onsdag 21 september 2016

BlueCall App när själen gör ont och du behöver någon att prata med

Nu i höst har en ny app lanserats som heter BlueCall App. Den är tänkt att hjälpa till att fylla behovet att lätt nå någon att prata med när man mår psykiskt dåligt.

Jag vet själv hur svårt det kan vara ibland att dels ta steget att ringa till någon när man mår psykiskt dåligt. Och dels vilka köer det kan vara att få någon att tala med även fast man har fått en remiss från sin läkare. Det finns alltså fler människor som mår psykiskt dåligt än vad det finns lyssnare i Sverige. I alla fall professionella lyssnare.

Ibland räcker det att tala med en närstående när man mår dåligt i själen. Men ibland gör det inte det. Det kan också vara att det man behöver tala med någon om är känsligt. Man är kanske rädd att såra någon eller att tynga en vän eller anhörig. Det finns också ofta känslor av skam över att man mår dåligt i själen. Även om det så klart inte alls är något att skämmas över. Nästan alla människor drabbas någon gång i livet av en livskris eller något annat som gör att man mår dåligt. Att få berätta hur man känner det och att få bra feedback kan ibland vara skillnaden mellan liv och död.

I den tid vi lever i tycker jag att en app i mobiltelefonen kan vara ett sätt bland många att hjälpa den som mår psykiskt dåligt. Inte minst bland unga människor är ju appar och mobiltelefoner numera som en förlängning av oss själva och alltid tillgängliga.

När man ringer till BlueCall app väljer man själv om man vill tala med en medmänniska eller någon som är utbildad inom samtalsstöd. Man är alltid anonym och stödpersonerna har tystnadsplikt. Samtalen är kostnadsfria eller har en låg kostnad.

HÄR är BlueCall apps hemsida och därifrån kan du också ladda ner appen till din mobiltelefon. Det är kostnadsfritt att ladda ner appen. .

Öppettider för samtal hos BlueCall app är måndag, onsdag och söndag kl 19-22.

Du kan också följa BlueCall app i sociala medier som t ex Facebook och Instagram. Där finns tankar och också länkar som handlar om psykisk ohälsa och hälsa.

Jag har själv inte testat appen eftersom den så här långt bara fungerar för Iphone och jag har en Android. Så småningom kommer appen också att finnas för Android.

Hur som helst tycker jag att idén är bra och helt rätt i tiden. Allt fler, inte minst unga, drabbas av psykisk ohälsa. Varje litet steg som vi kan göra för att människor ska må mindre dåligt i själen är stora och viktiga steg för oss alla. Ingen människa ska behöva känna att där inte finns någon att tala med när man mår psykiskt dåligt.

BlueCall är skapat av tre tjejer, Caroline, Charlotte och Lisa, som alla tre har upplevt psykisk ohälsa på mycket nära håll och vet hur viktigt det är att få hjälp och stöd när man behöver det. Så här berättar de:

- Vi har upplevt frustrationen av att se nära och kära lida för att samhällets resurser inte räcker till att hjälpa alla som behöver stöd. Vi har själva stundtals varit långt under isen, men lyckats ta oss tillbaka med hjälp av medmänskligt samtalsstöd, och vill nu göra något för de där ute som är i behov av stöd, men som kanske inte vet vart de ska vända sig, eller väntar på en psykologtid från en remiss, inte har råd att gå till en privatpsykolog, eller bara vill ha någon som lyssnar.

11 kommentarer:

 1. Kan vara värdefullt att veta om.
  Jag tror inte man ska belasta sina nära och kära alltför mycket med svårigheter. Kan vara bättre då att prata med någon anonym. Och, ja jag håller med dig i det du skriver såklart.
  Kram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så viktigt att där finns människor som kan fungera som goda lyssnare. Det är en stor konst att kunna lyssna. Alla människor har inte vare sig förmågan eller kunskapen till det.

   Önskar dig en skön helg!

   Kram

   Radera
 2. Att vara stark! Idag är det en svår dag.
  Idag känner jag mig ledsen och svag.
  Idag känner jag mig ensam.
  Idag läser jag Marie Fredrikssons text om och om igen.

  "Att vara stark är inte, att aldrig falla,
  att alltid veta, att alltid kunna

  Att vara stark är inte, att alltid orka skratta,
  att hoppa högst eller att vilja mest

  Att vara stark är inte, att lyfta tyngst,
  att komma längst eller att alltid lyckas

  Att vara stark är att se livet som det är,
  att acceptera dess kraft, att ta del av den

  Att falla till botten, slå sig hårt
  och alltid komma igen

  Att vara stark är att våga hoppas,
  när ens tro är som svagast

  Att vara stark är att se ett ljus i mörkret
  och alltid kämpa för att nå dit"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fina ord som att vara sant stark som du skriver här. Ord som har tröstat mig ibland när det gungat under mina fötter.

   Kram

   Radera
 3. Varför ska allt kostar pengar för? Dom måster väl fatta att folk inte har så gott ställt med pengar i dagens samhälle på grund av sjukdomar psykisk ohälsa m.m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kostar inget att ladda ned appen eller att tala med en medmänniska. Däremot är det en kostnad att tala med en psykolog t ex.

   Jag håller med dig om att det är tufft att kanske både vara sjuk och därmed ha dålig ekonomi och att man sedan ska betala för att få hjälp och stöd. Att kontakta t ex en präst eller diakon kostar inget. Ingen människa ska behöva känna att man inte har råd att få hjälp om det finns hjälp att få när man mår dåligt.

   Allt gott!

   Radera
 4. Bra att bra grejor fixas så att alla kan få den hjälp den behöver. Synd bara att det är så mycket ensamhet idag. Alla (nästan alla) sitter förtrollade ed sina mobiler och glömmer av att vara. Är det inte mobiler så är det dator, teve osv. /kram Ljusletaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer!

   Radera
  2. Det är ibland ett dilemma i vår tid med mobiler. Och ibland så är det hjälp och riktigt bra att vi har dem och alla sociala medier. Det är lätt att följa varandras vardag och det går med blixtens hastighet. Fast ibland så vill man ju verkligen höra någons röst och se människor IRL för att må bra.

   Kram

   Radera
  3. Man vill ju träffa IRL i bland.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera