måndag 14 december 2015

Glädje på recept?

Jag har känt mig så trött hela december. Det har varit så mycket att fixa och att tänka på av olika skäl länge för mig nu. Men att efter sju års kämpande och skrivande få uppleva att det jag och andra med mig kämpat för, att det inhumana systemet med utförsäkringar av sjuka människor nu är beslutat i riksdagen att det avskaffas, blev som en vitamininjektion för mig mitt i det mörkaste mörkret i december.

Tänk vad glädje kan göra för hur vi människor mår!

De som är sjuka behöver glädje, kanske ännu mer än andra. De sjuka behöver sist av allt stress och press och sånt elände som utförsäkringar.

Så, hur skulle vi kunna lösa det? Hur kan vi erbjuda sjuka människor mer glädje, funderar jag. Går det att skriva ut "Glädje" på recept?

Jag vet att man kan söka sin glädje själv. Och att man som vuxen människa också bör göra det.

Men när man drabbas av ohälsa och inte minst psykisk ohälsa, är det ofta mycket svårt att hitta glädjen i kanske smärta, sömnlöshet och ångest.

Då behöver andra finnas runt omkring den som mår dåligt. Det är då vi behöver varandra som människor. När vi blir sjuka och som små barn igen ibland. Svaga och jättetrötta. Fulla av gråt.

Om vi alla insåg det, skulle vi också se att det finns en mening i att leva, en mening med våra liv som människor. Hur än våra liv ser ut.

Meningen är att vi ska finnas där för varandra i både med- och motgång, tror jag.

Att vi ska ta hand om varandra.

Lyfta den som är svag.

För att vi alla ska bli starka.

Att ge glädje, ger glädje tillbaka.

11 kommentarer:

 1. Det var fina och varma ord. Håller med dig att vi behöver varandra, i synnerhet när det är svårt och kämpigt. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Moi! :)

   Vi människor är flockdjur. Antingen vi vill inse det eller inte. Vi blir starka tillsammans.

   Kram!

   Radera
 2. Det viktigaste är att hitta ett eller flera intressen. Sedan är det ett måste att gå ut med hunden och helst när det är ljust. Trött har jag också känt mig den sista tiden fastän jag är full av glädje. Det är mycket viktigt att inte umgås med någon som bara pratar om negativa saker för det tror jag kan sänka många människor. Blogga är toppen för där hittar man många fina medmänniskor t.ex du min fina vän/ kram från kaktusen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina kloka tips du delar med dig av, kaktusen. :)

   Jag är förkyld och så trött nu. Men snart blir det bättre. Att känna hopp om att det blir bättre är också viktigt, tror jag. Den dagen jag miste mitt hopp, då rasade hela jag samman. Fast det är länge sedan nu. :)

   Önskar dig en skön helg! Eftersom jag just nu är så trött så är jag inte synlig i andras bloggar. Men jag kommer igen! :)

   Kram!

   Radera
 3. ”Tänk vad glädje kan göra för hur vi människor mår!” Sant och
  riktigt som du skriver Anna-Karin, ja även motsatsen stämmer.

  Här får du mitt lyckorecept som också tål att tänka på:
  Man ska vara nöjd med vad man har,
  att man sig inte längre sträcker,
  än täcket räcker,
  ty då blir foten bar.

  Den inre glädjen är en slags belöningskemi för ett gott jobb. Äsch
  det blir bara tråkigare ju mer av livets hemligheter som avslöjas.
  Nöjesindustrins produkter var mycket gladare förr tycker jag.
  Lite småvitsar frigör mycken skratt och glamman ;)

  Önskar dig och familjen en God, Lång och Glädelig Jul.
  (((Kram))) Kalle i sin lilla Tallebacke;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste ha mycket att lära ut om hur man lever ett gott liv, Kalle, tänker jag. Tack för ditt lyckorecept som jag håller med om. Att känna tacksamhet varje dag gör gott i både kropp och själ. :)

   Skrattet är viktigt.

   Tack till dig för paketet du skickat till mig, Kalle! :) Jag blev så glad och jag ska verkligen njuta av mina favoritpepparkakor, för "Annas pepparkakor" är verkligen de allra godaste pepparkakor man kan köpa tycker jag. I år har jag inte haft kraft att baka egna pepparkakor. Så ditt paket var perfekt, tack snälla Kalle! :)

   Jag önskar dig en riktigt God och Glad Jul tillbaka och tack för alla härliga kommentarer du skrivit här under året som gått!

   Stor julkram!

   Radera
 4. Det var verkligen på tiden för det är som du säger inhumant. Jag är så gammal så jag har varit med om att det varit 100% i sjukpenning och ingen utförsäkring. Det är verkligen stressande att ha en tid man måste bli frisk på det är ju som att man rår för själv att man är sjuk och att det skall ta en viss tid för olika sjukdomar, det är verkligen sjukt. Jag känner inte igen mig i detta samhälle och jag som arbetat fackligt i många år.

  Håller med dig i allt du skriver, du sätter ord på det man känner själv men inte kan uttrycka rätt. Gillar verkligen dina åsikter som är så medmänskliga

  Ha nu en skön onsdag fina du
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tiden kan man säga, ja. :) Jag känner fortfarande en sån lättnad när jag tänker på att utförsäkringshelvetet kommer att få ett slut snart.

   Sen så finns där ju tyvärr så mycket annat elände just nu. I hela världen. Men jag försöker att koppla bort det ett tag nu. För att orka som människa. Det är viktigt.

   Inte konstigt om du inte känner igen dig i hur det är. Det gör inte jag heller, Malin.

   Tack för dina vänliga ord om det jag skriver och för att du läser här. Tack för alla kommentarer till mig i min blogg under året som varit.

   En riktigt God Jul önskar jag dig!

   Stor kram!

   Radera
 5. Läser din blogg och tyckte det var dags att lämna några rader här :) Tack för allt du delar med dig av. Tankar och ord som väcker hopp. Ord som värmer. Tack <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lenita, för att du läser här och tack för att du skrev det till mig, det gör mig glad! :)

   Jag undrar ju ibland för mig själv om det är någon som läser det jag skriver här. Några vet jag, men varje gång det dyker upp någon ny som läser så blir jag väldigt glad. Om mina ord kan betyda något för någon annan, så är där en mening i att jag skriver.

   En riktigt God Jul och allt gott önskar jag dig!

   Stor kram!

   Radera
 6. God Jul och Gott Nytt År önskar jag dig också! Och allt gott efter vägen! Kram

  SvaraRadera