fredag 12 september 2014

Partiledardebatten i TV4: Underkänt i ordningsbetyg

Det var med några få undantag en käbblig skolklassliknande situation i partiledardebatten i TV4 igår kväll. Så som inte minst alliansen avbröt de andra och som allesammans pratade i munnen på varandra, ger jag dem underkänt i ordningsbetyg den här gången.

Kanske att Björklund och company skulle fundera på att vara en förebild i ordningssammanhang för att visa att de lever som de lär?

Jag föredrar debatter där man tillåter varandra att tala till punkt. Där man använder sakliga argument. I stället för att ta till desperata knep som att slänga ut toarullar med förslag som inte går att läsa för den som tittar. Eller att tvinga på Löfvén textmaterial och ta tid från utfrågningen som Annie Lööf gjorde.

Löfvén hade troligen vunnit på att hålla sig lugn när Annie Lööf gick nära honom med sin bunt papper. Fast han markerade också att vi människor har rätt att sätta gränser kring oss själva när det gäller vilka taktikknep vi vill delta i. Och det var han ju mycket tydlig med, kanske övertydlig.

Annie Lööf utmanade Jimmie Åkesson om invandringen och det gjorde hon mycket bra, tycker jag. Det känns bra att samtliga partier håller samman mot invandrarfientlig politik och bemöter det med argument i stället för med tystnad numera.

Jag tycker också att Jonas Sjöstedt gjorde en mycket bra debatt hela vägen. Han fick fram många budskap om sin egen politik. Han framförde dem lugnt och tydligt så att det gick att höra det han sa.

Fredrik Reinfeldt verkar ha fastnat i repeat-läge om att oppositionspartierna inte har några gemensamma förslag. Han skulle behöva läsa på. För när det till exempel gäller utförsäkringarna, den bortre gränsen i alliansens inhumana sjukförsäkring, har både S, V och MP klart uttryckt att de kommer att ta bort den när de får makten.

Jag föredrar det gemensamma förslaget från partier, framför ett gemensamt förslag om att sjunga psalmsång i skolan. Det är inte antalet gemensamma förslag som det behöver handla om. Utan framförallt VAD de gemensamma förslagen gäller. Vilka människor som påverkas av förslagen och HUR man påverkas.

Annie Lööf är 31 år. Hon har en inkomst på 150.000 kronor i månaden. Jag kan inte låta bli att fundera över hur det påverkar en människa.

Alldeles särskilt jämfört med hur det påverkar en människa att vara utförsäkrad med en inkomst kring 7.000 kronor i månaden. Om man har tur, vill säga, att få en ersättning överhuvudtaget, i alliansens sjukförsäkringssystem.


Lästips: "Valets viktigaste fråga: Vilket samhälle vill vi ha?" (Martin Mobergs betraktelser)#svpol#val14#tv4val#sjukförsäkringen

2 kommentarer:

 1. Rätt igen Anna-Karin. Ingenting fördärvar en individs karaktär
  som en massa pengar. De leder till girighet och snålhet, och
  än värre till korruption. ”You owe me a big time, as he said.

  Gåvor hit och dit
  Skatterna privatvårdas
  Mygel och ryggdunk.

  Det finn en tjej bland mina röstkandidater som är så himla
  lik dig, tror jag kryssar för henne ;) ((Kram))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle, för allt du läst och skrivit här i min blogg. Jag kommer att blogga vidare. Fast inte längre lika politiskt som den senaste tiden om det inte händer något alldeles särskilt.

   Nu ska jag leva à la Claude Monet. Det vill säga fokusera på glädjen och det vackra i livet och dela med mig av det till dem som vill läsa. Och jag ska fokusera ännu mer på mitt skrivande på olika sätt.

   Kram

   Radera