onsdag 24 september 2014

Gamla älskade människor

Jag tycker om gamla människor. Tycker om att prata med dem. Lyssna på dem. Alldeles särskilt mycket tycker jag om gamla människor som jag känt ända sedan de var i den ålder jag själv är. Jag kan ibland märka hur de förvandlats.

Åren vi lever och det vi upplever genom åren förändrar oss som människor. Vi får andra värderingar. Prioriterar annorlunda. Får nya perspektiv. Upptäcker kanske vad som är livets största skatt till oss själva. Vad som är meningen med våra liv, förhoppningsvis. Vad som är det mest viktiga av allt.

Det är att vara rik att få leva ett långt liv. Även om ett långt liv ofta innehåller både smärta och sorger. Ingen slipper säkert helt undan från det som är livet självt. Både ljuset och mörkret.

Idag talade jag länge med en kvinna som levt mycket längre än jag själv levt så här långt. Hon sa så många vackra, kloka saker till mig att det gjorde så gott inuti mig.

Vi behövs verkligen vi människor så länge vi lever. Antingen vi är unga eller gamla eller någonstans mitt i livet.

Vi behövs för varandras skull.

Tack för att just du finns.

Tack för att jag finns.
#bloggswe

8 kommentarer:

 1. Precis så är det! Vi behövs alla med våra olika erfarenhetsregister i alla olika åldrar. För oss själva, för varandra.

  Ha det gott!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver, Pettas, så bär vi på olika erfarenheter beroende på var vi befinner oss i livet.

   Till exempel på en arbetsplats eller i andra grupper av människor, tror jag att det är värdefullt att där finns människor i olika åldrar. Alla behövs.

   Allt gott!

   Radera
 2. Tyvärr glöms många äldre bort, många sitter ensamma. Sorgligt. Jag blir varm i hjärtat när Tv visar 90-åringar som blivit kära. Underbart. Kram från mig som inte direkt gillar att bli äldre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen sorgligt att många äldre människor i Sverige är så ensamma. Stor skillnad mot hur det var förr i tiden när de gamla ofta bodde i samma hus som de yngre. Det fanns nackdelar med det så klart.

   Om jag ska jobba ideellt igen i mitt liv, så känner jag att det gärna skulle få handla om att besöka äldre ensamma människor för mig. Det kan man jobba ideellt med genom Röda Korset till exempel. Dricka kaffe med en äldre ensam människa och prata och kanske läsa tidningen tillsammans. :)

   Kärleken kan drabba oss så länge vi lever, visst är det underbart, Cathrin!

   Jag tycker det är OK att bli äldre. Jag känner mig inuti som 25 för det mesta fortfarande. Och ibland som fem år. ;) Det viktiga är att jag mår så bra som möjligt.

   Egentligen är ju varje dag en stor gåva till oss, en gåva som man kan göra något med eller bara njuta av. Om man nu inte är för sjuk eller för trött för att kunna göra det. Jag har ju själv varit där när jag inte visste om jag skulle orka leva längre. Så jag har smakat på hur tungt livet kan kännas. Fast det är länge sedan nu, tack och lov. :)

   Stor kram till dig!

   Radera
 3. Tycker också särskilt mycket om gamla människor. Tänk om vi kunde lyssna mer till dem. Vi har alldeles för lite respekt för visdom i det här landet.

  Fint skrivet o fin blogg, kram n

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Pernilla för dina vänliga ord till mig om min blogg och mitt skrivande. :)

   Ja, vi ska lyssna på de äldre människorna, tycker jag också. De har så mycket att dela med sig av. Fantastiska berättelser och visdom och så mycket erfarenhet. Ofta också en härlig humor. De har fått distans till sådant som kanske jag som är yngre tar på lite för stort allvar ibland.

   Kram

   Radera
 4. Frågan jag ställer mig är: vad är en gammal människa? Vid vilken ålder blir man "gammal"? Och vad innebär egentligen "gammal"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den frågan är alltid intressant att ställa sig, Nini. Jag tänker att en gammal människa är motsatsen till ett barn. Samtidigt kan en gammal människa många gånger påminna om ett litet barn. Behöva hjälp med olika saker till exempel. Kanske omsorg och vårdnad och hjälp med hygien.

   En gång frågade jag en ung kvinna som sa att hon var rädd för att bli gammal (hon var 20 år då), när hon tyckte att man var gammal. Hon svarade mig att för henne var att bli gammal när man började bete sig som att man var gammal. En ganska intressant tanke, tycker jag.

   Ordet "gammal" har fått en negativ klang i många sammanhang i vårt samhälle. Det tycker jag är dags att vi suddar bort. För att vara gammal för mig innebär att ha en massa erfarenheter, mängder av spännande saker att berätta om och dela med sig av till de yngre, att ha haft lyckan att få leva ett långt liv, varje år är en gåva och en rikedom att få uppleva. Antingen det är smärtsamt eller härligt så är det erfarenheter alltsammans.

   Hur tänker du kring de frågor du ställer, Nini? Det är jag nyfiken på.

   Kram och allt gott!

   Radera