tisdag 14 november 2017

Varför blir vi så utmattade?


Jag prasslar runt i frostiga höstlöv tillsammans med min lilla dvärgpudel och tankarna fladdrar iväg kring alla dessa berättelser om utmattade människor i Sverige som jag hör och läser om. För det allra mesta handlar det om kvinnor även om där också finns män som blir sjuka av stress.

För cirka 20 år sedan kände jag själv de första symptomen på stressrelaterad ohälsa. Men jag förstod inte vad det handlade om. Jag tror att varje människa som blir sjuk av stress har sin egen personliga berättelse till att det blev som det blev. Jag tror också att det finns det som vi som blir sjuka av stress har gemensamt i varför vi hamnade där.

Stor fysisk och psykisk ansträngning under många år kan i värsta fall leda till att man får utmattningssyndrom. I mitt fall handlade det om stor arbetsbelastning på jobbet samtidigt som jag bearbetade en tung sorg och också levde på ett sätt som jag kände inte stämde överens med hur jag egentligen ville leva. Där fanns både yttre stress och inre stress under många år dessförinnan också. Som en tid av arbetslöshet med mera.

Jag jobbade heltid men ville jobba deltid eftersom jag hade två små barn. Jag kände att åren med dem kunde jag aldrig få igen och som att jag missade något ovärderligt för mig. Samtidigt som jag var glad över att ha ett jobb och tjäna bra med pengar och den ekonomiska tryggheten som blev av det, så brottades jag med min längtan efter att kunna leva mer avslappnat och stressfritt tillsammans med mina små barn.

Det blev en konflikt mellan min längtan efter att vara duktig yrkeskvinna och en bra mamma. Jag tror att vi är många som lever med den konflikten som föräldrar i vår tid.

Den höga arbetsbelastningen gjorde att jag hade ingen tid att sörja sorgen jag bar på efter en nära anhörigs död. Sorg är ett arbete i sig och kan ta väldigt lång tid. Obearbetad sorg kan i sin tur leda till olika sorters ohälsa som t ex depression, ångest och utmattning. Man kan inte hoppa över vad det är att vara människa. Inte hoppa över sina känslor hur länge som helst. Om man försöker springa ifrån sig själv, kommer känslorna ikapp på något sätt förr eller senare.

Hög arbetsbelastning både i jobb och på fritiden, vilket i sin tur gör att vi inte hinner med att verkligen KÄNNA det vi känner och att få vara människor så som vi är ämnade att vara, tror jag är några viktiga anledningar till att vi kör slut på oss själva.

En annan anledning tror jag är att vissa av oss kanske bryr oss så mycket om andra att vi tappar bort oss själva på vägen. Lite sund egoism är viktig för att hålla ihop under ett liv.

Bostadsbristen i Sverige tror jag också spelar in för att människor blir utmattade. Många unga människor flyttar runt många gånger och bor otryggt i andra hand tillsammans med andra innan de hittar sitt eget boende. Förhoppningsvis håller det här på att vända nu efter vad jag kan läsa i nyheterna idag. Man tror att bostadsmarknaden börjar bli mättad och det är verkligen på tiden i så fall.

Pressen att prestera hör till vårt prestationssamhälle. Det är när du presterar du skaffar dig status och ett värde i samhället. Så för att höja eller bevara vår status som människor kämpar vi på som bara den för att prestera på alla möjliga och omöjliga områden. Tills en dag kroppen och själen inte vill längre utan protesterar med att sluta fungera.

Vi behöver få vila våra hjärnor varje dag. Skapa oss ett hållbart liv. I artikeln som jag tipsar om efter mitt blogginlägg berättar psykiatern Anders Hansen om hur man kan vila sin hjärna.

”Att inte göra ett skit då och då kan nog vara bra. Inte bara för kreativitet, det verkar också påverka hur vi mår. Man kan faktiskt ”slå på” default mode network genom att göra saker som inte kräver någon mental kapacitet, gärna något repetitivt. Det är ingen slump att folk ibland får bra idéer när de står och diskar eller krattar löv”, säger Anders Hansen.

Det här är några av de funderingar jag har idag kring varför så många blir utmattade. Kanske skriver jag ned fler tankar kring det här i bloggen så småningom.


Lästips: "Vikten av att inte göra någonting alls" (Dagens Industri)




6 kommentarer:

  1. En mycket bra beskrivning över hur det kan bli, p.g.a. olika faktorer. Inte alls konstigt att en del bränner ut sig, går in i väggen o.s.v.
    Jag är oerhört tacksam att jag, trots oerhörda svårigheter, inte hamnade där. Vi vet inget, man som kvinna, stress ger oerhörda risker, och känslan att inte räcka till.
    Varm kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur eller vad det nu är att du har klarat dig, Gerd. Det är jag glad över. Livet blir aldrig riktigt sig likt igen om man har fått utmattningssyndrom. Men man kan ha ett tillräckligt bra liv i alla fall. :)

      Varför drabbas vissa? Och inte andra? Det är en stor och svår fråga som man fortfarande forskar kring. En teori som jag hört från forskare är att när man har haft ett mycket svårt trauma tidigt i sitt liv, i barndomen, är man skörare om man senare i livet också får svår och långvarig stress. Kanske är det så. Jag vet inte.

      Varm kram till dig!

      Radera
  2. Intressant att få läsa om hur du blev utbränd och olika faktorer som gör att man blir stressad. Jag känner igen mig i mycket men har bara ett barn och när jag började arbeta så var det inte samma stress som det blev senare. Sen har jag haft såna krav på mig själv i och med uppväxt. Gjorde mer än jag behövde och tog på mig mer och sen tillkommer ju saker som händer i livet.

    Numera förstår jag att folk blir stressade för vi har ju all teknik också som man skall lära sig och klara av på sina arbeten mm. Du beskriver allt så bra. Själv tycker jag numera att vila är underskattat precis som du också skriver om

    Tack för intressant läsning
    Ha en fin onsdag
    kram
    Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag att många av oss som får utmattningssyndrom eller stressrelaterad ohälsa har gemensamt att vi tror att vi är någon sorts övermänniskor som klarar hur svåra motgångar och utmaningar som helst. Till dess att livet knäar oss och vi får lägga oss ned och börja om.

      Tekniken är kanske en bidragande orsak. Hur vi prioriterar och vilken tid vi lägger på allt som har med Internet att göra idag. Det är stora förändringar för oss som människor och det är sådant som får ta sin tid innan vi fungerar bra med det som levande varelser tror jag.

      Kram och en bra vecka önskar jag dig, Malin!

      Radera
  3. Håller med dig!

    Tack! ha en skön helg kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du kikar in här, Malin. Jag önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

      Varm kram

      Radera