torsdag 29 juli 2010

Att vända och köra åt fel håll i en rondellIdag såg jag en kvinna först vända och sedan köra sin bil åt motsatt färdriktning i en rondell mitt i rusningstrafiken i centrala Jönköping. Något liknande har jag aldrig sett i hela mitt liv. Och troligen inte många andra bilister heller. För de stannade upp och lät kvinnan köra sin egen lilla bil på sitt eget lilla sätt. Tala om snälla medtrafikanter. Eller, så befann de sig helt enkelt i chocktillstånd.

Allt slutade lyckligt. Kvinnan log vid ratten där hon satt. Det var beundransvärt, tycker jag. Jag log jag också, för det hela såg fullkomligt galet ut.

Jag vill särskilt påpeka för tydlighetens skull att kvinnan som gjorde detta var inte jag. Det var någon annan kvinna, för mig helt okänd.

7 kommentarer:

 1. Jag gissar bara nu att tanten var av äldre modell? Har faktiskt tänkt blogga om det, gamla i trafiken. Jag förstår inte att vi inte sen länge har regelbundna kontroller när man blir äldre, det blir ju lika för alla för de flesta av oss kommer ju ändå dit. Syn, hörsel och reaktionsförmåga försämras ju, så är det ju bara och vissa blir dessutom virriga och jag tror många äldre har svårt att själva se när det är dags att lägga körkortet på hyllan.
  Igår såg jag en man, så gammal och krum så han inte kunde gå upprätt, han gick sakta, sakta och krånglade sig sen ii i sin bil. Han körde iväg med en rusande motor och två kärringstopp innan hans bil for iväg ut från bensinmacken som skjuten ur en kanon. Honom möter vi i trafiken, du och jag, svårt att värja sig från honom då... Jag har oändliga exempel, tex alla bilförare modell äldre som har en maschfart på 70 och det håller dom, vare sig det är 90,70,50 eller 30, dom är skrämmande många...
  Kram Malin

  SvaraRadera
 2. Hej Anna-Karin
  Tur att det inte hände en olycka! Jaa, det gäller att vara vaksam, man vet inte vad man kan möta på vägen. Tänk dom som kommer i fel rikting på motorväg......HUA!

  SV. Quila o Ronja såg en aning taggiga ut, kan man säga, haha.

  Ha en skön kväll
  Kram
  Susanne

  SvaraRadera
 3. Hej Maskroskvinnan!
  Jag såg en bilist en gpång som körde på cykelvägen och en cyklist körde i rondellen det såg sjukt ut.Det var när rondellen precis hade öppnat där jag bodde då.
  Förresten såg du min kamera jag lade in den särskilt för dig,bara för du frågade.
  Kramar

  SvaraRadera
 4. Ja, så här i semestertider kan vad som helst hända i olika trafiksituationer.
  Det gäller att vara vaksam.
  Men, man kan ju knappast skylla på att hon kanske inte var från stan. :-)
  Tur att de övriga bilisterna var så tillmötesgående.
  I Finland har jag hört att man ska stanna i rondellen och släppa fram trafiken som ska in i rondellen, så det har jag sett en finländare göra även här hemma.:-)

  Önskar dig fortsatt skön sommar.
  Kram // Carina

  SvaraRadera
 5. Hej Malin!

  Ja, tanten var äldre än mig, såg det ut som i alla fall. Men hon var inte "gammal" heller.

  Jag håller med dig om att det skulle vara klokt med lite tester när man blir äldre och kör bil. Det går så snabbt i trafiken idag och reaktionsförmågan blir väl långsammare ju äldre man blir, tänker jag.

  Ha en fin dag!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Hej Agath!

  Ha, ha... det måste ha varit en syn, det du berättar om! :) Ja, det är inte lätt när man börjar bygga rondeller där det inte förut funnits rondeller, då kan det hända både ett och annat.

  Nu har du säkert läst att jag kikat in på din kamera.

  Ha en härlig dag!

  Kramar
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Hej Carina!

  Det var tur att det gick bra, känner jag. Och fantastiskt att de andra bilisterna tog det så lugnt som de gjorde.

  Det var intressant att höra om hur det fungerar i Finland i rondeller, det hade jag ingen aning om.

  Ha en fortsatt fin sommar!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera