söndag 11 juli 2010

Jag tänkte på kräftor...

... när jag fick se mig själv i spegeln. Det var skönt med åtta timmar i skuggan på stranden igår. Men det kanske var lite för många timmar för min hud.

Jag doppade mig tre-fyra gånger i Vättern. Det var varmare i vattnet igår än förut, där var många människor som faktiskt simmade i Vättern, stod eller gick i vattnet länge och barn som lekte i vattenbrynet.

Vättern var stilla och spegelblank de första timmarna jag var där. Sedan blev det alltmer sjöbris och med den kom de små vågorna. Ljudet från vågorna ökade under dagen och jag njöt av att lyssna till bruset.

Man blir inte särskilt hungrig en sådan där varm dag på stranden. Det är som att man kan äta sig mätt på och leva av allt det vackra runt omkring. Det räcker med en knäckemacka och massor av vatten, kanske lite melon. Och så en glass, förstås. En glass, bara för att det är så mycket sommar i en glass.

När jag går ut i Vätterns vatten kan jag se botten även om jag går ut i midjehöjd. Intill kanten precis där jag går ut, på min favoritplats, är där stenar. Solstrålarna tränger ned genom vattnet och får stenarna att gnistra där på sjöbotten. Det är så vackert att jag tappar andan och alldeles glömmer bort att vattnet känns kallt som en isglass mot min hud.

När jag klarat att balansera på stenarna utan att falla omkull, kommer jag fram till sandbotten. Den är alldeles ren. Sand, sand, sand... så långt ögat når. Jag kunde stå där igår, på sanden i vattnet, ett bra tag innan jag doppade mig. Det var ungefär lika långt ut från land som när jag gick ut på Vätterisen i vintras. Fast då hade jag tjocka kläder på mig. Igår hade jag baddräkt.

Naturen skiftar som livet. Ibland är det kallt, isigt och fruset och man får ha tjocka kläder på sig som skyddar för det runt omkring. Ibland är det varmt, ljumma vindar och man kan inte ha mer på sig än en baddräkt. Och hur det än är, så finns solen där. Uppe i det blå. Även om man inte alltid ser den.
 

2 kommentarer:

 1. Hej Maskroskvinnan!
  Ja kräftor ja,jag har ett paket i frusen kanske är läge att ta dem nu för de är ju salta.

  Ja de rann igår,och det blev ingen promenad igår
  för det regnade,så idag är det något svalare.
  Jag hade gärna sagt jatack till åska hos oss så
  jag hade blivit av med min huvudvärk.

  Jag har inget mer att plantera,för pelargonerna är
  i jord här.De är så fina på altanen.

  Jag såg igår att min rosenstav blir 3 eller 4 stänglar i
  Jag läser bara när jag ska sova,men satt och tittade mycket
  på TV:n igår,huvudet är inte vad det borde vara.

  Du kan vara lycklig du som kan bada ute,jag klarar inte av
  att ha blöt badräkt på mig,sen har vi långt till havet här.
  Men bada så mycket du kan jag är glad för de som kan.
  Kramar.

  SvaraRadera
 2. Hej Agath!

  Det skulle smaka med lite kräftor nu, tror jag, fint att du har ett paket i frysen.

  Det är risk för kraftiga åskväder hos oss i Jönköping idag. Jag önskar att det blir det snart, för luften är så kvav och tryckande. Det går knappt att andas.

  Det var en fantastisk rosenstav du har! Jag har så dåligt med blommor den här sommaren i trädgården. Det är ju för att vi gjorde om dräneringen i vintras och fick gräva upp så mycket av växterna. Men det blir bättre så småningom. Jag njuter av alla vilda blommor i stället.

  Jag är lycklig att jag kan bada och att jag har nära till vatten. Här är många fina badsjöar runt Jönköping. Den vi var mest vid när barnen var små ligger knappt en mil bort. Men nu för tiden älskar jag att vara vid Vättern när det är varmt. Dels så svalkar det mer vid den stora sjön och dels känns det nästan som att vara vid havet. Så ja, jag badar så mycket som jag kan. Fint att du kan glädja dig för andras skull, det är stort.

  Jag önskar att du får en fin dag, Agath! Kanske kan du svalka dig i vattenspridaren? :) Det gör vi här hemma ibland, i hettan i trädgården.

  Kramar
  Anna-Karin

  SvaraRadera