måndag 9 december 2013

Viktigt prat i Sommarpratarna bl a om stressrelaterad ohälsa

Jag har precis sett Sommarpratarna på SVT, del 5 av 6. Alla gästerna var mycket intressanta att lyssna på.

Komikern Annika Andersson berättade om hur det var för henne när hon gick in i väggen 2011, när hon blev sjuk av stress. Jag kände igen mina egna symptom på pricken i hennes beskrivning. Om hur kroppen inte löd henne, hon såg dubbelt, alla intryck uppfattade hjärnan likvärdiga vilket skapade ett kaos för henne. Ljus- och ljudkänsligheten. Det allra värsta bruset fanns inuti hennes eget huvud och det gick inte att få tyst på. Eller att inte kunna läsa i en tidning i tre minuter för att hon inte klarade att fokusera. Idag jobbar hon mindre och tar fler pauser. Hon är inte frisk fast mår långsamt bättre.

Övriga gäster var Leo Razzak, föreläsare och entreprenör, som växte upp tillsammans med en hemlös mamma. Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, som bland annat berättade om sin mamma som fick sin första stroke när Gustav var tio år. Åsa Nilsonne, professor i medicinsk psykologi som skrivit flera mycket läsvärda böcker om t ex acceptans och känslor och forskar om hjärnan. Martha Ehlin deltar i programmet och berättar om hur hon fick överta fem organ från en död människa för att överleva sin cancer.

Starka människor, starka och viktiga berättelser att lyssna till.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Det var länge sedan vi "sågs" Anna-Karin, och mycket har hänt.
  Bloggar på annat ställe nu, sedan min förra blogg blev kapad, vilket jag verkligen sörjde. Allt som jag skrivit under alla år togs bort. Detta pga att jag dessutom blev anmäld för att ha stulit min egen blogg. Hemskt. Har försökt få svar från Google på alla sätt och vis, men tyvärr inte hört ett ljud. Polisanmält, men det hjälper inte heller. Även min mail blev kapad, och även där försvann allt!

  Hoppas du mår ok.
  Allt gott
  Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne!

   Så glad jag blev över att få se din kommentar här, jag har tänkt på dig till och från och undrat vad som hänt med ditt bloggande.

   Jag känner med dig när jag läser det som hänt med din blogg, hur i hela friden kan det bli så, tänker jag?

   Själv så sparar jag ned mina blogginlägg direkt numera, i alla fall de som betyder något särskilt för mig.

   Förfärligt att du både blev av med blogg och mail och dessutom anmäld för att ha stulit din egen blogg. Jag saknar ord.

   Tack för att du frågar hur jag mår. Jag känner fortfarande sorg efter att min mamma har dött, har lägre energi än åren innan hon dog. Fast långsamt känner jag att jag återhämtar mig igen. Och jag slipper pressen från FK nu, har fått det man förut kallade förtidspension. Efter 14 år som sjukskriven med tidsbegränsad ersättning två år i taget.

   Jag ska kika in i din nya blogg. :)

   Stor varm kram

   Radera