onsdag 25 januari 2012

Läkarbesök för nytt sjukintyg - nu igen


Idag har jag varit hos min läkare igen för att få ett nytt sjukskrivningsintyg. Det är lika deprimerande varje gång att läsa det min läkare skriver om mig. Hälften av de stressrelaterade besvär jag har kunde vara nog, tänker jag för mig själv.

Ändå är jag inte alls en sådan person som sitter och klagar hos min läkare. Tvärtom har jag en tendens att försöka inbilla mig själv och tala om mig själv som att jag är både starkare och friskare än jag tydligen egentligen är.

Det är tufft att se svart på vitt hur det är med mig. Fast hon vill mig väl, min läkare, det vet jag. Och det är som det är med mig. Jag duger ändå precis så som jag är. Det är att vara människa att inte alltid orka. Att inte alltid vara perfekt. Att ibland bli svag, tappa kraft.

Fast ibland, i mörkret på natten om jag inte kan sova, så inbillar jag mig att allt ska bli som det var en gång. Att jag ska bli så stark att jag kan jobba för fullt och hålla igång så som jag gjorde en gång i tiden.

Min läkare skriver i intyget att det är fantastiskt att jag kommit dit jag har, att jag kan jobba 25 % idag. Jag får väl känna mig nöjd med det då, tänker jag. Sedan får jag se vad som händer med mig. Ibland händer det att verkligheten är underbarare än dikten.

Jag älskade verkligen mitt jobb och att kunna jobba. Jag älskade att ha jobbarkompisar att arbeta tillsammans med, fika och småprata med. Jag älskade att känna att jag fanns med i en arbetsgemenskap. Jag älskade känslan av att vara självförsörjande.

Det är en sorg som väcks till liv varje gång jag får mitt nya sjukskrivningsintyg i handen igen. En tyngd jag bär i mitt bröst.

Acceptans, tålamod, tillit, tacksamhet, det övar jag mig i nu igen.

Nu hoppas jag att FK godkänner det nya intyget från min läkare. Den här gången är jag sjukskriven till slutet av maj till 75 %. Det kommer att bli tätare läkarbesök för mig nu än det var förut på grund av de nya reglerna i sjukförsäkringen. Det finns det som är positivt med det, tycker jag. Och så finns det det som är negativt med det.

150 kronor kostade läkarbesöket för mig idag, för att jag skulle få ett nytt sjukskrivningsintyg från min läkare. Jag får alltså numera lägre ersättning i det nya sjukförsäkringssystemet. Jag har förlorat all ersättning från den privata sjukförsäkringen jag hade eftersom jag utförsäkrades och jag får betala mer för att få ett sjukskrivningsintyg eftersom det krävs fler läkarbesök nu än förut.

Så, ni som läser här i min blogg; se till att ta hand om er och hålla er friska. Att vara sjukskriven är ingen lek. Särskilt inte sedan man började utförsäkra sjukskrivna människor. Det känns som att befinna sig i en labyrint och aldrig hitta vägen ut ur den, hur mycket man än försöker att göra det.

Utförsäkringarna är en stor flopp, som jag ser det. Ingen sjuk människa blir bättre av press eller stress. Jag undrar hur lång tid det ska ta innan de som beslutat om utförsäkringarna förstår det. Om de ens vill förstå det.

Som "grädde på moset" fick jag telefonsamtal om min mamma idag efter att jag varit hos min läkare. Man hade kunnat konstatera varifrån blödningen hon hade häromveckan kom ifrån. Det kändes båda bra och väldigt sorgligt på samma gång. Visshet är ändå bättre än ovisshet. Fast stenen i mitt bröst blev ännu tyngre efter det telefonsamtalet.

Jag känner som att; "Snälla livet ... kan jag inte bara få vara ifred?".

12 kommentarer:

 1. Ja ...det är inte lätt!
  Du gör det bra, och ja vi är alla del i ett system, som man tvingas navigera. hoppas att du snart hittar ut ur labyrinten-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Èrika: Det stämmer, på något sätt är vi alla del i ett system. Det är inte lätt att navigera alltid, fast jag gör så gott jag kan i alla fall. Det räcker. :)

   Kram!

   Radera
 2. "Ingen sjuk människa blir bättre av press eller stress".

  Jag undrar vad det är i den meningen som regeringen inte förstår!?

  Styrkehälsningar!

  SoF

  SvaraRadera
  Svar
  1. SoF: Det undrar jag också, SoF, hur det kommer sig att regeringen inte förstår att ingen sjuk människa blir bättre av press eller stress.

   Varm kram

   Radera
 3. KRAM fin-vännen!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Double J: KRAM! Tack för att du kikar in här.

   Varm kram

   Radera
 4. Kram på dig Anna-Karin!
  När jag ser mitt sjukintyg så ser jag mest ord på ett papper, symptom på var jag befinner mig, men som ändå inte säger så mycket om själva mig, det viktiga är egentligen att jag är jag och att jag inser att jag befinner mig i en period i livet där det är extra viktigt att jag tar hand om mig själv och där min hälsa är extra viktig.
  Jag tror att det kommer bli bättre och bättre för dig Anna-Karin, att du kommer få en ljus framtid. Men det kommer vara tufft ett tag till och du behöver ta hand om dig på bästa sätt och träna på din acceptans och att förlåta.
  Önskar dig en riktigt riktigt bra dag!
  Kram kram från Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredrik: Om man är inne i en fas när man känner sig tröttare än vanligt är det svårare att ha distans till orden i sjukintyget upplever jag.

   Just nu är jag i en tyngre fas än på länge. Fast det vänder igen, det vet jag. Acceptans är viktigt. Försoning likaså. Tålamod. Hopp.

   En riktigt bra dag och kraft önskar jag dig!

   Kram!

   Radera
 5. För tio år sedan hamnade jag i samma situation som du är i nu. Efter 25 år på en livsmedelsindusti orkade kroppen inte med mer av all stress och tunga monotona arbetsuppgifter Därför känner jag så med dej och vet vad du går igenom. Allt gott till dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tångsnällan: Tack för att du läser och skriver till mig och inte minst för att du känner med mig. Det är stort.

   Hur blev livet för dig efter att din kropp tagit för mycket stryk? Fick du förtidspension? Har du kunnat skapa dig ett bra liv så som du har det idag?

   Idag är det i princip omöjligt som sjukskriven att få förtidspension om man inte är inlagd på sjukhus. Det är tuffa regler nu i sjukförsäkringen, mycket tuffare än de var förut.

   Allt gott till dig och nu är jag följare till din fina blogg!

   Kram!

   Radera
 6. Förstår dig helt och fullt. kram Cathrin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cathrin: Det känner jag att du gör, Cathrin, att du förstår. Tack för att du gör det.

   Varm kram

   Radera