Skulle vi åtminstone bara för en enda dag, prata och skriva om STARKA magar i stället för platta? Vägra köpa tidningar med rubriker som "Så får du en platt mage".

Skulle vi, om så bara en enda dag, bestämma oss för att se in i varandras ögon istället för att titta på varandras magar?

Vi är ju så lurade allesammans.

Som att vi var våra magar. Som att vårt värde som kvinnor (och män också för den delen) är beroende av hur våra magar ser ut.

När vi ju är något så mycket, mycket större än så.#Blogg100 - Dag 82

11 kommentarer:

 1. Jag kommer alltid att hävda: hellre överviktig än skitviktig...o håller helt med dig om hysterin. När det till o med blir hets mot gravidas magar o görs negativ statistik på de som har störst gravid mage! Då är det hysterisk hets mot magar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läser det du skrivit till mig, Birgitta, så börjar jag fundera kring vem som bestämt begreppet "överviktig" eller "underviktig". Vem har tagit sig rätten att bestämma just det och skapa de normer vi har i samhället?

   Hälsa är så klart en sak. Den är viktig. Fast när hur våra magar ser ut blir viktigare än hur vi har det i våra själar, då är något snett, tycker jag.

   Kram

   Radera
 2. Jag kommer alltid att hävda: hellre överviktig än skitviktig...o håller helt med dig om hysterin. När det till o med blir hets mot gravidas magar o görs negativ statistik på de som har störst gravid mage! Då är det hysterisk hets mot magar!

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet! Jag blir så matt av alla dessa "mirakelmetoder" och rent bullshit, som säljs på alla möjliga och omöjliga sätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ann. :)

   Visst blir man matt av alla budskap som försöker tränga sig in i oss och få oss att känna oss som att vi behöver förändra oss hela tiden. I stället för att acceptera oss så som vi är och börjar tycka om de vi är.

   Det är så många som vill tjäna pengar på våra "magar" att det känns bedrövligt ibland.

   Allt gott!

   Radera
 4. Jättebra inlägg! Har reagerat på samma sätt. Sen har vi ju alla dessa matprogram i tv där dieter och kostråd varvas med allehanda godsaker och alltid med kommentaren "oh vad gott!" Tycker lite synd om alla allergiker som inte kan äta allt gott tex "och så strör vi över lite NÖTTER som är såååå gott"
  Någon gång kunde vi väl få höra "gott och nyttigt".......kanske med tillägget.....och ger platt mage också! (ni förstår att jag skämtar med det sist)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Maj, för att du läste och delar med dig av dina tankar här i min blogg! :)

   Allt gott!

   Radera
 5. Jag är inte så hemma i modevärlden – finns det inte korsetter
  och snörliv nu för tiden? Förutom på pin-upperna ;)
  Stark mage fick man förr av hembränt har jag hört.
  Kram om hela dig Anna-Karin… Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, du, Kalle, det finns så många "shapers" som det kallas numera, för oss kvinnor så om du bara visste. ;) :) Det har nog aldrig förut funnits så många sätt och hjälpmedel för att forma om våra kroppar för att passa i kläderna som sys upp. Eller i de mallar som skapats av hur en kvinnokropp ska se ut.

   Jag föredrar träning framför hembränt för att få en stark mage. ;) :)

   Kram och ha en bra dag!

   Radera
 6. Det är så sant det du skriver för min farmor blev 105 år och hade heller aldrig motionerat och var lite överviktig. Jag har en del andra släktingar som rökt och druckit men blivit över 90 år ;) så ibland är det inte bara miljö utan arv. Vad bra din farmor hade det. Jag har aldrig varit överviktig förrens jag blev sjuk och jag mår inte bra av att väga 20 kg för mycket men man behöver ju inte svälta för det och bli som en planka.

  Jag håller med sig om att det är sån hysteri nu och ännu mer vad gäller flickor och kvinnor. Bra skrivet som vanligt

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Malin! :)

   Din farmor blev 105 år, det är en riktigt hög ålder, fantastiskt tycker jag. Våra gener styr nog mycket mer än man tror. Fast nyligen läste jag att om man nu skulle ha med sig "dåliga gener", så kan man genom att motionera förändra sitt genetiska arv.

   Jag tror mer på motion än på dieter för att få ett liv där man mår så bra som möjligt som människa. Förutsatt att man inte har en sjukdom som kräver en särskild kost, så klart.

   Ja, hysteri kan man verkligen kalla det som pågår för många den här årstiden. Panik inför att behöva visa mer av sin kropp än under vintern.

   En del känner sig för kraftiga, andra känner sig för smala. Tänk om vi kunde öva oss i att älska oss själva så som vi är i stället.

   Kram

   Radera