onsdag 26 mars 2014

Ur Newsmill: "Moderat riksdagsledamot påstår att det inte finns fattiga i Sverige"

Newsmill finns tyvärr inte längre på Internet. Det tycker jag är synd särskilt ett valår som i år. Innan Newsmill försvann fick jag sex artiklar publicerade där. Det är jag mycket stolt över. Jag är stolt över det jag skrivit. 

Jag vill gärna att texterna ska kunna läsas av människor. Särskilt ett år som i år. Därför har jag bestämt mig för att lägga in mina texter här i min blogg så att de finns synliga för dem som vill läsa det jag skrivit.

Här är den andra artikeln som jag fick publicerad hos Newsmill. Den handlar om fattigdomen i Sverige som tyvärr ökat under tiden med Alliansen. Framförallt har klyftorna mellan människor ökat i Sverige de senaste åtta åren. De fattigaste har blivit fler och fattigare på bekostnad av att de mest rika fått ännu mer.


Långtidssjukskriven: Moderat riksdagsledamot påstår att det inte finns fattiga i Sverige 

"Det finns inga fattiga människor i Sverige, tycker jag", säger Isabella Jernbeck, riksdagsledamot (M). Hon är på ett studiebesök hos RFHL, riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende när hon uttalar orden: "Fattigdom förknippar jag med Afrika". Så bra då, eftersom hon förknippar fattigdom med Afrika, att hon är på studiebesök i fattigdomen i Sverige, tänker jag när jag läser. Frågan är om hon, trots studiebesöket, någonsin vill öppna sina ögon och se fattigdomen i Sverige. De allt mer ökade klyftorna i vårt samhälle. Människorna i utanförskap. Vill hon se de fattiga barnen?

Vill Isabella Jernbeck (M), och de andra Nymoderaterna, se de ensamstående, utförsäkrade småbarnsmammorna som söker sig till diakoner i kyrkan för att hämta en matkasse? Vill hon se barnen till missbrukarna? Vill hon se barnen till de ensamstående småbarnsmammorna som hämtar matkasse i kyrkan? Barnen som retas av kamraterna för att familjen de lever i inte har råd att åka på semester som de andra barnen. Barnen som retas av kamraterna för att familjen inte har råd att köpa platt-tv utan fortfarande har en tjock-TV om ens en TV överhuvudtaget. Barnen som skolan får hjälpa att ha råd att följa med på klassens gemensamma skidresa. Vill hon, och de andra Nymoderaterna, se barnen som går med en klump i magen hela dagarna för att de känner hur oroliga mamma och pappa är för sin ekonomi, för hur de ska få mat på bordet? Vill hon se barnen som vräker i sig av skollunchen för att det är den enda mat de kan äta sig mätta på varje dag?

Vill hon, och de andra Nymoderaterna, se de hemlösa människorna som blir allt fler här i staden där jag bor? Där de vanliga bostadsbolagen sällan längre öppnar sina dörrar för hemlösa människor, utan låter ideella verksamheter ta det ansvaret. Vill Isabella Jernbeck och de andra Nymoderaterna se missbrukarna som man bygger baracker till i utkanterna av staden, för att de ska få tak över huvudet? Vill hon se det ökande antalet människor i utanförskap i Sverige idag på grund av sjukdom, arbetslöshet, missbruk och nu också utförsäkring?Jag citerar Aftonbladet 2011-11-02: "Nya siffror från SCB visar att andelen hushåll med låg ekonomisk standard nu är uppe i 14,8 procent, från 8,4 procent 1999. En av de grupper som har det värst är ensamstående mammor."


Vad är då fattigdom? "I den politiska debatten i rikare länder är definitionen av fattigdom oftast bredare och omfattar de hushåll vars inkomst inte tillåter större sparande, och inte har särskilt mycket pengar till TV-innehav, tandvård och liknande, utan måste ansöka om försörjningsstöd för sådant. I till exempel Sverige, talar man, i de fall ordet används, ofta om de som får socialbidrag som "fattiga". (Wikipedia).

Kanske är Nya moderaterna på väg att försöka förändra fattigdomsbegreppet, tänker jag. Kanske vill de att fattigdom i Sverige ska vara densamma som fattigdom i Afrika? Att vissa människor i samhället helt enkelt får svälta ihjäl. "Skyll-dig-själv"-mentaliteten. Att vissa människor får lämna sina utsvultna barn i dikena för de har inte råd att begrava dem. Att vissa människor i samhället får bygga sina egna hem av pappkartonger. För att andra grupper i samhället ska få det allt bättre. De som har haft turen att ha sin hälsa i behåll, att sedan generationer vara vana vid överfulla kylskåp och julbord, semesterresor till exotiska resmål som till exempel Afrika och stora förmögenheter och sparkapital.

Jag citerar igen från Aftonbladet och mötet på RFHL:

"Har du prövat på hur det är att leva på socialbidrag under lång tid? Har du prövat på att gå runt på 5-6000 kronor i månaden, frågar jag (Per Sternbeck, RFHL, författarens anmärkning).

"Ja, men herregud, säger Isabella Jernbeck, på de inkomstnivåerna är det ju ingen som ligger under någon längre tid".

Isabella Jernbeck verkar behöva fler studiebesök i verkligheten, tänker jag när jag läser. Jag själv som långtidssjukskriven har haft 6.000 kronor netto att leva på under drygt tio års tid nu. Som utförsäkrad har jag just nu noll kronor i inkomst.

Jo, Isabella Jernbeck. Jag anser att fattigdomen finns också i Sverige. Barnfattigdomen finns den också, tyvärr. Det är bra att du gör studiebesök i fattigdomen. Den verklighet som allt fler människor i Sverige lever i idag. Men det räcker inte. Det handlar framförallt om att våga se att den finns för att kunna göra något åt den. Och framförallt om viljan att göra något åt den.

Vill du det?


Anna-Karin Mattsson 
 
(Artikel ur Newsmill, publicerad: 2011-11-03 13:11, uppdaterad: 2011-11-03 13:11)


Se även: "A-kassan är nu på samma nivå som försörjningsstödet" (DN, Debatt, 2014-04-07)#Blogg100 - Dag 27 
 

10 kommentarer:

 1. Mycket bra att du omplacerat din kampskrift, det har ju
  tillkommit många nya politiskt intresserade väljare.

  Nej Anna-Karin
  det finns inga fattiga
  nymoderater.

  Tror du inte det var så han menade den förvillade moderate
  riksdagspersonen? Ju fler rika desto bättre. ((Kram)) Kalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Kalle, jag viil ha de artiklar jag skrivit i Newsmill samlade här i min blogg.

   OM strategin för ett politiskt parti är att skapa fattigdom för vissa grupper i ett land är jag fullkomligt övertygad om att det är dödsstöten för ett gott samhälle.

   Fattigdom leder alltför ofta till destruktivitet. Till missbruk, kriminalitet, uppgivenhet, utanförskap, konflikter. Fattigdom och ekonomisk oro är också en stor anledning till psykisk ohälsa kan forskarna bevisa idag.

   Alla i ett samhälle har allt att vinna på att så många människor som möjligt i ett land upplever att de har det tillräckligt bra ställt ekonomiskt. Så är det inte i Sverige idag. Det kryllar av människor här som mår så dåligt på grund av oro för ekonomin. Inte minst bland sjuka människor som utförsäkras gång på gång.

   Kram

   Radera
 2. Vad synd att det inte finns kvar längre men fortsätt att skríva A-K, du skriver sådant som behövs och berör. Jag har själv levt på ca 6000 kr och säkert fler med mig, många politiker har ingen aning om hur folk har det. Fattigdomen ökar men det talas inte så mycket om det. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är trist att Newsmill inte finns ett valår som i år, tycker jag. Fast inget som jag kan påverka.

   Bra att jag kan lägga in det jag skrivit här i min blogg i alla fall. :)

   Tack för dina ord till mig om mitt skrivande, Cathrin, det värmer mig kan du tro.

   Jag tycker också att det behövs fler röster som talar om och synliggör den fattigdom som finns i Sverige. Klyftorna har ökat så kraftigt i Sverige under de senaste åren. Det är en politik som jag tror är förödande för oss alla i längden. Det får effekter som sänker ett samhälle i stället för lyfter det. Mycket forskning kan bevisa det. Ändå väljer vissa politiker att fatta beslut som ökar klyftorna mellan människor.

   Kram

   Radera
 3. Fattigdom är alltid i relation till omgivningen. Att leva på en låg standard där andra också gör det är inte så stigmatiserande som att ha det sämre ställt än omgivningen.

  Man ska inte förringa fattiga i Afrika. Inte alls.
  Men svensk fattigdom står i relation till att andra har mer. Och till att det kostar mer i vårt samhälle. Du måste betala vad en bostad kostar, du måste ha pengar till vad mat kostar... till kläder för att inte frysa. Du står utanför om du inte kan få till detta.

  Egentligen kan man inte jämföra olika fattigdomar med varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kyrksyster, för dina kloka ord om fattigdomen.

   Allt gott!

   Radera
 4. Jösses vilka dårar det finns inom politiken! De kanske skulle leva på socialbidrag i 6 månader så får de se hur det är att vara fattig i vårt land och inte bara i fattiga Afrika. Sen kan de ju leva som de riktigt fattiga, våra uteliggare som inte inte finns, ni vet de där spökena ( eftersom de inte finns) som bla säljer Situation Stockholm, de som ville ha ett hus i Helsingborg och blev erbjudna en lastkaj... Åh ibland blir jag så ARG att jag skulle vilja vara diktator i det här landet. Skulle väl hinna med att ändra på något innan jag fick huvudet avhugget på Sergels torg *morrar*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det skulle vara bra och lärorikt om politiker fick leva kanske ett halvår eller ett år på den lägsta nivån man kan få som medborgare i Sverige idag. Och med den oron i magen som det innebär att vara sjukskriven en lång tid, oron för ekonomin och också för sin hälsa ibland på samma gång. Fast det är omöjligt att förverkliga det, tror jag.

   Mer empati, solidaritet, medmänsklighet och en annan syn på människan och samhället än den som finns hos de styrande idag, är det jag önskar mig.

   Allt gott!

   Radera
 5. Bra artikel!
  Sedan har vi sjukpensionärer och vanliga pensionärer till detta också. Äldrevården som inte fungerar. Plus alla sjuka som inte får vara sjukskrivna längre och så alla nya tiggare som har tillkommit. I vilken drömvärld lever Isabella J. och hennes kompisar i regeringen? Vet en ensamstående mamma som knappast äter och sover för att få ihop det för sina tre barn. Skjutsar till hockey, fridrott. Nu utan jobb för första gången i sitt liv. Bor i hus på landet så att barnen ska få sin frihet. Fattig ... svar JA /kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Spanaren. :)

   Artikeln skrev jag 2011. Det är knappast så att något blivit bättre i de här sammanhangen sedan dess. Tvärtom.

   Alliansen har drivit en politik som är destruktiv för ett samhälle, anser jag.

   En politik som leder till konflikter, missbruk, sämre relationer mellan människor, uppgivenhet, misstänksamhet, tappad tillit, otrygghet, utanförskap, segregation, kriminalitet, psykisk ohälsa.

   Ensamstående föräldrar som blir sjuka eller arbetslösa har drabbats mycket hårt av förändringarna i trygghetssystemen. Och ansvaret för det vilar helt och hållet på de beslut som Alliansen har fattat under sin tid vid makten.

   Det finns hur många exempel som helst att lyfta fram och ju fler som drabbas, desto fler blir medvetna om vad som hänt i Sverige tror jag. Där är mitt hopp om att människor ska vakna och börja kräva tillbaka det som tagits ifrån oss. När det gäller socialförsäkringen är det ju pengar som vi betalt in för att kunna leva hyfsat också om vi blir sjuka eller arbetslösa. Det är en trygghet som vi behöver för att må bra som människor.

   Kram

   Radera