torsdag 10 april 2014

Vilsam inredning vid hjärntrötthet


Jag har alltid gillat att ha det vackert omkring mig. Hur tufft eller ekonomiskt fattigt livet än ibland varit så har jag alltid försökt att skapa en vacker, mysig vrå för mig själv. Målat möbler och skapat stämning.

Färger och former talar till mig på olika sätt. Vad jag trivs med och inte trivs med har ändrat sig genom årens gång.

Sedan jag blev utmattad har hur jag har det runt omkring mig betytt ännu mera än förut.

Jag tycker om att det inte är alltför ljust i rummet. Att där inte finns så många saker. Helst vill jag ha få saker som är vackra och vilsamma att titta på. Inte alltför många färger samtidigt. Därför behöver jag ibland rensa ut i rummen. Det ger mig ro i själen.

Växter är viktigt för mig. Murgröna, pelargoner, tulpaner. Jag tycker om att ha det levande omkring mig.

Med meditationens hjälp har jag fått en allt större känsla för i vilka miljöer jag stressar ned och i vilka miljöer jag blir mer stressad.

Känner du skillnad på hur du mår i olika miljöer?

Vad är en vilsam miljö för dig?#Blogg100 - Dag 42

11 kommentarer:

 1. Å jaa, den känslan, känner jag igen.
  Jag är mycket känslig för miljöer, och finner väldigt sällan miljöer, med vilsamro i. Dessutom känner jag direkt in, om något sorgligt hänt dit jag kommer, eller om det finns, eller har funnits annan oro, och kanske olycka där.

  En miljö av vilsamro för mig, är nog allramest den jag finner i ~vindens sus~ och inomhus, är den gammaldags hemtrevlig, enkel och välbalanserad.

  Kramen Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bara vara i naturen, till exempel att se ut över ett hav eller att lyssna till en bäck ger ro i själen. Tänk att det finns därute helt fritt för oss alla att hämta kraft ur! :)

   Kram

   Radera
 2. oerhört känslig för miljöer och upplever det precis som du att jag vill ha stearinljusbelysning och släcka lysrör och en enhetlig inredning som inte spretar. Jag boar in mig och skapar myskänsla där jag bor. Just nu är jag så dålig så jag orkar inte plocka undan här hemma, men jag har stort behov av att skala av just nu och bearbetar mina barn att hjälpa mig kasta massa saker som bara stökar till. Men jag tror detta behov kommer sig av att jag även är högkänslig, det är väl du med Anna-Karin?, för detta har jag jobbat med även innan jag blev sjuk. En arbetsplats som hade blandad kompott i inredning, stilar och färger hullerombuller. Jag fick jobba hårt för att få dem att förstå vikten av vilsam miljö när jag skulle arbeta med planering eller vila på mina raster. Energin försvann fort i den miljön. kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill tillgäga, naturen är mest vilsam, framför allt havet, men skogen är även bra.

   Radera
  2. Jag tänker att när man är högkänslig/känslomänniska har man större risk att bli utmattad och hjärntrött. Håller du med mig om det, Marie-Louise? Jag tror att där finns ett samband.

   Jag är högkänslig eller starksköring, vad man nu vill kalla det. Tänk att det tog kanske halva mitt liv innan jag förstod det. Livet är lättare att leva nu när jag förstår mig själv bättre, hur jag fungerar.

   Naturen är en fantastisk källa att hämta kraft ur.

   Hoppas att du snart är piggare igen. :)

   Kram

   Radera
 3. Fint du har hemma!
  Vill ha det bekvämt och har ofta saker framme på vårt köksbord. Böcker, penna, tidskrifter, mobilen och en tekopp. Röjer ibland men det är snart samma igen. Filtar ska finnas framför teven i fall att jag eller maken fryser. Hunden Sokko har sina mjukdjur mest på golvet fast han har en egen låda. Gillar pelargoner och andra växter. Byter sällan ut saker i hemmet för jag trivs med det vi har. Fast gardiner och dukar och sådant byts ut *så klart* Känner mig trygg bland minnen. Intressant tolkning av vi som olika människor med detta inlägg. Vad är rätt eller fel?!?! Finns inget sådant bara människan trivs/ kram
  Ps Så klart att naturen är bäst men det var inte frågan denna gång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Spanaren! :)

   Härligt att höra om du har det hemma hos dig. Vi är alla olika (och också lika) och trivs med att ha det olika omkring oss. Det är väl det som är en del i att känna att ha ett eget hem, tänker jag. Att känna att just här där jag bor, kan jag ordna det för mig precis så som jag trivs med att ha det.

   Min lilla vovve Mimmi har också mjukdjur lite överallt på golven här hemma. Det är mysigt tycker jag. :)

   Kram

   Radera
 4. Att välja det man trivs med och trivas med det man valt,
  det är den magiska cirkeln Anna-Karin ;)
  Själv trivs jag bäst i min hydda i Tallebacken trots att
  våren kommit på avvägar. ((Kram))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt, Kalle. Härligt att du trivs i din hydda. :)

   Kram

   Radera
 5. Mitt hem är min borg heter det ju, och för mig är mitt hem och hur det ser ut där viktigt särskilt efter min utmattning. Jag tycker om att ha det undanplockat och inte allför stökigt med onödiga prylar. Rensar ofta ibland mina saker, köper nytt ibland men då åker alltid något annat ut istället.
  Färgerna är viktiga tycker mycket om jordande färger som grönt i olika nyanser samt brunt och mycket träinredning då känner jag mig trygg.
  Levande fräscha gröna växter är också viktigt för mig i min bostad i köket har jag mer blommande växter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att läsa om hur du trivs med att ha det omkring dig, Cathrin! :)

   Jag tycker också om vilsamma färger från naturen. Brunt, beige, grönt, blått, grått och lagom mycket vitt. Rosa ska vara en läkande färg vid sorg. När jag var nyförlovad målade jag och min man vårt första gemensamma kök i gammaldags rosa. Det fanns de som inte tyckte att vi var kloka. Fast det var underbart vackert och jag mådde så bra i mitt rosa kök! :)

   Här i huset rensar jag friskt periodvis numera. Har ett viktigt mål i mitt liv att rensa ut och skapa mer luft omkring mig. Livet blir lättare att leva när man har färre saker och möbler. Lättare på många olika plan.

   Kram

   Radera