torsdag 19 april 2012

Chefer underskattar psykisk ohälsa

Trots att psykisk ohälsa ligger bakom de allra flesta långtidssjukskrivningarna underskattar chefer hur vanligt det är med psykisk ohälsa.

Det visar en ny undersökning som Hjärnkoll har gjort.

Mer än varannan chef med personalansvar tror att tio procent eller färre av deras anställda kommer att utveckla psykisk ohälsa någon gång under sitt yrkesliv. Det är en ganska stor missbedömning med tanke på att Socialstyrelsen beräknar att 20 till 40 procent av Sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa.

- Trots att psykisk ohälsa är så vanligt gör arbetsgivare och chefer alldeles för lite för att förebygga den på arbetsplatserna. Att man underskattar hur vanlig ohälsan är förklarar också varför så många chefer står dåligt rustade när deras anställda utvecklar psykisk ohälsa, förklarar Rickard Bracken, projektledare för kampanjen Hjärnkoll.

6 kommentarer:

  1. Man kan spotta på en sten tills den blir våt, sa min
    gamla Långarydsmormor , det minns jag nu.

    Jäkta och stressa
    indragning av personal.
    Effektivitet???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stressa sönder personal kanske lönar sig kortsiktigt, fast knappast långsiktigt, tycker jag.

      Kram

      Radera
  2. Det verkar inte som de bryr sig särskilt mycket om personalen. De byter ut dem som blir utslitna. Obahagligt men ofta sant tror jag.
    Kram Carola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr så är det nog ofta så som du skriver, Carola. Människor har blivit som "handelsvaror". När de blivit trasiga plockar man in en ny, hel, tills den också blivit trasig. Det är inhumant, tycker jag.

      I längden blir det dyrt för oss alla att ha det så.

      Kram

      Radera
  3. det är lite skrämmande,,, tror inte heller de bryr sig eller är intresserade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske bryr de sig inte. Eller så är det så att de helt enkelt inte förstår.

      Till viss del tror jag att det handlar om fördomar och rädslor som vi alla behöver jobba med att få bort. Både i oss själva och i samhället.

      Varm kram

      Radera