onsdag 2 november 2011

Det vänder och KBT-terapi på nätetJag vänder det. Igen. Jag går från mörker till ljus. Tårarna blir till leenden. Deppiga tankar blir till hoppfullhet. Jag gör det. Igen. Hur det än är. Jag är jag, fortfarande. Inget ska ta livet jag fått från mig. Jag vill leva, andas, känna hopp och glädje.

Idag har jag jobbat med redovisningen i Skrivklådan. Det fungerar och jag fungerar. Bara jag får ta de pauser jag behöver så klarar jag att jobba 25 % fortfarande.

Men panikattackerna är så mycket starkare nu än de var för ett år sedan. Det är ett faktum. Stressen det senaste året har satt sina spår i  mig. Jag har funderat på att kontakta min psykolog, men jag misstänker att han har fullt upp. Om han ens är kvar på sjukhuset här där jag bor. Det är flera år sedan jag hade kontakt med honom nu.

Jag funderade lite till. Sedan kikade jag in i "Fråga doktorn" och läste om panikångest där. Doktorn där, Gunilla, rekommenderade bland annat KBT-terapi på nätet (Livanda). Jag har funderat på att prova det förut. Nu bestämde jag mig för att göra det. Det var inte särskilt dyrt, tycker jag. 495 kronor för tre månaders tillgång till kursen och en CD-skiva för 50 kronor. Det är som att gå en kurs. Jag ska själv läsa in olika avsnitt med fakta kring ångest och stress och göra uppgifter varje vecka. Träna avslappning, motionera, yoga fem minuter varje dag. Det blir som en repetition för mig själv som jag tror kan vara bra för mig nu när jag har så mycket stress omkring mig. KBT har fungerat bra för mig förut så att panikattackerna har minskat i styrka och också i antal.

Det blir spännande att se hur jag upplever terapi på nätet. Jag har valt att inte ha kontakt med någon psykolog. Jag har redan en person som jag kan kontakta om jag känner att jag behöver det, tänker jag. Jag ger det till mig själv i gåva. Kan jag minska panikattackerna både i styrka och antal, så får jag mera kraft att göra det som är positivt för mig.

Det är november nu. Jag har köpt vacker ljung till det inglasade uterummet. Oktober månad rusade förbi, tycker jag. Om november kommer att gå lika snabbt som oktober gjorde är det snart första advent. I affärerna är det jul sedan länge.

Det känns fortfarande som att jag inte riktigt hänger med tiden. Jag behöver göra som indianerna säger; vänta in min själ.


16 kommentarer:

 1. Vad skönt att höra att det finns glädje i dig. KBT på nätet låter spännande. Har funderat på det själv. Jag har väldigt lätt att stressa upp mig (vilket i sämsta fall övergår i ångest). Du får berätta efter hand vad du tycker om det.

  Visst är det så att månaderna avlöser varandra och lika förvånad blir man "oj, är det redan". kram cathrin

  SvaraRadera
 2. Jobbigt för dig A-K. Själv kunde jag inte klara av det där med ångesten på egen hand. Jag blev trött på att varje dag vakna genomsvett med stark ångest. Kändes som min kropp slets sönder, så jag äter medicin och efter många år har jag äntligen lycktas få in rätt medicin som passar mig. Som tar bort den värsta ångesten, men visst kommer den ibland om det blir för mycket omkring mig.

  Ska bli spännande att höra hur det går och hur du upplever kursen.

  Lycka till
  Kram

  SvaraRadera
 3. Panikångest är jättejobbigt.
  Har man fått det en gång tror jag att det är svårt att bli av med det för gott, men man kan lära sig att hantera symtomen.

  Jag har lidit av det sedan 20-års ålder men varit "fri" i många år men i somras blev jag mycket sämre.
  Jag fick kraftig hjärtklappning, panikkänslor och svettningar många ggr/dag och natt.
  Till sist tog jag tag i det och förstod att det hela handlade om klimakteriebesvär denna gång.

  Efter att kontaktat min antroposofiska läkare som rekommenderad en "naturlig" kräm blev jag nästan besvärsfri inom några dygn.....underbart!

  Lycka till med KBT, bra att det finns på nätet. Jag har provat det tidigare med gott resultat.

  Kram/Carina.Ö

  SvaraRadera
 4. Du är ju bara helt otrolig! Bara att komma på, leta upp och börja KBT-terapi på nätet, så drivande och positivt.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Anna-Karin, har du provat Word-fajt? Det är väl en trevlig och
  knogig språklig utmaning för dig med skrivklåda. :) Uppbygget
  kommer att skingra dina bekymmer. Kram fr Kalle.

  SvaraRadera
 6. Hej Anna-Karin, att det finns sånt här man kan köpa på nätet, det är bra med utvecklingen på internet. Mycket bra. Jag skulle själv vilja kolla vad det är för något, fast jag har inte tid nu.

  Jag måste också köpa ljung, det låter så vackert där i ditt uterum..

  Jag tänker på dig, och ber för er om jag får.
  Kram från Carola

  SvaraRadera
 7. Vilket bra uttryck: vänta in sin själ. Jag är där jag med. Det är svårt att jag upplever mig lite skevt, inte riktigt i takt.. Kram fina Anna-Karin / Jennie

  SvaraRadera
 8. Cathrin: Det är olika dagar. Igår var en riktigt skräpdag inuti mig, men idag känns det riktigt bra.

  Jag kommer att berätta om den här kursen och hur jag upplever den. Men man är olika som människor, man får söka efter sin egen sak. Fast det är bra att våga prova olika saker, tror jag, för annars kan man inte hitta det som hjälper eller lindrar.

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Adhd-mamman: Jag har gått i KBT-terapi hos psykolog på sjukhuset där jag bor flera gånger. Det har lindrat och det har också fått mig att mogna som människa. Så jag tycker att det är värt att prova den här kursen. Som en uppdatering för mig själv nu när jag har extra mycket stress omkring mig.

  Jag har också medicin som lindrar min ångest. Annars skulle jag inte orka göra det jag gör i mitt liv. Så, det är bra att det finns mediciner. Kanske en dag att man kommer på ännu bättre mediciner, som till och med läker ångesten, vem vet. :)

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Carina Ö: Panikångest är jobbigt, det är svårt att förstå för den som inte upplevt det. Jag kunde själv inte förstå det förrän jag själv fick uppleva det. Man blir väldigt trött av attackerna, så trött att det påverkar hela livet, faktiskt. Både när det gäller hur mycket man kan arbeta och hur mycket man orkar vara tillsammans med andra människor.

  Klimakteriebesvär kan påminna om ångesttillstånd har jag läst. Själv har jag liksom min mamma tur när det gäller klimakteriet, vi har inte alls haft något som jag vill kalla besvär. Kanske har det hjälpt att vi båda två tränat avslappning mycket och jag själv tränar yoga mot både ångest och ev. klimakteriebesvär. Det känns bara skönt att vara av med PMS och mens, tycker jag. :)

  Fint att du fick hjälp med det, Carina, jag vet att många kvinnor har det väldigt jobbigt under klimakteriet.

  Det låter bra att det funkat med KBT på nätet för dig, jag hoppas att det ska lindra för mig också. Fint att det finns på nätet idag, tycker jag.

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Gökboet: Det är väldigt typiskt mig som person att göra just så här, jo, jag är ganska så drivande i mig själv. Utom de gånger jag varit deprimerad. Då är jag så anti-drivande som man kan vara, men det är ju ett sjukdomstillstånd att vara deprimerad.

  Jag vill aldrig mer bli deprimerad i hela mitt liv, bättra att försöka göra något positivt för sig själv innan man är nere i den djupa gropen. Antingen av egen kraft eller med hjälp av andra.

  Stor kram!

  SvaraRadera
 12. Kalle: Jag har provat på word-feud, det är en kul idé i cyberrymden. Dessutom kan man ju göra det på en hel massa språk. Men just nu har jag annat som jag fokuserar på i mitt liv.

  Tack för ditt långa och innehållsrika brev till mig, Kalle. Det var underbara höstbilder som du skickade till mig. Den med stenarna och de nedfallna rönnbären tror jag att jag ska sätta in i en ram och ha som tavla. Jag tyckte mycket om den.

  Tack också för den intressanta läsningen om Artur Lundqvist, där hade jag mycket att lära.

  Det är intressant allt du skriver till mig om sådant som kan dränera liv på energi. Jag har läst det och funderat. Tack för din omtanke. När det gäller min katt, så är det faktiskt så att hon lägger sig aldrig hos mig i min säng. Jag har funderat över varför hon väljer de andras sängar men inte min. Så det känns bra att veta att min säng verkar står på ett bra ställe. Bilden där hon ligger i en säng är i min dotters säng i ett helt annat rum i en helt annan del av huset.

  Däremot vill min katt gärna ligga i fåtöljen där jag sitter och skriver på datorn. Så, kanske att jag testar att flytta den fåtöljen, tänker jag, efter att ha läst det du skickade till mig.

  Tack för att du vill mig väl och allt gott till dig!

  Kram!

  SvaraRadera
 13. Carola: Visst är det bra att det finns KBT på nätet. Särskilt som det kan vara svårt att komma intill och få hjälp med KBT IRL, det kan vara långa köer och långa väntetider för det ibland.

  Så klart att du får be för mig och oss, Carola. Tack för att du gör det.

  Kram!

  SvaraRadera
 14. Jennie: Vänta in sin själ mår man bra av att försöka göra någon gång varje dag. Åtminstone på kvällen. Det gör jag t ex när jag mediterar. Eller så gör jag det genom att bara sitta och glo ut genom fönstret på himlen och träden där utanför. :)

  Lycka till, Jennie! Det är viktigt att ta sig tid för eftertanke i vår tid, tror jag.

  Stor kram! :)

  SvaraRadera
 15. Jo Anna-Karin, om fotot med stenarna och rönnbären vill jag
  tillägga att det är vinden ensam som format motivet. Märkligt.

  Testa för säkerhets skull din säng och stol med en batteriradio,
  en katt är inte alltid att lita på. Tack för att du inte tar mig för
  en tok, smygande omkring med radio på gräsmattor och i hus,
  kognoserande terängen efter farligheter.
  Ty, allt väl åt dig är mitt valspråk. ( Kram) Kalle

  SvaraRadera
 16. Apropå det här med ljung. Visste du att man kan koka eget te på ljung och dricka på kvällen. Avslappnande och hjälper en att somna om man har det jobbigt med det.
  Kram

  SvaraRadera