tisdag 1 december 2015

Chokladkalender, adventskalender och hyacinter


Mitt i all flyttröra som det är här i huset hos mig nu kring dotterns flytt, händer det härliga juliga saker!

Idag har jag öppnat första luckan i min chokladkalender. Där var en pytteliten julgran i choklad. Den minsta chokladjulgran jag sett, tror jag. Nästan så att jag behövde förstoringsglas för att se den. Undrar om inte de gjort med chokladen i kalendrarna som med godispåsarna? Krympt den. Det tror jag i alla fall.

Jag känner mig som en liten unge när jag vet att jag ska titta på adventskalendern på TV. Jag såg den inte i morse utan ska titta ikväll. Vad jag läst ska årets adventskalender vara sevärd för både stora och små.

I källaren hade jag gömt undan fyra hyacinter i ett mörkt rum. Tänkte plocka upp dem efter hand, en och en för varje advent, som jag brukar göra. Så förvånad jag blev när jag kom in i rummet där idag och hyacintdoften nästan slog omkull mig. Alla fyra hyacinterna i full blom trots att de stod där i det becksvarta mörkret. Magiskt, tycker jag. Som ett trolleri.

Jag tog upp alla de vackra, vita hyacinterna och placerade ut dem lite överallt. Här sitter jag nu smått rusig av hyacintdoften och skriver i min blogg.

Dofterna är så viktiga för att skapa stämning. Inte minst nu i väntan på julen.


6 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg, choklad och hyacinter! En perfekt kombination. Då får jag försöka se julkalender på Svt play. Har ingen tv i skrivarstugan, där jag just nu befinner mig ett par veckor när jag är nere i Skåne och signerar inför julen.
  Ha en fin kväll!
  kram Kim :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kim, så glad jag blir när du läser och kommenterar här.

   Chokladbiten i lucka två i min kalender var lika pytteliten som julgranen i lucka 1. Det var en märklig chokladkalender, ha, ha.. jag får nog köpa mig en vanlig chokladkaka och ta en bit om dagen som komplement, tror jag. ;) :)

   Jag såg första avsnittet av SVT:s julkalender igår. Det första avsnittet gjorde mig besviken. Jag tror att det var tre avbrott i historien på 15 minuter. Och det verkar inte vara någon sammanhängande historia som växer fram. Fast jag ska fortsätta att titta på den. Jag lärde mig lite nytt om hur det var att leva på vikingatiden i alla fall. Kalendern ska ta oss genom tusen år på 24 dagar, vilken utmaning.

   Kram

   Radera
 2. Jag önskar jag kunde ha hyacinter för de doftar så gott, men tål dem inte. Jag får nöja mig med choklad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Choklad räcker gott och väl. Bara det är lite större bitar än vad det är i min chokladadventskalender. De är ju pyttesmå. ;) :)

   Numera finns det hyacinter med olika stark doft. Men som allergiker kanske det är bäst med de som är konstgjorda, tänker jag.

   Kram

   Radera
 3. Ett härligt inlägg för alla sinnen. Du påminde mig hur mysigt och juligt det är med hyacinter. Det var många år sedan jag hade några hemma och tackar nu för att du inspirerade mig att gå ut och råda bot på detta.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ulla Maria! :)

   Hyacinter är viktigt för mig från advent och framåt. En vit Amaryllis har jag på gång också här hemma. Det är så härligt att följa knopparna fram till de vackra blommorna, tycker jag.

   Jag önskar att du hittar riktigt fina hyacinter som du kan njuta av. Vi behöver blommorna inomhus extra mycket under vinterhalvåret, tror jag. :)

   Kram

   Radera