I det här klippet berättar två forskare från Göteborgs Universitet om hjärntrötthet som man till exempel kan råka ut för vid långvarig psykisk stress eller efter en stroke. I klippet berättar man om hur hjärnan fungerar, hur hjärntrötthet känns och också om olika sätt att lindra hjärntrötthet.
Mycket intressanta tankar, tycker jag. Jag känner igen de känslor om hjärntrötthet forskarna berättar om. Hur man blir seg i tanken, lättrörd till exempel. Svårt att följa med i textraden på TV, svårt att läsa en bok. Om svårigheten att följa med i ett samtal och om hur trött man kan bli efter att ha umgåtts med människor.
Det handlar om att lära sig att hantera sin hjärntrötthet för att få ett så bra liv som möjligt. Mindfulness och meditation är det som man rekommenderar här eventuellt tillsammans med medicin.
Man berättar också om det senaste i forskningen. Om hur man forskar kring vad dopaminet gör för att lindra eller till och med bota hjärntröttheten.
Det är så viktigt att den här informationen når ut till många människor. Sprid den därför gärna vidare. Tala om det. Allt fler människor i Sverige drabbas av psykisk ohälsa orsakad av stress. Det bästa är om man kan lära sig hur man vilar sin hjärna innan man drabbas av hjärntrötthet.
De människor som drabbas menar forskarna är intelligenta, begåvade, ambitiösa. (Det är ju ändå en tröst mitt i alltihop för oss som hamnat i utmattning. Fast det är ett högt pris som man får betala för att överanstränga sig själv så som man ofta har gjort.)
Genom att använda sig av mindfulness blir man förutom att man blir mindre hjärntrött också klokare, menar en av forskarna i klippet.
Man talar också om dopaminets påverkan när det gäller hjärntrötthet. Dopamin ökar i hjärnan vid till exempel njutning.
HÄR finns ett inlägg där jag skrivit om medkänslans betydelse för dopaminet.
LÄNK: "När hjärnan inte orkar, om hjärntrötthet och behandlingsmöjligheter"
(Göteborgs Universitet, YouTube)
#Blogg100 - Dag 41
Intressant video!
SvaraRaderaOch bra skrivet, Anna-Karin!
Tack! :)
RaderaDet är härligt att forskningen börjar komma ikapp verkligheten när det gäller hjärntrötthet vid långvarig psykisk stress. Tänk om jag och mina anhöriga och min arbetsgivare fått den här informationen när jag blev utmattad. Fast inget jag kan ända nu. Jag är tacksam att jag lever överhuvudtaget. Fast känner också ibland hur oerhört tufft det varit att inte bli förstådd och trodd på när jag mådde så dåligt. Vare sig av anhöriga, vänner eller läkare och myndigheter. Det här syns ju inte utanpå, periodvis i alla fall.
Kram
Kram
Tack för att du delar informationen, nu ska jag in och lyssna. Behöver skrivas om, för jag som känner mig hjärntrött, glömmer alltid vad det är som händer i min hjärna. Du beskriver det så bra. Tack, jag ska skriva upp det.
SvaraRaderaTack, Marie-Louise! :) Jag ska kika in hos dig och läsa vad du skrivit i din blogg. Ja, man behöver påminna sig själv om det här till och från. Så lätt att man plötsligt hamnar i de gamla banorna igen och kör på för fullt. För att sen kraschlanda i soffan utmattad igen.
RaderaKram
Tack fina du, för allt du delar med dig.
SvaraRaderaTack, Gunnel! :) Jag är glad att du kikade in här och läste. :)
RaderaKram och allt gott!
Roligt att du ville skriva om detta och att jag kunde inspirera dig. Viktigt att informationen kommer ut för oss som är drabbade och för de som är i riskzonen för att undvika att drabbas.
SvaraRaderaCarina
Tack, Carina, det var ju som du vet tack vare länken du lagt ut i FB som jag skrev det här.
RaderaJa, det är så viktigt att vi skriver och talar om det här. Både för vår egen skull. För anhöriga och också för myndigheter som FK och för läkare och experter.
Jag är glad att man forskar i detta. Önskar ibland att den här kunskapen funnits redan när jag blev utmattad. Fast det gjorde den inte.
Det har varit den värsta mardrömsupplevelsen i mitt liv, att känna mig så sjuk och samtidigt bli misstrodd om det jag upplevde och hur jag mådde både av vänner, anhöriga, myndigheter, läkare och experter. Ibland förstår jag inte hur jag överlevde det. Det fanns en period när jag på fullt allvar ville ta mitt liv. Som tur var mötte jag en psykolog som förstod och hjälpte mig genom den krisen. Han lärde mig meditera och mindfulness.
Idag upplever jag att man är mera ödmjuk i förhållande till hur jag mår, tack och lov. Mer respekt inför hur jag har det.
Varm kram
Tack! Hjärntrött...Stämmer precis på mig. Har äntligen efter många år hittat en läkare som tror på mig. Ser frisk ut men hjärnan funkar inte. Har provat mindfullness men har inte tålamod. Ska nog prova en gång till.
SvaraRaderaSå bra att du idag har en läkare som tror på hur du upplever hur du har det, Maj. Det är värt mer än guld.
RaderaMindfulness och att meditera och yoga är det som har hjälpt mig bäst. Fast det tar lite tid innan man känner effekt av det, beroende på var man är när man börjar.
Lycka till!
Allt gott!
När jag i morse läste din välskrivna propå begrep jag inte vad
SvaraRaderaordet ”dopnamnet” hade i sammanhanget att göra men såg sen
att där stod: dopaminet. Så kan det gå när inte hjärnan är på.
Tack Anna–Karin, jag skall sprida dina tankar. ((Kram)) Kalle
Ha, ha.. Kalle, dopnamnet! :))) :)
RaderaTack för att du gav mig det skrattet så här på morgonkvisten när jag läste det du skrivit. :)
Det är lätt hänt att hjärnan ibland läser fel. Förvånansvärt ofta läser den ju ändå rätt, visst är det fantastiskt! :)
Kram
Intressant! Trött och stressad blir man, dessutom blir immunförsvaret sämre så alla möjliga konstiga sjukdomar anfaller ... Meditation och mindfulness, det tror jag också på!
SvaraRaderaTack, Eva, jag är glad att kunna dela med mig av den här nya forskningen. Den behövs verkligen. Så många människor i vår tid som drabbas av stressrelaterad ohälsa. Bäst är om man kan förebygga den.
RaderaMeditation, mindfulness och yoga är bra medicin mot stress.
Allt gott!
GOTT inlägg! länge sedan jag var här, nu har jag surfat lite runt! GILLAR!
SvaraRaderaTack, Tove! :) Härligt att du hittat hit igen och gillar det jag skrivit om här. :)
RaderaAllt gott och kram till dig!
Tack snälla👍
SvaraRadera