måndag 18 november 2013

Att göra eller inte göra - det är frågan


Det var en gång för länge, länge sedan en kvinna som älskade att göra. Nästan alla dygnets timmar när hon inte sov, så gjorde hon något. Hon lockades av så mycket att hon inte kunde hålla fingrarna borta från det. Att använda sin kropp, att se resultat av det hon gjorde, åh, vilken njutning, vilken glädje!

Göra var kvinnans liv. Var hon orolig för något såg hon till att fylla händerna med saker att göra. Vad som helst, för att hålla undan sin oro.

En dag tog kvinnans ork slut. Hux flux. Fast egentligen inte. För varningssignalerna genom åren hade varit många. Fast så upptagen som kvinnan varit med att "göra", märkte hon dem inte förrän det var för sent.

Där låg hon med all sin oro och hennes kropp vägrade lyda henne. Vägrade göra. "Göraren" hade gått i strejk. Krävde nya arbetsvillkor. Med pauser och med tid för eftertanke. Plats för mer skratt.

Det tog lång tid innan kvinnan kunde acceptera den nya livssituationen. Att vara utan sin "görare" var omtumlande. Hon fick lära sig att säga nej. Lära sig att be om hjälp. Lära sig att vila. Att lägga sina händer i knät utan att göra något alls. Brinna lite mindre för att inte bränna ut sig själv fullständigt.

Långsamt började "göraren" i henne att lita på kvinnan igen. Ett steg i taget gav "göraren" kvinnan tillåtelse och kraft att göra saker igen. Fast inte som förut. Inte längre tjugo bollar i luften samtidigt. Utan en sak i taget var det som gällde nu. Inte tio projekt igång samtidigt. Utan helst ett i taget och göra färdigt innan något nytt.

Kvinnan fick tillbaka sin kreativitet, lust att göra saker, alltmer. Fast varje gång hon körde över sig själv fick hon bakläxa av "göraren" och kunde vara helt utslagen en tid igen. Innan kraften var där igen.

Numera funderar kvinnan varje morgon över vilka saker hon vill göra just den här dagen. Känner efter hur hon mår inuti. Hon skriver upp det hon har lust att göra. Väljer ut de tre saker som har högst prioritet och ser till att genomföra dem. Resten av allt det som kvinnan vill göra och faktiskt också orkar den dagen, ser hon som en bonus.

Någonstans läste kvinnan att det finns forskare som hävdar att människan en gång i tiden, när hon var en jägare, arbetade 1/3 av dygnets vakna timmar, vandrade (var i rörelse) 1/3 av dygnets timmar och 1/3 av dygnets vakna timmar satt människorna tillsammans och pratade och skrattade tillsammans. Det finns forskare som menar att det är så som vi människor mår bäst av att leva. Då som nu.

Det där funderar kvinnan över ibland. Hur människan levde då. Och hur människan lever idag i vår tid.

Kvinnan har också lärt sig att när det gäller det som känns jobbigt och stressande i livet att göra, är det bästa hon kan göra för sig själv att ta tag i problemet. Att göra något åt det som kan göras något åt.

Idag känner kvinnan att hon hittat en bättre balans i sitt liv än förut. Hon lever inte längre för att göra, utan för att leva. Hon gör det hon känner lust att göra, så långt det är möjligt. Hennes liv är inte längre fullt av göra. Utan där finns också plats för stunder av att inte göra. Återhämtning. Tid för eftertanke med händerna i  knät. Tid för att sänka axlarna under en kraftgivande meditation. Plats för tystnad. För skratt och socialt liv.

Kvinnan är idag mer en VAR-else än en GÖR-are.

"To be. Or not to be." (Shakespeare)

"To do too much. Or to be." (Anna-Karin)


(Kvinnan i berättelsen är jag. Om nu någon läsare inte redan insett det).

Det här inlägget är skrivet med en särskild hälsning till Agneta i Piteå. Tack, Agneta, för att du inspirerade mig att skriva om mina tankar kring "görandet" i mitt eget liv.

8 kommentarer:

 1. Ja den där "göraren" får man handskas med. Men yogan och meditationen får den att backa.Och får mig mer att leva. Men "göraren" finns alltid där så jag måste vara uppmärksam.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du hittat dina sätt att få balans mellan att göra och inte göra, Lotta. Det är märkligt att det ofta är vi kvinnor som är så mycket görare att vi tar stryk av det. I alla fall som jag upplever det.

   Ta väl hand om dig!

   Kram/Anna-Karin

   Radera
 2. GÖR aren gillar jag inte alls just nu, hon vill så mycket hela tiden, men hon måste lära sig vila och ta hand om sig själv.
  KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när det närmar sig jul får man verkligen se till att ta sig andhämtningspauser och fundera över var man vill lägga sin energi. Jag själv hittar energi när jag gör det jag har lust att göra. Och också i att vila mig ibland.

   Ta väl hand om dig, Ninis! :)

   Kram

   Radera
 3. Agneta i Piteå....TACKAR för Dina ord. Allt är så sant så, det kan bli för mycket av det gjorda. För det finns alltid att göra, det tar aldrig slut om man är intresserad av fylla livet. Jag får lov att tänka; LEV LITE SAKTARE!! Har Du sett kissebilderna på din e-post, eller försvann de i etern? VARMA HÄLSNINGAR/ Agneta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, Agneta, för inspirationen. :)

   Att göra saker lite långsammare än man brukar är ett mycket effektivt sätt för att minska stressen i kroppen.

   Nej, några kissebilder från dig verkar jag inte ha fått i min mail.

   En riktigt skön helg med balans mellan göra och vila önskar jag dig! :)

   Radera
 4. Anna-Karin, många gånger har jag småklagat över att livet är
  ett enda göra, göra, göra. Jag har alltid jobbat för tre. Tre gånger
  mer än andra. Det började redan i ettan i småskolan med tre rader
  siffror när de andra skrev en rad. Jag är nog lat och vill bli färdig
  med saker och ting så fört som möjligt, Men utan att slarva.
  Idag blev det en ”upp o hoppa haiq” till dig igen:

  Sådant blev ditt liv
  du överambitiösa
  skrivarmästare.

  Att vila händerna i knät anses inte det symbolisera att vara extra
  handlingskraftig? Oh är det onsdag redan, jag har inte tid att
  kommentera, får skicka dig ett brev istället om jag hinner. Har
  så mycket att GÖRA. Tänker på hur stillsamt du har det. (Kram)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det fullt upp här hos mig. Och ibland tar jag det lite lugnare, Kalle. Att vara aktiv så mycket som möjligt och att ta en paus en gång i timmen är bästa sättet som jag fått lära mig att växla mellan att varva upp och varva ned för att inte bli övertrött. Fast ibland så glömmer jag bort det, överanstränger mig och blir jättetrött. ;) :)

   Vilket är ditt bästa knep för att hitta balansen mellan vila och aktivitet? :)

   Radera