onsdag 10 december 2014

Följetongen Utförsäkringar fortsätter tyvärr

För bara några månader sedan kände jag hopp om att systemet med de inhumana utförsäkringarna i Sverige skulle försvinna i sommar. Tyvärr gick inte regeringens budget igenom. Vilket i sin tur innebär att vi får fortsätta att leva med Alliansens budget tills vidare med allt vad det innebär för den enskilda individen och samhället.

Idag skriver Dagens Arena om att 13.200 människor beräknas utförsäkras under 2015. Vissa av dessa människor utförsäkras både för andra och tredje gången. Detta trots att man inte på något sätt har kunnat bevisa att systemet med utförsäkringar gjort att många fler människor kommit i arbete. Det stora flertalet har i stället efter utförsäkringen kommit tillbaka i sjukförsäkring igen.

Jag känner sorg i mitt hjärta. Det finns inget rätt i att utförsäkra sjuka människor. Det är inhumant. Sjukdom går sällan att tidsbestämma. Att stressa fram läkning skapar ohälsa i stället för tvärtom. Alldeles särskilt när det gäller psykisk ohälsa. Att göra människor fattiga skapar ohälsa i stället för hälsa.

När man talar om 13.200 människor som ska utförsäkras, räknar man inte med alla anhöriga som också påverkas av oro och försämrad ekonomi. Barn, partners och andra anhöriga till de utförsäkrade. Det är alltså mångdubbelt fler än 13.200 människor som påverkas negativt när man nämner den här siffran. Stressen och oron kring ekonomin vid en utförsäkring kan också skapa problem i relationer.

De inhumana utförsäkringarna som Alliansen beslutade om 2008 fortsätter alltså tyvärr ett bra tag till.

Tills vi väljare bestämmer oss för att rösta bort det systemet.

Tills den dagen vi väljare bestämmer oss för att rösta för ett samhälle med välfärd och humana trygghetssystem i stället för motsatsen.

Vilket samhälle vill jag att mina älskade, mina barn och barnbarn ska växa upp i?

En så viktig fråga i Sverige idag att ställa till sig själv.


Lästips:

"Utförsäkringen av sjuka blir Kinberg Batras julklapp" (Aftonbladet)

"I ett friskt land ska man kunna bli sjuk" (Aftonbladet)

"Alliansen och SD väljer fler utförsäkringar" (Svenska Dagbladet)

4 kommentarer:

 1. Ja tyvärr kände jag på mig att den här trista utförsäkringen skulle bli kvar ett tag till. Själv är jag redan ute men man kan ju hoppas att andra slipper eländet.

  Tack för boken som anlände idag! Omslaget är väldigt fint och även den första versen, skriven av någon som Vet - det gör skillnad, tycker jag. Resten av texterna vill jag spara på som en god karamell. Hoppas din förkylning har lättat? Kram C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så sorgligt att systemet med utförsäkringarna fortsätter. Jag kände hopp, Cathrin, efter valet. Och på ett sätt gör jag det fortfarande. Jag hoppas på extra valet till våren. Men att budgeten inte gick igenom innebär så många negativa saker för Sverige. Minskade anslag till kulturen, FAS fortsätter, fortsatta försämringar för sjuka, pensionärer och ärbetslösa. Med mera med mera. Ibland kan jag inte låta bli att blogga om det. Få ur mig det jag känner kring det som sker i Sverige.

   Så roligt att boken redan är framme hos dig! :) Tack för att du skriver till mig hur du uppfattar den så här långt. Jag önskar att det blir som du tänker, att det jag skrivit ska kännas som många goda karameller för dig.

   Förkylningen är envis, Cathrin. Den mest envisa jag har haft på väldigt länge. Denna veckan har jag haft så ont i bihålorna och varit så trött. Fast jag är nog snart bättre tror jag. :)

   En fridfull Lucia önskar jag dig!

   Kram

   Radera
 2. Anna-Karin, du skrev nyligen i en kommentar till mig att du var
  helt övertygad om att: ”ett samhälle mår bäst av att klyftorna mellan
  människor inte är alltför stora”.
  Den sanningen borde skrivas på ett lagstadgat dokument som varje
  riksdagsledamot med personligt ansvar undertecknar och svär att
  verka och leva efter under sitt mandat. Vid överträdelse dras lönen
  och pensionen in. Avsked och adjö bara.
  Det är inte för stora krav och för hårda nypor vid jämförelse med
  hur det går till nu. Tallebackamanifestet.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att varje människa måste hitta sin egen sanning, Kalle.

   För mig är det en sanning att ett samhälle mår bäst av små klyftor mellan människor. Det är det verkliga beviset på ett starkt samhälle.

   En fridfull Lucia önskar jag dig, Kalle. Hos mig är den vit i år. Det kom ca 2-3 dm snö på tre timmar här. Det är så vackert utanför mitt fönster just nu.

   Kram

   Radera