Långfredagen besökte jag den danske blomsterkonstnären Tage Andersens Gunillaberg i Bottnaryd strax utanför Jönköping. Jag har länge velat åka dit fast det har inte blivit av förrän nu.
Egentligen är det under sommaren som man normalt kan besöka Gunillaberg. Fast Tage Andersen har idag ett nybyggt orangeri på 400 kvm där för alla sina underbara växter. Just nu blommar kameliorna där. Jag hörde på radion i början av veckan att det därför var öppet några dagar i påsk.
Tage Andersen har jobbat med blommor och växter, eller med liv och död som han själv kallat det i en tidningsintervju. ända sedan han var 20 år. Han är det närmaste en gud för trädgårdsintresserade. Har deltagit i stora utställningar runt om i världen. Planerar och skapar trädgårdar och trädgårdskonst. Gett ut flera böcker med mera med mera.
I Köpenhamn har Tage Andersen sin blomsteraffär som har samma namn som han själv. Det har blivit så populärt att besöka den att man får betala entré för att gå in där.
Under flera år har Tage Andersen varit ansvarig för Norrvikens Trädgårdar i Båstad.
En dag när Tage Andersen var på väg från Köpenhamn till Stockholm bläddrade han i en tidning. Han fick se att Gunillaberg utanför Jönköping var till salu. Han blev förälskad i den vackra gården på bilden och köpte den för att skapa något alldeles särskilt av den.
Det han inte visste från början var att Gunillaberg ligger i växtzon 5 vilket är en utmaning när man jobbar med växter. Fast inget är omöjligt om man vill det, verkar vara Tage Andersens sätt att se på livet. När ett päronträd frös på Gunillaberg för honom under den förra stränga vintern, gjorde han en skulptur av det döda trädet och var inte ledsen över det som hänt. En sann levnadskonstnär skulle jag vilja säga.
Jag hade sådan tur att när jag besökte Gunillaberg var Tage Andersen där själv på plats. Han pendlar varje vecka mellan Köpenhamn och Gunillaberg. Där var nästan inga andra besökare än jag och mina nära. Så vi fick höra Tage Andersen berätta om sina vackra kamelior, om Gunillaberg och om det nybyggda orangeriet. Det finns cirka 80 kamelior i Tage Andersens samling, vilket han själv inte tyckte var så mycket eftersom det finns 2000 olika sorters kamelior i världen. Ett kameliaträd i storleken 1,5 meter är cirka 30 år gammalt, berättade Tage Andersen för mig. Förutom alla ljuvliga blommande kamelior i orangeriet fanns där också många växter som ska placeras ut till sommaren runt om herrgården. Konst, kultur, natur och mystik är ledorden för Tage Andersens Gunillaberg. Det vilade en sagostämning inne i orangeriet. Som att kliva in i en saga, så vackert var där.
Det är inte så många människor från Jönköpings kommun som besöker Gunillaberg trots att där kan vara flera hundra människor en dag på sommaren. De flesta besökarna är långväga ifrån och övernattar på hotell i stan för att kunna vistas ett par dagar på Gunillaberg.
Jag tycker att det är härligt att där är en skaparsjäl till människa som satsar så mycket på detta ställe nära där jag bor. Det ska bli spännande att följa det som sker där framöver. Kulturen i Jönköpings kommun är svag i relation till invånarantalet, tycker jag. Så all kultur som letar sig hit välkomnar jag varmt. Kulturen i olika former är läkande för en människosjäl. Vi behöver kulturen för att fullt ut vara människor, tror jag.
Sommartid arrangerar man t ex musik- och dansföreställningar på Gunillaberg. Förra sommaren var dansare från Ballet of London där och dansade. Där finns ett café där man kan äta en särskild wienerbrödskrans som är Tage Andersens eget recept. Han var nämligen konditor innan han blev florist.
Tage Andersen är en passionerad, ödmjuk människa som verkligen brinner för att skapa tillsammans med naturen, så som jag uppfattade honom. Det är starkt att möta människor som lever sin passion och sina drömmar. Det inspirerar och ger kraft.
Jag längtar redan till att besöka Gunillaberg i sommar. I slutet av maj öppnar man för allmänheten.
Förutom naturen och alla växter där, kan man också se möbler som Tage Andersen tillverkat och hur Tage Andersen inrett byggnaden Gunillaberg. På Gunillaberg finns också cirka 170 djur. Hängbukssvin, små svarta blanka mini-kor, höns och tuppar, ankor med mera.
Jag tog många bilder när jag var på Gunillaberg. Några lägger jag in här idag, Kanske kommer jag att lägga in flera här så småningom.
Lästips:
Blomsterkonstnär på Gunillaberg (Sköna Hem)
Gunillaberg i Bottnaryd blomstrar (Jönköpings-Posten)
Tage Andersen ställde gärna upp på en bild när jag bad honom om det. |
Kameliorna i orangeriet var ljuvliga att uppleva. |
En vackert rosa kameliablomma i en zinkskål från Tage Andersens webb-butik. |
Kamelian är en buske från bergstrakterna i Kina, Japan och Korea. |
Här kände jag mig som Kameliadamen på något märkligt sätt. |
Vackert som i en saga. |
Vad är en trädgård utan vattenspeglar? |
#Blogg100 - Dag 52
Fantastiskt inlägg från Gunillaberg som jag också skulle vilja besöka. Skrev om det i bloggen för några år sen men då blev jag sjuk. Nu blev man inspirerad att åka dit. Vilka fina bilder du tagit, det känns nästan som man var där själv. Kameliablomman var verkligen vacker. Vilken fin bild på dig där du står så avslappnad bland blommor och blader.
SvaraRaderaVad kul att få se Tage Andersen som är så skicklig på växter. Visste inte att han även kunde tillverkar möbler. Fast har man sinne för färg och form så kommer det till många gåvor. Det var länge sen vi var till Köpenhamn men om vi kommer dit så skall vi besöka hans ställe.
Vi har faktiskt åkt förbi där några gånger men då har det inte varit öppet, skall försöka ta oss dit i sommar för ditt inlägg gav inspiration.
Förstår att det var väldigt intressant och inspirerande.
Tack för ditt fantastiska inlägg
Ha en skön annandag påsk
kram
Tack, Malin, roligt att du läste och gillade det jag skrivit. :)
RaderaVisst får man lust att åka till Gunillaberg i sommar! Det tänker jag göra helt klart. Vårt besök där gav mersmak. :)
Kram