söndag 1 juli 2012

Dalai Lama om att bli lycklig


Igår tog jag fram min bok "Lycka!" av Dalai Lama ur bokhyllan igår och började läsa i den.

Jag köpte boken för flera år sedan. Fast då hade jag fortfarande så svåra koncentrationssvårigheter efter min utmattning, att jag inte klarade att läsa i den. Så bara att kunna läsa i boken "Lycka!" igår, gjorde att jag kände mig lycklig.

Enligt Dalai Lama är lycka ett tillstånd vi alla kan nå i själen. Förutsatt att vi har våra basala behov som människor tillgodosedda; mat, kläder, ett hem. Det handlar om att söka sig till det som ger positiva känslor och få undan det som ger negativa känslor. Det handlar om att öva sig i sinnena och själen. Övning ger färdighet, enligt Dalai Lama.

Dalai Lama betonar vänlighet och medkänsla som ett sätt att nå ett lyckotillstånd.

Ett sätt att nå lyckan, är att ibland fråga sig "Kommer detta att ge mig lycka eller njutning?" när man känner längtan efter något eller när man ska fatta ett beslut om något där man kanske tvekar. Det är vanligt, anser han, att vi förväxlar de två begreppen, lycka och njutning. 


Jag tänker på hur lycklig jag kände mig igår över att kunna läsa i den bok som jag inte klarade att läsa i för sex år sedan. Vilken lyckokänsla det kan ge att förlora något för att sedan återerövra det igen. Inte minst sinnen, förmågor och hälsa.

Tack för allt det som jag förlorade genom min utmattning.

Tack för allt det som jag stegvis får tillbaka igen i mig själv.

Tack för hälsan, sinnena och förmågorna som kommer tillbaka allt mer i mig.

Även om det går så  långsamt att jag ibland inte ens märker det. <3


Min fråga idag är till mig och till dig som kanske läser det här inlägget: 

Ger att blogga mig/dig lycka eller njutning?

6 kommentarer:

 1. Absolut! :)

  För mig har det mycket med kreativiteten runt det här med fotografering och bildhantering att göra.
  Det är min älskade hobby.
  Texten kommer i andra hand...för mig.

  Jag har haft andra bloggar där inriktningen mer var att få "skriva av mig" och som handlade om mig och mitt sjukdomstillstånd.
  Men det kände jag ett starkt behov av att lämna efter en tid i den processen.

  Under vintern är det lite motigare med bloggen, men det hör säkert samman med att det blir färre chanser till givande fotografering då.

  Varma ÖSregnshälsningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt att du berättar om hur du upplever bloggandet, SoF!

   Kreativiteten och att bloggandet är en hobby, så är det också för mig. Jag känner mig så fri i mitt skrivande när jag bloggar. Det är en lycka att sätta ord på det jag känner.

   Idag har jag inte heller särskilt stort intresse av att skriva alltför mycket om det som anses som "sjukdom" när det gäller mig. Jag har hamnat i en känsla av acceptans och livet är så mycket mer än de besvär som jag har kvar som rester av det som hände en gång, när jag blev utmattad.

   För mig är det så här när det gäller bloggen; jag har ofta mer inspiration till att skriva under vinterhalvåret än sommarhalvåret.

   Kram!

   Radera
 2. Jag har samma bok och inte kunnat läsa den av samma skäl som du!! Men jag är ju inte heller kvar där idag så nu ska jag också baske mig börja läsa den :) Kanske kan vi ha en liten Lyckoläs-cirkel, är jättenyfiken hur du tolkar den :D Stor kram finaste Anna-Karin och tack för ett berörande inlägg. Mitt bloggande är både lycka och pest ( pest enbart mitt eget fel pga dålig planering) så jag strävar efter att hitta där den ger lycka only ;) KRAAAAAAAAAAAAAAAAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Lyckoläs-cirkel, vilka bra idéer du har, Double J! :) Jag fortsätter att läsa boken och kanske blir här ett och annat blogginlägg om mina tankar kring det jag läser, jag får se.

   Just nu har jag lite sommarbloggtorka. Det blir ofta så för mig på sommaren, det kvittar hur mycket det regnar så är det lite torka här i min blogg. ;) Fast en dag så flödar orden för fullt här igen, det vet jag. :)

   KRAM!!!

   Radera
 3. Här gäller det att vara djup: "Att ge ett gott äpple är lycka, att äta ett själv är njutning".

  Bloggvänligheten
  sprider sig över landet
  föredömligt gott.

  Tack Anna-Karin för alla dina visa och smarta svarskommentarer. Nu får det räcka för idag, Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror minsann att du skulle kunna skriva en bok om lycka, Kalle. För visst är det lycka att ge ett gott äpple och en njutning att äta ett själv, jag håller helt med dig om det.

   Tack, Kalle!

   Kram!

   Radera