lördag 17 juli 2010

Lycka - dottern ska plugga i Sverige!

Geografi har hittills aldrig varit min starkaste sida. Det är som att jag behöver besöka platser för att riktigt fatta var de ligger någonstans. Det hjälper inte mycket med karta eller jordglob. Och prata inte om kompass. Så många gånger som jag sprang vilse i skogen när jag gick i skolan och skulle orientera.

När jag flyttade ensam till Jönköping som 19-åring, minns jag att jag rev ut kartan som fanns i den stora, tjocka telefonkatalogen och hade med mig den i väskan var jag än gick någonstans. För att lära mig hitta. Och så minns jag att jag var lycklig över att Vättern fanns intill Jönköping. För där hade jag en riktpunkt. Precis som Munksjöpipan. Och Vättern visste jag ju låg norr om Jönköping, så på det sättet blev det lätt att hålla reda på väderstrecken också.

Nu var det ju det här med Borås. Igår var jag i Borås. Borås ligger i Västergötland, eller? Visst gör det. Ungefär mitt emellan Jönköping och Göteborg. 66 km från Göteborg och 83 km från Jönköping, tror jag att det var. Det är ju enkelt nu för tiden. Med Internet och Google. Annat än på den tiden när jag gick med telefonkatalogens karta i handen som nyinflyttad jönköpingsbo. Så lätt att veta var man är nuförtiden.

Jag var alltså i Borås, i Västergötland. Och sist men inte minst; Borås ligger i Sverige. I Sverige och inte i England.

Varför jag skriver det, det är för att jag är så himla lycklig att Borås inte ligger i England. För min äldsta dotter ska börja studera på Högskolan i Borås nu i höst. Igår var jag med och såg studentrummet hon ska bo i. Utbildningen är på tre år. Och det innebär alltså att hon troligen kommer att vara i Sverige ett bra tag framöver, ungefär en timmes resväg från mig. Och det känns alldeles underbart när hon varit i England 1 1/2 år! Jag hoppades att hon skulle landa i Sverige en period till i sitt liv, men jag kunde inte veta innan. Inte förrän nu, häromdagen.

Detta är den här sommarens andra bästa sak för mig. Den första sommarens bästa sak för mig var när jag flög till Brighton. Som alltså ligger i England. Fast både Borås och Brighton börjar med B.  Jag önskar av hela mitt hjärta att hon ska trivas lika bra i Borås som i Brighton. Känner du pressen på dig, Borås? Det är nog tur att Göteborg är så nära Borås, har jag en känsla av. Och från Göteborg är det ju inte långt till London. Världen är allt rätt bra liten. Nu för tiden.

2 kommentarer:

 1. Oj, oj - nu får vi Boråsare göra vårt bästa så att hon trivs i stan.
  Men att tävla mot Brighton känns inte lätt...

  Får nog hoppas på att utbildningen och kompisarna på skolan är toppen. ;)

  Förstår din lycka över att få ha henne så nära dig igen. Det är ju så kul när man kan spontanbesöka varandra lite oftare.

  Glad för din skull. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Hej S o F!

  Ha, ha.. inte visste jag att du var Boråsare, så härligt att du skriver det till mig! Vi kanske ses i Borås, vem vet? :) Jag lär väl åka dit ibland, gissar jag.

  Nej, det blir nog tufft för Borås att mäta sig med Brighton. Men får hon härliga vänner så är säkert Borås helt OK, tror jag.

  Jag tyckte att det jag såg av Borås var fint, när vi var där.

  Hon ska läsa till bibliotekarie i Borås. Bibliotek har varit hennes passion sedan hon var liten. :)

  Härlig att du är glad för min skull, tack, S o F!

  Kram
  Anna-Karin

  SvaraRadera