måndag 14 september 2015

Podden "Sinnessjukt" med Christian Dahlström - utmattningssyndrom

Ett av syftena med mitt bloggande har sedan start varit att lyfta fram den psykiska ohälsan. Att berätta om hur det t ex känns att leva med ångest och panik. Att vara deprimerad. Om fobier. Om att ha stressrelaterad psykisk ohälsa och utmattningssyndrom. Hur det kan kännas att kanske ha det mest skamfyllda av allt; självmordstankar. Hur det är att vara anhörig när någon tar sitt eget liv.

Sist men inte minst; mitt bloggande ska också handla om hur man kan skapa sig ett så bra liv som möjligt trots den psykiska ohälsan som tröttar och "stör" i mer eller mindre grad.

När jag var liten retade andra barn mig ibland och ropade till mig att min mamma var knäpp. Min mamma var inte alls knäpp. Hon var en mycket intelligent känslomänniska som tyvärr fått ångestattacker i tonåren. På den tiden förstod man inte särskilt mycket om psykisk ohälsa. Därför fick de stackars människor som drabbades av det ofta leva med känslor av skam. Det i sin tur ledde till att de försökte dölja sina besvär, vilket ofta leder till att man mår ännu sämre om man har psykisk ohälsa.

Tyvärr händer det också att barnet till en människa med psykisk ohälsa får "ärva" skammen från föräldern. Så var det för mig. Jag försökte på alla sätt att dölja det som jag förstod att andra människor, vuxna som barn, uppfattade inte "var som det skulle" med min mamma. Hennes ångest och hennes panikattacker. Ända upp i vuxen ålder försökte jag att "skydda" min mamma mot andra människors rädslor för hennes ångest och panikattacker. Jag blev så skicklig på att avleda och att förvilla och att styra över fokus till annat än min mamma i känsliga situationer. Inte vare sig särskilt klokt eller stärkande för mig själv. Fast jag förstod inte bättre än så då.

Dessutom bestämde jag mig tidigt i mitt liv att jag skulle minsann inte bli som min mamma. Jag skulle inte ha ångest till exempel.

Ha, ha.. kan jag skratta lite för mig själv så här  många år efteråt. Skratta, för att det var ju så tokigt alltsammans. Vem som var mest "tokig" vet jag inte. Min mamma som utan att rå för det fick ångest i tonåren. Eller alla de andra vuxna som såg ned på henne och fick henne att känna skam i stället för att försöka respektera hennes besvär. Eller barnen som ropade efter mig att min mamma var knäpp. Eller jag själv som trodde att man kunde bestämma sig för att inte ha ångest. Ja, vem var mest "tokig" egentligen? Det kan man fundera över. Kanske var ingen alls "tokig". Kanske var vi alla bara mänskliga. Människor av kött och blod och känslor.

Så småningom hamnade jag själv där efter en lång tid med stark stress i mitt liv att jag fick ångest, panikattacker, utmattningssyndrom och depression. Då var jag vuxen och hade fått ett annat perspektiv på psykisk ohälsa än när jag var barn. Jag insåg hur mycket fördomar det fanns kring det och okunskap som skapade rädsla hos människor.

Min sorg över min förlorade hälsa och arbetsförmåga blev inte mindre trots den kunskap jag samlat på mig genom åren. Jag sörjde. Det händer att jag sörjer fortfarande. För det tar energi att leva med psykisk ohälsa. Det är tröttande och blir man trött är det lätt att man också känner sig ledsen.

Numera har var och varannan människa i Sverige psykisk ohälsa. Det pratas mer öppet om det nu än någonsin tidigare. Kändisar som Morgan Alling och Robert Gustafsson berättar om sin panikångest. I tidningarna läser vi berättelser om människor som  fått utmattningssyndrom och stressat sönder sig själva.

Det är bra med all öppenhet och information kring psykisk ohälsa som finns idag. Det gör att fler människor vågar tala om hur de mår. Det gör också att anhöriga, vänner och vi alla kanske blir lite modigare och vågar fråga varandra hur vi mår där inuti i stället för att bara se till det yttre som smärtar. Den synliga smärtan. Osynlig smärta kan vara minst lika plågsam som den synliga. Ibland ännu mer plågsam just för att den inte syns.

Häromdagen hittade jag på nätet till en podd om psykisk ohälsa. Det är författaren Christian Dahlström som själv tidigt i livet efter en lång period med stark stress drabbades av panik och depression, som har podden.

Bland annat finns där två avsnitt om utmattningssyndrom som är mycket hörvärda och upplysande om vad utmattningssyndrom egentligen är.

"Med utmattningssyndrom kommer man inte till jobbet."

"Många med utmattningssyndrom är det vi kallar maskrosbarn."

Citaten är från avsnitten om utmattningssyndrom. Christian intervjuar vad han kallar världens mest kunniga forskare på utmattningssyndrom. Hon heter Maria Åsberg och har forskat om psykisk ohälsa i hela 50 år. En mycket klok och kunnig kvinna.

Jag önskar att kunskapen om utmattningssyndrom sprids så att fördomarna spricker kring vad det egentligen är.

Det svåraste av allt sedan jag själv fick utmattningssyndrom för cirka 15 år sedan har varit andra människors, läkares och myndigheters tvivel på det jag upplevt och känt.

Idag vet man mer om vad utmattningssyndrom handlar om. Det är en skada i hjärnan som har blivit till under mycket lång tids negativ stress utan återhämtning. Det är en skada som till viss del självläker. Men ofta får man leva med en ökad stresskänslighet. Vilket i sin tur kan vara en bra sak. För om man från början haft med sig den stresskänsligheten, förmågan att läsa sin kropps signaler om att nu är det dags att vila och ta det lugnt, hade man kanske aldrig kört slut på sig själv.

Mina varmaste rekommendationer att lyssna på de här två avsnitten och gärna mer i den här podden. Sprid gärna kunskapen och tala med andra människor om det.

Fortfarande finns det alldeles för mycket fördomar kring psykisk ohälsa i Sverige. Samtidigt som just den ohälsan ökar.

Mycket är vunnet om de människor som drabbas slipper att känna skam och möter förståelse i stället för misstro.

6 kommentarer:

 1. Hej Anna-Karin!
  Vilket bra inlägg och oj, vad mycket jag skulle vilja säga. Jag känner igen mig i det du skriver om utmattning, helt och hållet. Och ja, många år av stress ligger bakom men, jag tror att det ligger mer bakom. Att vi som "går i väggen" har vuxit upp med någon form av traumatisk upplevelse. Sen kämpar vi hela livet med att vara duktiga, eller vi kanske helt enkelt flyr.
  Min mor dog när jag var elva och innan dess hade andra saker hänt. Jag har i alla år svängt mycket i sinnesstämning och alltid undrat om det ska vara så. För tre år sedan hittade jag själv diagnosen, bipolär 2. Det är genetiskt och blossar oftast upp efter ett trauma, kris. (Två av min flickor har också bipolär sjukdom) Men jag vill också säga att det är positivt ibland eftersom man vi "uppåt" blir väldigt kreativ och effektiv. Och det finns medicin som hjälper.
  Jag bloggar också en del om psykisk ohälsa eftersom det är ett viktigt ämne för mig.
  Det är bra att man idag pratar mer öppet om det.
  Tyvärr kan jag inte spela upp länken till Sinnessjukt.

  Kram till dig
  /e-k

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Leva-Kerstin! :)

   Jag deltog i en forskningsgrupp för ca tio år sedan. Där fanns ett statistiskt säkerställt urval av människor med utmattning som diagnos. En mix av människor som stämde överens med hur det såg ut i Sverige då. Majoriteten var kvinnor. De flesta hade yrken där de jobbade med människor.

   Det som så småningom efter nästan ett års tid i projektet förenade oss alla var just att vi som hamnat i utmattning samtliga hade ett tidigt svårt trauma i barndomen. Det har jag sedan också hört om från mer forskning att det ofta finns med vid en allvarlig utmattning.

   För att få ett utmattningssyndrom krävs en mycket lång tid av negativ stress. Ofta redan från barndomen.

   Så bra att du också bloggar om psykisk ohälsa. Jag gör det inte så ofta numera, men till och från gör jag det. Därför är det så viktigt att vi försöker skapa ett så gott och tryggt samhälle som möjligt för barnen, tänker jag. Att om föräldrarna inte räcker till, samhället och vi andra finns där som stöd. Ett gott och tryggt samhälle för de vuxna skapar också trygghet för barnen.

   Så trist att du inte får igång länken till Sinnessjukt. Prova att googla på Pod Sinnessjukt så hittar du till den den vägen.

   Kram!

   Radera
 2. Ja du vet hur det känns Anna-Karin. Tack för inlägget.
  Finns det ännu inget sätt att hindra att en så farlig smygande
  sjukdom bryter ut? Även hundar blir ju drabbade av vår stress.
  Det är inte lätt ”att ta det lugnt” alla gånger. ((Kram)) Kalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle, för att du läste. Jo, visst finns det sådant som kan förhindra att man hamnar så djupt i utmattning som jag själv och många andra gjort. Kika lite bakåt i min blogg, det är inte alls länge sedan jag bloggade om åtta tips för att förhindra att hamna i utmattning. Det handlar om att lära sig känna igen kroppens behov av återhämtning. Och att ta signalerna på allvar om när man behöver vila. Också att välja var man ska lägga sitt fokus. Inse att man kanske inte klarar allt som människa. Man får prioritera så att där är tid för återhämtning. God sömn är bra förebyggande mot utmattning och stressrelaterad ohälsa.

   Det stämmer att hundar idag ofta är mer stressade än förut. Det fick jag veta på en lydnadskurs med Mimmi. Vissa hundägare övertränar sina hundar. Hundar precis som vi människor behöver också återhämtning och lugn och ro för att må bra. Balans är det som det handlar om.

   Kram!

   Radera
 3. Jättebra skrivet av dig och jag känner igen mig i mycket. Jag skrev rätt mycket om utmattningsdepression när jag drabbades för 12 år sedan. Jag är inte samma person som före min utbrändhet och har lärt mig mycket om mig själv och andra som drabbats. Jag har själv tryckt undan traumatiska upplevelser och är en stressad personlighet men till slut går man in i väggen. Som du skriver så kan inte en som blivit utbränd gå till arbetet för man fungerar inte alls den första tiden och allt blir oöverstigligt. Jag hade själv panikattacker en period men KBT hjälpte mig mycket så dom verktygen har funkat för mig. Tyvärr så tål jag numera inte alls stress och när man blir utsatt för saker så har man svårare att hämta sig från sånt. Det du skriver i inlägget säger ju allt om hur det är och fungerar

  Tyvärr så får man en massa diagnoser när man blir utbränd och många stämmer inte in på mig när jag läser på nätet. Som du så klokt säger också är återhämtning och vila väldigt underskattat. Numera kan jag vila och hämta kraft i naturen, foto och annat. Man blir mindre stresstålig efter en utmattningsdepression. Jag skulle kunna skriva en bok om mitt liv men orkar inte och tiden är knapp i min ålder.

  Tack för ditt fantastiska inlägg i detta ständigt aktuella ämne

  Ha en skön lördag
  kram från
  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Malin, det känns bra efter så många år att veta att där är andra människor som också upplevt hur det är att bli utmattad. Som förstår genom egen erfarenhet vad det handlar om.

   Jag brukar säga att det är som att jag har en längre startsträcka och längre landningsbana nu för tiden när jag ska göra något. Stresskänsligheten ger mig fortfarande panikattacker till och från. Olika starka beroende på livssituationen just då och också beroende på hur jag kan sova.

   Man får försöka att göra det bästa av den dag man har och det liv man har. Så som det känns som att du också gör, Malin.

   Varm kram till dig!

   Radera