onsdag 5 september 2012

Avtalsförsäkringen och utförsäkringen

Igår fick jag brev från Alecta. Under alla mina tolv år som sjukskriven har jag regelbundet varje månad fått ersättning från dem. Men i samma stund som jag utförsäkrades, försvann den ersättningen och jag såg inte till den mer.

Efter att jag utförsäkrats förra sommaren, blev min mamma allt sjukare och så småningom dog hon i våras. Jag hade inte en tanke på Alecta förrän nu för några veckor sedan. Jag skrev ett brev till dem där jag begärde ersättning retroaktivt. Jag skickade med beslutet från Försäkringskassan om att jag var sjukskriven igen, kopia på läkarutlåtandet och kopior på den ersättning jag fått från Försäkringskassan sedan oktober 2011.

Igår fick jag svar från Alecta i ett brev. Jag har fått ersättning retroaktivt för 2011. Men efter 2011 får jag ingen ny ersättning. Det stod också i brevet att min anställning hade upphört. Det kändes konstigt eftersom jag själv inte fått något meddelande, varken skriftligt eller muntligt om jag skulle vara uppsagd från företaget där jag jobbade när jag blev sjuk.

I morse ringde jag Alecta. Jag blev vänligt bemött och kvinnan som jag talade med kunde förklara så att jag förstod hur läget är för mig.

1. När jag utförsäkrades fick Alecta en avanmälan när det gällde mig från företaget där jag är anställd. Kvinnan jag talade med sa: "Företagen gör så när någon utförsäkras".

2. Anledningen till att jag inte får ersättning från och med januari 2012, är att jag nu som sjukskriven på nytt får sjukpenning i stället för som tidigare sjukersättning. Sjukpenningen som jag får idag är lägre än min sjukersättning var tidigare. Den är idag lägre än 7,5 basbelopp. Det innebär att jag därför inte har rätt till ersättning från Alecta längre. OM jag skulle få igenom min ansökan om permanent sjukersättning, ska jag skicka kopia på det beslutet till Alecta. Då kommer jag att ha rätt att få ersättning från dem igen, precis som tidigare.

3. Alecta har efter att jag utförsäkrats tagit upp mitt ärende igen så som det såg ut när jag sjukförsäkrades den allra första gången för tretton år sedan.

Nu gäller det för mig att ha is i magen, att avvakta beslutet om den permanenta sjukersättningen från Försäkringskassan som de lovat mig att jag ska få besked om under september i år. Det finns ett hopp så länge jag inte fått ett negativt besked. Om jag får ett negativt besked kommer jag att ta hjälp av advokat och överklaga, för allra första gången sedan jag blev sjuk. Min läkare anser också att jag ska överklaga om jag får ett negativt beslut från FK. Jag har alltså en plan för hur jag ska agera och det känns bra. Hellre en plan än planlös.

Min egen slutsats av det jag upplevt de senaste dagarna är att Alecta tjänar pengar på alla de människor i min situation som utförsäkras. Jag vet inte säkert, fast jag anar att också min arbetsgivare tjänar pengar på att jag utförsäkrades. Medan jag som sjuk blev förloraren i det här nya systemet med utförsäkringar. Ska man straffas för att man är sjuk? Det är inte rätt, anser jag. Det är åt skogen fel och är inte alls det medmänskliga samhälle som vi en gång hade i Sverige. Det är att slå på människor som redan ligger ned.

När det gäller Försäkringskassans brev från i förrgår, så kopierade jag min ansökan om förlängd ersättning från dem som jag skickade in till dem redan den 3 juni i år. Jag skrev till en (sur) kommentar om att det skulle underlätta om de höll reda på sina papper. Det kändes skönt för mig att skriva det.

Var jag fick kraften från idag att göra det jag gjorde, det vet jag inte.

Jag är tacksam att jag orkade det i alla fall.

Om man orkar och kan, så är det avstressande att ta tag i det som känns som problem. Eller be någon om hjälp att göra det.

Fast jag har varit där som människa att jag varken orkat själv eller orkat be om hjälp. Det är nog bara den som varit där som kan förstå den tröttheten och utmattningen, tror jag.

Jag är starkare idag än jag var igår.

Det är en tröst och ger mig kraft, trots allt.

Långsamt reser jag mig. Igen.

9 kommentarer:

 1. Ja du Anna-Karin, visst straffas man om man blir sjuk! Du och jag och en förfärlig massa människor straffas i det tysta.
  Vi mister vår hälsa först och främst,
  vi mister den sociala biten på vår arbetsplats,
  vi går miste om den inkomst vi hade förut. Samhället anser inte att vi har samma behov som när vi var friska tydligen. Vilket vi självklart har!
  Ibland mister vi vår egen självrespekt.
  Det blir ett heltidsarbete att hålla sig flytande i tillvaron bl a med all korrenspondens med försäkringskassan.
  För mig är det väldigt tydligt, att de signaler som sänds till oss när vi blir sjuka är,
  Du är inte värd lika mycket som en arbetande frisk människa. Efter många år som sjuk tvivlar jag inte längre på det, tyvärr.
  Så jag känner med dig Anna-Karin, i den situation du befinner dig i. Det är inte lätt...
  Anna-Karin i Halmstad

  SvaraRadera
 2. Tack för att du skriver om detta !
  Här kommer en länk om förr och nu:

  http://sussispolitik.blogspot.se/p/sverige-forr-och-nu.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Sussi, för att du läste och skrev till mig. Jag ska kika in i länken du hänvisar till.

   Allt gott!

   Radera
 3. Vill Du ha en till om utförsäkring ?

  http://sussispolitik.blogspot.se/p/bidragsberoende-2.html

  Kram, Sussi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack gärna, Sussi!

   Ha en bra dag!

   Radera
 4. Hej Anna-Karin,
  När jag läser ditt inlägg förstår jag att du reagerar på brevet du fick från oss. Och jag vill passa på att beklaga att vi skriver om att din anställning skulle ha upphört. Vi jobbar för att få till en ändring på det så att brevet blir mer anpassat till den situation som faktiskt gäller just dig. Det känns som ett onödigt stressmoment i en redan omtumlande tillvaro.

  Jag skulle också vilja ge en förklaring till det du skriver om att Alecta tjänar pengar på att inte betala ut sjukpension till utförsäkrade. Det är regelverket i kollektivavtalet som styr om vi betalar ut sjukpension eller ej. När du blir utförsäkrad hos Försäkringskassan får vi inte betala ut sjukpension till dig längre.

  Tveka inte att höra av dig till oss igen om du har frågor eller funderingar.

  Vänliga hälsningar
  Elinor Klingmo, Alecta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Elinor, för dina rader till mig.

   Det är bra att ni på Alecta jobbar på att ändra formuleringen i brevet. Själv fick jag en mindre chock när jag läste att jag skulle vara uppsagd utan att själv ha fått ett meddelande om det, vare sig muntligt eller skriftligt. Jag tror inte att jag har hämtat mig riktigt från det än. Det är viktigt hur man formulerar sig i brev till levande människor.

   Oavsett om det är regelverket i kollektivavtalet som styr om ni betalar ut sjukpension eller inte, så måste Alecta tjäna pengar på att människor utförsäkras.

   Hur mycket har Alecta tjänat och tjänar på att människor utförsäkras?

   Tacksam för svar på denna viktiga fråga.

   Vänliga hälsningar

   Radera
 5. Hej igen Anna-Karin,
  Jag förstår att det kan verka som att vi tjänar en massa pengar på att inte betala ut sjukpensioner i samma utsträckning som tidigare. Men det gör vi faktiskt inte och det beror på att Alecta ett ömsesidigt bolag. Det innebär att vi ägs av våra kunder som är våra kundföretag och deras anställda (och du är en av dem!).

  Allt överskott som uppstår i Alecta går tillbaka till våra kunder i form av lägre premier för arbetsgivarna och/eller bättre pensioner för de anställda.

  Vänliga hälsningar
  Elinor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack igen, Elinor, för ditt svar till mig som klargör vissa saker.

   Som jag uppfattar det du skrivit får arbetsgivarna lägre premier när människor utförsäkras.

   Medan jag som utförsäkras har fråntagits den ersättning jag fick från Alecta förut när jag var sjukskriven innan utförsäkringen. Trots att jag är sjukskriven på nytt efter att ha gått igenom programmet Arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen.

   Jag skulle uppskatta om du förklarar hur jag som anställd hos en kund till er, har fått del av överskottet som uppstått i Alecta genom utförsäkringarna.

   I teorin kanske det är så för er. Fast i praktiken är ju pengarna borta för mig. Det kan jag inte se som att jag har fått del av överskottet som uppstått hos Alecta.

   Tacksam för svar.

   Vänliga hälsningar
   Anna-Karin

   Radera