torsdag 25 juni 2015

De inhumana utförsäkringarna får människor att krympa i stället för att växa

Den här artikeln av Kjell Rautio är från 2012. Fortfarande halvvägs in i år 2015 fortsätter sjuka människor att utförsäkras på grund av det inhumana systemet som alliansen genomförde tillsammans med SD.

Så många, många fler människor än det som står i artikeln från 2012 är idag drabbade. Dessutom kan man lägga till siffrorna för alla människor runt omkring den människa som utförsäkras. Barnen. Anhöriga. Vänner. Alla påverkas av att en sjuk människa utförsäkras.

Relationer ansträngs och går ibland isär på grund av stressen när en partner utförsäkras.

För mig är systemet med utförsäkringar något som skadar hela vårt samhälle. Både de sjuka och de som fortfarande är friska och arbetsföra.

Att utförsäkra sjuka människor skapar en rädsla i ett samhälle som förminskar människor i stället för att få dem att växa.

Till dig som är utförsäkrad eller riskerar att bli det: Du ska veta att jag finns och att jag bryr mig. Du ska veta att jag alltid kommer att kämpa för att det inhumana systemet med utförsäkringar en dag är borta. Jag kämpar på det sätt som jag kan göra; med mina ord.

Själv känner jag mig ibland numera orolig för att jag i november ska få min ersättning från FK prövad igen efter att ha haft lugn och ro från dem i tre års tid. Förut fick man vara förtidspensionär i lugn och ro när det beslutet väl var i hamn. Fast så fungerar det inte längre i Sverige. Vart tredje år kommer oron tillbaka om man kommer att få fortsatt ersättning eller inte. Trots att jag i mitt fall utretts jag vet inte hur många gånger under 15 års tid och enligt läkare och mig själv gjort och gör allt vad jag kan för att bli så frisk som möjligt igen.

Tyvärr skapar oro och press i trygghetssystem för sjuka människor inte bättre hälsa. Särskilt inte för dem med psykisk ohälsa. Utan tvärtom blir man i stället ofta ännu sämre. Och det blir därmed också en långsammare och dyrare process för hela samhället.

Ett välfärdssamhälles grund är enligt mig att det finns jämlika trygghetssystem för en människa oavsett livssituation och hälsotillstånd. Jag vill att Sverige ska bli ett välfärdssamhälle igen.
Bort med utförsäkringarna av sjuka människor. Låt den som fått beslut om det man förut kallade förtidspension få lugn och ro och vila i det beslutet.

Lita till att människor vill vara friska och arbetsföra. För så tror jag att de allra flesta människor vill.

Precis som jag själv.

Vill vi ha ett samhälle som bygger på misstro eller tillit?

Jag vill ett samhälle som bygger på tillit. Därför att tillit skapar starka människor och starka människor skapar ett starkt och friskt samhälle.

4 kommentarer:

 1. Skulle inte kunna beskriva min egen känsla och erfarenhet bättre.
  Att vara nära pension efter ha arbetat nästan sjukdom / skadefri socialt och i vården 40 år drygt då mina första symtom dök upp och själv fick uppsöka vården då var jag sjukskriven en kortare period.
  Efteråt trappade jag ner lite för att 5 år senare 2010 hamna i en värre situation på en mindre ort där det var omöjligt att fortsätta arbeta sen var helvetet igång med försök till kontakter att återkomma in i systemet.Trots svårigheter så gjorde jag allt på denna lilla orten att få några att ta emot mej för arbetsträningar ( nyttjande av fri arbetskraft ) och springa hos läkare på möten osv. trots att jag fått diagnos från flera håll så räckte det aldrig så när jag för en tid sedan med hjälp av AF och min vilja få ett påhittejobb inom vården som Alltiallo någon timme / dag då kroppen inte klarar mera,1 år i taget.Jag tar dagen som den kommer och trivs i stort. Min situation för övrigt är att krafterna att kämpa emot myndigheter är slut med resultatet att jag får leva med vetskapen att snart kanske jag har varken hem eller arbete och då kan vad som helst hända.
  Det bästa är att jag inte har så många kontrollinstanser som ska skicka mej på olika övningar som inte hjälper då kroppen är utsliten och tillståndet numera kroniskt, med beskedet att du får ingen ekonomisk hjälp förrän du är så sjuk och behov av medicin livet ut.
  Att bli utförsäkrad utan att ha nyttjat försäkringen i stort sett överhuvud taget genom mina år i arbete är helt oacceptabelt att sedan ha mage att hålla sjuka på halster i många år utan att ens få kontakt med kompetenta läkare som inte är styrda av Försäkringskassans inkompetenta och anonyma handläggare som har högsta makten över alla som vågar söka hjälp. Lever för dagen mycket osäkert utan 5 öre i bidrag / egen bostad med en kropp som kan säga stopp när som helst men psykiskt bättre utan FK.
  Önskar alla en hoppfull sommar om en humanare höst. Tack för ordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter. Det är tuffa tider nu för tiden för den som blir sjuk eller sliter ut sig. Vilket ju kan hända vem som helst av oss.

   Allt gott önskar jag dig och varm kram!

   Radera
 2. Det är fortfarande alldeles riktigt och viktigt vad du skriver
  Anna-Karin och du gör det bra.
  Jag tror inte du behöver oroas för FK-prövningen. Har inte sett
  något om att den ska bli strängare. Blåslampan står på sparlåga.

  Enligt Darwinismen, ett hugskott från 1800-talet, är selektion
  gynsamt för samhället och befrämjar förmögenhet och musik.
  Praktiseras av nazister, kommunister och några till.
  I Tallebacken har jag andra ideal. ((Kram))... Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle. Nja, när det gäller FK-prövningen senare i höst så går det inte att ta något som helst för givet. Jag vet andra med ilknande bakgrund som min som blivit av med sin ersättning. Tyvärr.

   Fast jag tar hand om mig så gott jag kan och njuter en dag i taget över det liv som jag har fått. :)

   Kram

   Radera