torsdag 19 december 2013

Gästbloggare: Helen Lindell, författare och föreläsare


Idag har jag äran att välkomna Helen Lindell till min blogg för att gästblogga. Helen och jag har mött varandra tack vare cyberrymden. Vi delar samma intresse för att skriva och har båda tuffa upplevelser bakom oss redan i barndomen. Båda två vill vi dela med oss till andra från våra erfarenheter i livet.

Helen Lindell har skrivit en bok som heter "Bortvald". Hon föreläser kring boken på olika teman. Om övergrepp och om hur man tar sig tillbaka till ett bra liv som människa efter att ha upplevt kränkningar av olika slag. Idag skriver hon på sin andra bok, "Illvilja".

Nu lämnar jag över ordet till Helen och önskar henne all lycka med det viktiga hon gör i sitt liv:


BORTVALD

Min bok "Bortvald" handlar om att bli misstrodd och oskyldigt stämplad att ha en diagnos. Den handlar om hur det var att mista allt jag lärt mig älska och känna trygghet vid. Och få en helt förändrad vilsen identitet. Jag brukar säga att min inre spegel vinklades Jag kände och upplevde mig som fruktansvärt fel. 

Boken berör och skildrar en gränslöshet från vuxna människor i min omgivning. Människor som låter sig bli styrda av egna rädslor. 

Bortvald speglar även hur min barndom påverkar mina val i relationer och som förälder. Åren i boken utspelar sig från 1977-1999. Fiktivt i boken är personers namn och namn på skolor. 

Tanken var aldrig att skriva "Bortvald" från början utan i början var jag inställd på att skriva boken jag skriver på i dag, som har arbetsnamnet "Illvilja". Anledningen till att jag ville skriva boken var att det hade skett för mycket oförrätter och övergrepp. När ett rättsskydd kollapsar måste man som människa reagera. Jag fick nog helt enkelt och var fullständigt rasande till en början Jag såg boken som en livboj, mitt enda sätt att överleva. 

Men sedan började jag rannsaka och nysta i var allting tog sin början. Vad hade jag för ansvar? Varför hade jag lagt över mitt liv i andra människors händer? När hade jag låtit mig bli osynlig för världen? 

"Bortvald" handlar om många barn som blivit osynliga för världen. Jag var tvungen att gå tillbaka till min egen barndom för att förstå och förlåta mig själv och andra människor.

Idag är mitt liv fyllt med inre vägskäl och jag tillåter mig vara kvar i det jag så länge flydde ifrån. Nämligen ensamheten. Livet idag består av intressanta möten när jag är ute och föreläser. Jag skriver även på boken "Illvilja". 

Livet lockar med så mycket fantastiska möjligheter och ibland krävs det mycket självdisciplin av mig för att sitta och skriva. För det är inte så enkelt alla gånger att leva i två världar som man faktiskt gör som författare. Ibland säger jag till mina vänner: "Nu måste jag ju leva ikapp alla åren och fylla på mitt timglas med massor av närande visdom och lycka istället". 

Idag har jag ett rikt liv för jag accepterar inte att fara illa längre.


Med kärlek/
Helen Lindell