torsdag 4 april 2013

Medkänsla ger mer dopamin än sex och pengar

I en ny artikelserie i Svenska Dagbladet läser jag om James Doty, forskaren som kan visa att vår medkänsla med andra frigör mer dopamin än både sex och pengar.

"Vi är gjorda för att bry oss om varandra", säger James Doty.

Begreppet medkänsla är en mer aktiv reaktion än empati (vilket är förmågan att känna in andra varelsers känslor). Andra människors lidande väcker medkänsla hos oss och en vilja att göra något åt lidandet.

Enligt James Doty kan man träna upp sin medkänsla (compassion) och det sker en mängd positiva effekter när man gör det. Man blir mer motståndskraftig mot negativ stress, får mindre ångest och ett bättre immunförsvar.

Långvarig stress och trauman kan leda till att den viktiga delen hippocampus i hjärnan krymper. Då försämras t ex våra minnesfunktioner. Något som jag själv upplevt i samband med min utmattning.

Mycket kärlek, meningsfulla sammanhang och hjälpsamhet kan förändra nervbanorna i hjärnan och antingen öka hjärnans förmåga eller läka det som en gång blivit skadat, t ex på grund av långvarig stress och trauman eller utmattning.

Det allra mest positiva i artikeln är för mig att James Doty berättar om hur man SJÄLV genom att meditera över sina "snälla" känslor, som generositet, empati och förlåtelse, kan träna upp sin medkänsla.

Tänk att något så viktigt kan vara så enkelt!

Artikeln väcker frågan i mig om medkänsla med mig själv också frigör mer dopamin än sex och pengar? Eller fungerar det bara så när det handlar om medkänsla för andra varelser?

I Sverige ökar den psykiska ohälsan allt mer. En anledning till det är jag övertygad om är att vi lever i ett hårt samhällsklimat där det gäller att sköta sig själv och skita i andra.

Genom att förändra politiken och samhällsandan till ett samhälle där vi känner med varandra och också visar detta i handling och politiska beslut, tror jag att vi alla kan må bättre.

Det bästa av allt är att vi som sagt, om vi vill, kan börja den här förändringen redan idag.

Med oss själva och de människor som finns runt omkring oss. Eller de långt borta, för det är lika viktigt att bry sig om de nära som de människor utanför den närmaste kretsen enligt forskaren James Doty.

Det handlar, i slutänden, om vår överlevnad som människor.

"Den som samarbetar och är snäll får sänkt blodtryck, den som hjälper andra får stärkt immunförsvar och längre livslängd", förklarar James Doty i artikeln och berättar om en studie med en grupp pensionärer som ägnade sig ett par gånger i veckan åt frivilligarbete. De levde längre än kontrollgruppen som bestämde sig för att inte använda sin tid till välgörenhet.

–Vi är skapade för att bry oss om varandra, och forskningen tyder på att det finns särskilda banor i hjärnan för medkänsla, fastslår James Doty.

Med ett skratt säger James Doty att han tror att börsmäklare är psykopater. Belöningssystemen som måste aktiveras för att vara i börsmäklaryrken uppmuntrar den sortens människor som drivs av egenintresse, är skrupelfria och inte bryr sig om andra, menar han på fullt allvar. Supermedkännande personer är ovanliga i den miljön, de skulle aldrig överleva där, säger han avslutningsvis i artikeln.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack, Gunilla, ja, visst är det intressant att läsa om det här. :)

   Kram
   Anna-Karin

   Radera
 2. jag kan bara instämma...i all min sorg o förlust jag har drabbats av genom åren...har jag faktiskt fått mest sympati o empati i det tysta leendets tröstande igenkännande...låter det konstigt? Nej det tycker inte jag...man delar något...man behöver inte berätta vad...men man vet att det helar med ett tyst samförstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant det du skriver, Birgitta. Vilken skillnad ett leende från hjärtat kan göra!

   Varm kram

   Radera
 3. Ja det stämmer. Om det andliga är inblandat i våra handlingar
  mår kroppen väl. Men vi är skapta färdiga och inget som den s.k.
  evolutionen har släpat in. Om inte alla hjulen i en klocka är noga
  placerade från början funkar den inte alls.
  Tänk om vi kunde få ett dopaminstimulerande skattesystem, Va!
  Tänk vilket välfärdssamhälle vi kunde få. Kallefundering bara.

  Jag har varit orolig för dig ett par tre dagar Anna-Karin. Du hade
  kanske tagit i för hårt med testcykeln eller halkat galet någonstans.
  Men så kom du igen på den tredje dagen som väl är ;) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade träningsvärk efter cyklingen som satt i ett bra tag. Efteråt har jag varit så trött också. Fast ändå glad över att jag gjort arbetsprovet.

   Lite till prover är det kvar. Sedan önskar jag att man har utrett mitt hjärta färdigt. Åtminstone på ett bra tag.

   Kram

   Radera