fredag 22 januari 2016

Tillit ökar oxytocin, stärker hälsan, samhället och minskar sjukskrivningar

När människor känner tillit till varandra frigörs oxytocin. Hörde jag i morse i radion att forskarna nu kan bevisa. Jag tänker på den ökande ohälsan i Sverige. Hur viktigt är det att samhället och vi själva skapar tillit för att vi ska ha hälsa?

Själv tror jag att tillit är mycket viktigt och att det finns ett samband mellan tillit och hur man mår. Både på individ- och samhällsnivå.

Så många människor i vår tid som har smärta och psykisk ohälsa. Kanske till viss del brist på tillit?
Ett symptom delvis på hur det är i samhället?

Hur kan vi förändra det? På individnivå. Samhällsnivå.

Jag tror att vi alla kan göra något. Också det "lilla" är stort i de här sammanhangen.

Om tilliten i samhället brister kan det kanske kompenseras genom att man är i sammanhang privat där man känner tillit. Och tvärtom.

Det verkligt tuffa blir när tilliten brister både i samhället och i privatlivet. Samtidigt. Hur klarar man sig då? Hur mår man då? Var hittar man tilliten? Kanske i sig själv. Självtillit är kanske där allt börjar. Att lita till sig själv. Att man klarar det, vad än det är. Samtidigt tror jag att vi människor behöver varandra. Det är min övertygelse. Vi är som människor flockvarelser och beroende av varandra för att må bra.

Om oxytocin skapas genom tillit. Och tilliten brister. Då brister också relationer. Samhällen. Och också människors hälsa.

Tillit är vägen till minskade sjukskrivningar, samhällsbygge och välmående människor, tror jag.

Idag talar vi så mycket om och lägger så otroligt mycket tid på kost och motion. Det är i och för sig bra. Fast ändå ökar antalet människor som blir sjuka.

Tänk om i stället tillit är svaret och vägen mot hälsa?



Oxytocin är ett hormon och en signalsubstans som skapas i hjärnan vid t ex amning och tydligen också vid tillit. Här information från Wikipedia om hur oxytocin påverkar oss människor psykiskt, socialt och fysiskt:


"Oxytocin är avgörande för upprättandet av gemenskap, parbildning, omvårdnad, och förmåga att följa sociala normer. Förhöjd aktivitet av oxytocin skapar ökad tillit, minskar aggressioner, ångest, samt dämpar aktiviteten i  amygdala. och minskar troligen också stress.
Höga värden av oxytocin, vaspressin och prolaktin är avgörande för utvecklingen av moderskänslor. Djurförsök har visat att administration av oxytocin och östrogen fungerar ångestdämpande på honor och ökar deras sociala samspel. Honor med större omvårdnad om barn har också visat sig ha ett större antal östrogenberoende oxytocinreceptorer i hjärnan, och detta är ärftligt från moder till dotter. Sådana östrogenberoende oxytocinreceptorer ökar dessutom honornas sexuella mottaglighet.
Oxytocin gör människor lyckligare och tillitsfulla. Det ökar viljan till parbildning, och är starkt involverat i sexuell lust. En orsak till detta är att det skänker lugn genom dess påverkan på glatt muskulatur. På grund av dess höga plasmanivåer vid olika former av känslor av kärlek och lust, brukar det kallas "kärlekshormon". Hos män bidrar oxytocin även till ejakulation och erektion. 
Förutom glatt muskulatur, påverkar oxytocin skelettmusklerna. Fungerande oxytocinaktivitet är avgörande för nybildning av muskler. Det tycks vara förändringar i oxytocinet som ger såväl sarkopeni som muskelsvaghet på ålderdomen.
Oxytocin ökar den autonoma hjärtkontrollen, genom att exempelvis öka heart rate variability, vilket förbättrar kroppens förmåga att hantera stress, ett samband mellan HRV och stress som påvisats exempelvis vid  borderline personlighetsstörning. Oxytocin tycks spela en viktig roll i regleringen av det kardiovaskulära systemet. Tillsammans med vasopressin har det en roll i uppkomsten av kronisk hjärtsvikt."

Källa: Wikipedia


Lästips: "Sorkar tröstar också varandra" (Sveriges Radio)

"Oxytocin kan stärka muskler" (Sveriges Radio)

HÄR hittar du massor av intressanta artiklar om oxytocin.

"Därför vill vi titta på djur på nätet" (DN)

"Jämlikhetsanden - alla mår bättre av jämlikhet" (DN)

10 kommentarer:

  1. Hej. Så bra att du tar upp det här. Håller absolut med dig om tillit. Tilliten till sig själv kommer först sen till andra. Kanske tilliten till sig själv kommer först på lite äldre dagar för många, så var det för mig. jag har en lista till mig själv på vad som tillför mig Oxytocin. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Leva-Kerstin!

      Vilken bra idé med en lista över det som ger just dig oxytocin. :)

      Kram

      Radera
  2. Det var jättebra tänkt och skrivit. Sen har vi detta med all stress i dagens samhälle som knäcker folk. Att sen bli sjuk och inte kunna vara hemma tills man är frisk eftersom man tappar så mycket i inkomst har jag märkt i min närhet stressar folk. Jag fick gå och googla på detta med Oxytocin. Nu förstår jag bättre. När jag växte upp var det ett helt annat tempo och vi hade bara sladdtelefoner och tv:n kom senare. Det verkar krypa ner i åldrar också detta med stress, värk och annat. Tack för länkarna som jag skall kolla in.

    Sköt om dig och ha en fin helg
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Malin. :)

      Ja, det är andra tider nu än hur det var en gång. Allt går så mycket snabbare och mycket i världen och livet känns osäkert. Viktigt att ändå någonstans i sitt liv kunna känna tillit, tror jag. Självtillit är viktigt och första steget till all annan tillit. Att känna att man kan stå i sin egen kraft.

      Visst var det väl intressant att lära sig mer om oxytocinet och hur det fungerar? Det tyckte jag, även om jag redan visste en del om det.

      Kram!

      Radera
  3. Hej
    Tillit, balans och insikt om att jag är bra precis som jag är utan att behöva prestera är grundstenar för mitt välmående. Med balans menar jag balansen mellan aktivitet, vila och näring. Som utmattningsdeprimerad är detta allt annat än lätt. Tog ett år att komma till insikt om vad just jag behöver för att må bra. Sen att praktisera och inte falla in i gamla vanor är ett kapitel för sig. :)
    Ett boktips "Lugn av naturen" av Åsa och Mats Ottosson med foton av Roine Magnusson.
    En fantastisk bok om naturens betydelse för återhämtning och lugn. Lättläst och bygger till stor del på forsknings resultat.
    Kramar Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tar tid att hitta balansen när man kört över sig själv under ofta lång tid. Och ibland ramlar man ned i fallgropar. Fast för varje gång så tycker jag att man lär sig hur ska klättra upp ur den där gropen igen.

      Det är mänskligt att vara operfekt, att inte alltid klara det man vill klara. Det är i att vara operfekt som vi människor är så perfekta, tycker jag. :)

      Naturen är en alldeles gratis och mirakulös kur för återhämtning av både kropp och själ. :)

      Kramar till dig!

      Radera
  4. Hjärnan är en lurifax
    när det är så dags.
    Driver oss till hyss
    smeksamt och en kyss.

    ((Kallekram)) Kändes den Anna-Karin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kändes kramen, Kalle. :) Hjärnan är så lättlurad att den vill tro allt den läser. ;) :)

      Kram till dig!

      Radera
  5. Tillit.
    Svårt, och någonting jag bara kan känna fullt ut inför ett fåtal handplockade nära.

    Kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske har vi människor olika lätt att känna tillit? Jag tror att många har svårt att känna tillit i den värld vi lever i.

      Så fint att du känner full tillit inför ett fåtal nära människor. Det är fullt tillräckligt, det är jag övertygad om. :)

      Kram till dig!

      Radera