torsdag 8 augusti 2013

Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom - Stämmer det?


Är det verkligen så att det aldrig är för sent att få en lycklig barndom? Det finns stunder när jag ifrågasatt det på djupet. Tiden kommer ju aldrig igen. Vad menar den personen som skrev de där orden?

Jag köpte boken "Det är aldrig för sent att få en lycklig barndom" (Ben Furman, Adlibris) och har kanske läst hälften av den nu. Det är en tunn pocketbok med stora bokstäver. Man kan läsa ett kapitel lite då och då, när man har kraft och lust att göra det.

Genom olika människors personliga livsberättelser om en trasig barndom och genom att de sedan fick fundera kring tre olika frågor, försöker Ben Furman själv att söka svaret på om det verkligen är så att det aldrig är för sent att få en lycklig barndom. Frågorna är:

1. Vad är det som har fått dig att klara dig, trots din svåra barndom?

2. Vad har du lärt dig av din svåra barndom?

3. Hur har du burit dig åt för att senare i livet få uppleva sådant som du blev utan som barn?

En av de saker som Ben Furman konstaterar i boken är att cirka en tredjedel av de människor som haft en trasig barndom, ändå skaffar sig bra liv som vuxna. Vissa använder sin trasiga barndom som en språngbräda. De bestämmer sig för att ta revansch på det de fått vara med om. Att visa de som tryckte ned dem att de visst kan och är lika värdefulla som alla andra.

En gemensam nämnare för det vi brukar kalla maskrosbarn är enligt författaren envishet, målmedvetenhet och viljestyrka. Kanske personliga drag eller kanske något som lockas fram i en människa under svåra omständigheter.

Bland de personliga berättelserna hittar man flera gemensamma sätt att ta sig igenom en tuff barndom; söka tröst i naturen, hitta trygghet och kärlek hos någon annan människa, skriva dagbok eller annat skrivande, fantisera sig bort, läsa böcker, husdjur, en hobby eller att man upptäcker att det finns något som man är bra på att göra.

Att tidigt flytta hemifrån hjälper många att komma ur ett destruktivt familjesammanhang. Där har en påtvingad tidig självständighet varit till nytta för den unga människan. Humorn, att kunna skratta åt ett elände, är också en av överlevnadsmekanismerna för människor som haft en svår barndom. Terapi hjälper också många människor att skapa sig ett bra liv som vuxna.

Det boken vill peka på är att man ofta blir en mycket stark människa som klarar tuffa omständigheter också som vuxen om man har upplevt det redan som barn. Man har i bagaget inte bara fått med sig något jobbigt utan ofta också skaffat sig bra redskap för att hantera andra svåra situationer i livet.

Jag känner igen mig mycket väl i de olika överlevnadsstrategierna för ett barn som har det tufft. Ibland gör det ont att minnas hur det var. Fast som vuxen kan jag se att jag många gånger betedde mig på ett sätt som jag är stolt över idag. Och som inte minst utvecklade mig som människa, ökade min empati och förståelse för andra människor och deras livssituation.

Där är ett sätt att hitta styrka i sig själv som vuxen; att mer titta på vad man gjorde i den svåra situationen i stället för att fastna i tankar på själva händelsen. Se på sig själv med ett utifrån-perspektiv och kanske upptäcka hur klokt och modigt man handlade, trots att livet kanske var kaos och man bara var ett barn. Att se styrkan och kraften i sig själv då, gör att man rätar på ryggen som vuxen och känner en stark stolthet över det barn man en gång var.

Det man inte fick uppleva som liten, kan man uppleva senare i livet. Ofta genom att göra saker tillsammans med egna eller andras barn. På så sätt kan man alltid få de där barndomsupplevelserna som varje barn behöver för att må bra, även om det är en lång fördröjning innan man får dem om man haft en jobbig barndom.

Boken är intressant. Den väcker nya tankar i mig. Ger mig ibland faktiskt svar på sådant som jag funderat kring själv ibland. Den stärker mig som människa. Den tydliggör att jag precis som så många andra människor, kanske de allra flesta av oss, växer genom att prövas.

Jag fortsätter att läsa i boken och kanske kommer det att bli fler blogginlägg om de tankar som den väcker hos mig. 

De tre frågorna som jag nämner i början av den här texten, hjälper mig mycket när det handlar om att kunna se hur det jag upplevt som barn fått mig att växa som människa.

8 kommentarer:

 1. Fyllehunden vid tinget, anklagad för mångårig allra grövsta form
  av barnmisshandel i missbruk och misär:
  ”Jag begär att bli frikänd, det är endast av omsorg om grabben och
  hans framtid han fått en grundlig erfarenhet för att bli författare,,,ju.”
  Referat från Tallebackens Allehanda. 5 aug 2013

  SvaraRadera
 2. Misshandel i alla dess former gör ärr i en människa. Fast som vuxen kan man ofta ändå, trots tunga minnen, skapa sig ett tillräckligt bra liv som människa. Ibland till och med ett riktigt bra liv. Så tror jag.

  Kram till dig, Kalle

  SvaraRadera
 3. En bok att läsa! Det är nog för sent att få en lycklig barndom tänker jag, men det går att dra nytta av de erfarenheter och sår som man tillfogats. Såren finns där för alltid och kan läkas till viss del,ärren finns kvar och bleknar med åren. Livet i sig kan göra att såren börjar blöda igen. Ingenting kan vara viktigare än hur vi är mot våra små. Varm kram/Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, Elisabeth, så viktigt hur vi tar hand om både våra egna och andras barn. Det om något tänker man på om man själv haft en periodvis tuff barndom. Att ge sina egna barn en så trygg och bra barndom som man bara kan.

   Kram
   Anna-Karin

   Radera
 4. Ganska bra att se sin barndom från ett utifrånperspektiv. Jag inser att jag var ett väldigt kompetent barn, och jag hade "säkerhetsventiler" som jag fortfarande använder efter många år med utmattningssyndrom. I dag bär jag med mig kunskaper som förhoppningsvis gör mig till en bra mamma. Jag tänker på hur det var, och gör tvärtom, typ... Hittills går det över förväntan (tycker inte bara jag ;-)
  Kram, Veronica H.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Veronica för tankarna som du delar med dig av.

   Jag känner igen mig i att också ha tänkt på hur det var och sedan göra tvärtom när det gäller rollen som bland annat mamma.

   Man kan som vuxen se vilka erfarenheter/lärdomar man fått med sig. Också negativa erfarenheter ger kunskaper om människorna och livet som man kan göra något positivt av för sig själv eller andra.

   En sann "vinnare" är för mig den som inte fortsätter med det negativa som man fått med sig i bagaget som barn. Att man väljer bort det negativa som man varit med om så långt som det bara är möjligt som vuxen. Att man bryter kedjan av kanske hat, ondska, medberoende, kontrollbehov och andra destruktiva mönster.

   Kram

   Radera
 5. Titeln är väldigt vilseledande tycker jag, den hade istället kunnat heta "Att leva med ärr i skälen" eller "Maskrosbarnen," visst är det sant att jag har lärt mig mycket av min barndom, om hur jag ska behandla/inte behandla andra men det finns erfarenheter som är så pass svåra att jag ännu idag bearbetar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir där ärr kvar för resten av livet när man har haft en tuff barndom.

   Svek tidigt i livet gör till exempel att man kan ha problem med att känna tillit som vuxen.

   För min del har ärren inneburit bland annat en fysisk och psykisk utmattning, högkänslighet och stresskänslighet och panikångestattacker.

   Jag får jobba med mig själv och ta väl hand om mig med motion, meditation, yoga för att må så bra som möjligt.

   Det är ett pris jag får betala fast att jag helt oskyldig hamnade i den situation jag hamnade i som liten.

   Ju mer jag förstår om sig själv och hur det jag upplevt som liten har påverkat mig, desto mer känner jag att jag kan bryta mönster som inte är bra för mig.

   Framförallt bär jag med mig att ju sämre man har haft det som barn, desto mera rätt har man att må så bra som det bara är möjligt som vuxen människa. Så det försöker jag ge till mig själv som vuxen. Ofta är det de "små" sakerna i livet som gör mycket för att jag ska må bra.

   Kram och allt gott!

   Radera