onsdag 13 augusti 2014

Valet 2014 handlar om att bygga ett starkt eller svagt samhälle

Det är bara några veckor kvar till valet nu. Ett val som jag väntat på ända sedan förra valdagen för fyra år sedan. Vi är många som har drabbats hårt av den politik som Alliansen fört under åtta år. Vi är många som IRL på ett hårt sätt fått uppleva hur klyftorna ökat i vårt svenska samhälle.

Det är en kunskap som historien lärt oss människor sedan länge att ökade klyftor i ett samhälle leder till konflikter. Till främlingsfientlighet. Till rädsla. Till ett svagt samhälle för oss alla.

Trots den kunskapen har Alliansen gjort allt de kunnat för att öka klyftorna mellan människor i Sverige. För mig som långtidssjukskriven har det inneburit åtta års hetsjakt med otaliga blanketter att fylla i. Ökat förmynderi, byråkrati och ökade kontroller. En utförsäkring där min ersättning minskade rejält en period. En otrygghet i socialförsäkringssystemet som inte fanns innan Alliansens tid. Sömnlösa nätter, ångest och oro över att behöva lämna mitt hem under perioder av väntan på ersättning och beslut från Försäkringskassan. En press som fick min redan trasiga hälsa att rasa ännu mer i stället för att läka samman.

Sjuka människor har under Alliansens tid trasats sönder, pressats och misstänkliggjorts. Ibland in i döden. Det är inhumant och en ren stöld av de skattepengar som vi alla betalar in till den sjukförsäkring som man har rätt att få som invånare i Sverige när man blir sjuk.

En försäkring, precis som arbetslöshetsförsäkringen, som finns till för att människor i kris ska kunna känna en viss trygghet som bär dem under mörka perioder. Som hindrar rädslan att växa i ett samhälle. Rädslan att få lämna sitt hem. Rädslan att hamna utanför. Rädslan att inte ha råd att försörja sin familj. Rädslan att inte längre kunna försörja sig själv. En rädsla som ibland kan bli mycket destruktiv för den människa det handlar om. Och också för de människor som finns runt omkring den människan. Eller en rädsla som kan vända sig utåt mot andra, växa till ett hat.

Att ta från de mest utsatta för att ge till de mest rika och till de som har arbete, har varit ett medvetet sätt från Alliansen att öka klyftorna i Sverige. Det banar väg för ett svagt samhälle. Något som allt fler forskare och ekonomer varnar för. Inte bara i Sverige utan ökade klyftor mellan människor är något som försvagar samhällen över hela världen (se Omvärlden).

"I en nyligen publicerad ­artikel av Branko Milanovic, ­före detta chef för Världsbankens forskningsavdelning, visar han hur ­inkomsterna för medel­klassen i såväl USA som ­Europa har stagnerat medan de rikaste dragit ifrån. Han kopplar denna stagnation till framväxten av höger­populistiska rörelser, och varnar för konsekvenserna om inget görs." (Citat Aftonbladet).

Jag önskar av hela mitt hjärta att människorna i Sverige på valdagen om några veckor röstar fram en politik där målet är minskade klyftor mellan människor och därmed också ett starkt samhälle för alla invånare.

Ett samhälle byggt på trygghet och tillit i stället för rädsla.

Så kommer vi alla att växa.

De som får ge. De som får ta emot.

För så fungerar vi människor.

När vi hjälper vår granne hjälper vi också oss själva.
Lästips: "Nästa gång kan det vara du som ramlar" (Aftonbladet, debattartikel)
#bloggswe

14 kommentarer:

 1. Jag har själv skrivit om detta ett antal gånger men kan inte formulera mig så bra som dig. Sjukförsäkring och A-kassa är inga bidrag utan försäkringar som vi själva avstått i lön till, men borgarna envisas med att det är bidrag och har dragit ner på allt under sina mandatperioder. Jag skriver under på allt du skriver till 100% eftersom det är så sant. Det är verkligen ett ödesval nu och jag hoppas verkligen att folk tänker efter mer än en gång. Ja du vi som varit långtidssjuka har mistat mycket i ersättning och när jag själv räknar ihop hur mycket jag förlorat dessa år så blir jag mörkrädd.

  Min man blev arbetslös och drabbades sen av sjukdomar så han miste pengar också. Sen har han fått gå på fas 3 (förnedringsfasen) med usel inkomst och dåligt försäkrad. Tack och lov så är han nu fast anställd på deltid och det märker man i plånboken.

  Vi har verkligen blivit bestulna på våra pengar som dom rika skor sig på nu som du så bra säger i ditt inlägg. Jag gillar ditt inlägg till tusen och även slutorden som säger allt. Vi har samma åsikter du och jag.

  Tack för ditt fantastiska inlägg, du är en fin och empatisk person med rikt känsloliv.

  Stor varm kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malin för att du läste och för det du berättar här om dina egna erfarenheter.

   Oj, så tufft ni har haft det, verkligen. Min egen "räddning" har varit och är att jag är gift och att min man har haft jobb hela tiden. Det är allra svårast för de som är ensamstående med barn. Eller för de där mer än en i familjen är sjuk. Det är pressande också för anhöriga och familj när en människa blir sjukskriven. Ibland missar man att tala om hur det också påverkar omgivningen.

   Varm kram tillbaka till dig och jag önskar både dig och din man en riktigt skön helg!

   Radera
 2. Jättebra skrivet och så sant! Försöker sprida din text på facebook nu. Jag har haft hel sjukersättning i fyra år nu. Jag fick kämpa och överklaga innan jag blev beviljad detta. Ha det så bra du kan ha det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Bettan, för att du läste, för det du skriver till mig och för att du försöker sprida det jag skrivit.

   Jag är glad att du har fått den ersättning som du behöver. Jag tycker att det är bedrövligt att du har behövt kämpa och överklaga för att få den.

   Ta väl hand om dig. Jag har varit helt matt efter perioder med väntan på beslut och ersättning från FK. Det är en spänning i kroppen som kommer efteråt, när det ljusnar lite ekonomiskt. När man får en stunds andrum i sjukskrivningsprocessen.

   Kram och allt gott!

   Radera
 3. En annan sida av myntet är ju att många upplever att vården blivit sämre också. Jag vet inte hur det ser ut rent statistiskt om det stämmer, men det är min personliga upplevelse i alla fall. Det är ju ett väldigt stort problem när sjuka dels inte får det ekonomiska stöd de behöver medan de är sjuka utan blir mer eller mindre trakasserade av försäkringskassan, men samtidigt inte heller får adekvat behandling som kan hjälpa dem att återhämta sig.

  Tycker själv det är talande att att Alliansens reklam i tv inte säger något om vad de vill föra för politik efter valet utan istället fokuserar på en fånig smutskastning på sina motståndare. De är inte intresserade av att förbättra eller förändra något alls. De är nöjda med det de har gjort, de har uppnått sitt mål och nu har de inte så mycket mer att tillföra mer än att behålla makten så att ingen kan "förstöra" det de byggt upp (eller rivit ner) de senaste åren. de har ingen vision kvar utan det enda man kan vänta sig av dem är mer av samma som vi redan fått i 8 år. oavsett om man tror att deras politik är bra för sverige eller ej, så borde man inse att man måste ha någon form av vision för att kunna driva ett land, någon form av vilja att förändra och förbättra, men det har de uppenbarligen inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Drömväverskan för att du läste och för att du delar med dig av dina tankar.

   Ibland har vården fungerat när det gällt mig personligen. Ibland har den inte gjort det. Då har det främst handlat om mycket långa väntetider för att få hjälp. Det är så olika vilka besvär man har.

   I mitt fall, utmattningssyndrom, är bästa medicinen att få läka i lugn och ro i min egen takt. Vilket knappast jag har haft någon möjlighet att göra under de senaste åtta åren när man pressat och utförsäkrat sjuka människor.

   Alliansen har som du skriver gjort sitt jobb, det de ville göra. Nu vill de ha kvar makten. Vi får se hur allt blir. Det är ett mycket spännande och viktigt val i år, tycker jag.

   Allt gott!

   Radera
 4. Ekonomi handlar om hushållning med begränsade resurser och tyvärr är det bara ett parti som lyfter frågan varför det blir drastiskt mindre belopp i plånboken för många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket parti tänker du på?

   Allt gott!

   Radera
 5. Detta vackra brandtal vill jag få läsa om i Aftonbladet också ... lovar du mig det? Jag har sjuk- och aktivitetsersättning och har också fått ge del av min låginkomst till dessa utsugare. Ingen sänkt skatt till mig för jag jobbar ju inte?!?! Har inte heller en stor och fin försäkring som täcker upp det mesta ... fy till Alliansen/ kram

  Ps Mycket bra skrivet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Spanaren, för att du läste och det du skriver till mig.

   Aftonbladet, jag kan inget lova fast försöka kan jag. ;) :)

   Nu kan vi räkna dagarna till valet. Det känns bra för mig. Jag har väntat så länge på att få lägga min röst på det jag tror är det bästa för Sverige.

   Kram och en skön helg önskar jag dig!

   Radera
 6. Dina rätta och sanna ord kan ingen överträffa Anna-Karin.

  Om våra väljare får det alltför bra, sa Olof Palme på 70-talet,
  då kommer socialdemokratin få det svårt att kunna behålla sin
  regeringsställning. Det var kloka ord som Reinfeldt kan använda
  idag, fast tvärtom. Om Alliansens väljare får det sämre då mister
  moderaterna makten. (Dvs att dem du ömmar för får det bättre)

  Finns det något parti längre som du litar på? Tänk på alla bidrag
  du fått rätt till i och med RUT-och-ROTsystemet och glöm inte
  att restaurangmomsen har halverats.;))
  Kalle i ”Blomsterlandet” funderar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kalle. :)

   Det var kloka ord från Olof Palme. Så där fungerar ofta vi människor.

   Om det finns något parti som jag litar på? Jag litar inte helt på något parti. Jag tror att det är mycket viktigt att "folket" inte fullt ut litar på politiker och makthavare. De ska granskas med lupp i ett samhälle, alltid.

   Fast det finns partier som delar mina personliga värderingar mer än vad andra partier gör. Och efter det kommer jag att lägga min röst på valdagen.

   Kram och ha en skön helg!

   Radera
 7. Hittat hit genom vår bloggvän spanaren.
  Ja det är tufft för många vad jag kan förstå. Du har skrivet bra tycker jag, och håller med spanarens kommentar.
  Sen kan jag tycka själv att alla partier har alltid nåt som är bra.
  Ha nu en jättefin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tant Glad, fint att du hittat hit till min blogg. :)

   Visst finns det något bra i de flesta partiers politik i Sverige. Fast man kan ju bara rösta på ett parti till riksdagen. ;) :) Så man får bestämma sig för ett parti.

   Jag försöker att se och känna in var mina egna värderingar bäst hör hemma när jag ska välja vilket parti jag ska lägga min röst på. Och också fundera över vad som hänt i samhället sedan förra valet. Hur den politik fungerat IRL som fick makten då. Det här valet vill jag en förändring.

   En härlig helg önskar jag dig!

   Radera