söndag 19 juli 2015

Vems är ansvaret för att sänka sjuktalen i Sverige?

Annons från Ljusnan, lördagen 18 juli 2015

Bilden på en platsannons från Försäkringskassan som syns i sociala medier med rubriken "Vill du jobba för att sänka sjukskrivningstalen? Just nu söker vi en personlig handläggare ...", fick mig att börja fundera kring frågan om vem som egentligen har ansvaret att sänka de ökande sjuktalen i Sverige.

Har Försäkringskassan ansvaret för att sänka sjuktalen? För mig är Försäkringskassan en myndighet som bland annat ansvarar för sjukförsäkringen i Sverige. De ska se till att sjuka människor får den ersättning de behöver om de har rätt till ersättning och också att de får rätt ersättning enligt de lagar som gäller. OM det är så att Försäkringskassan har till ansvar att sänka sjuktalen, så är min tanke att man i så fall bör sluta att misstänkliggöra, pressa och stressa sjuka människor och i stället öppna sina hjärtan och börja lyssna på de människor som mår dåligt och också har intyg från läkare om att de behöver stöd i livet.

Ett sätt att få ned sjuktalen i Sverige som till största delen är på grund av psykisk ohälsa numera, tror jag är att sluta stressa sönder redan sönderstressade och i stället stötta och peppa och lyssna till den människa som mår dåligt. Det är min uppfattning om en väg mot ett friskare samhälle.

Vem kan mer ha ansvar för att sänka de ökande sjuktalen i Sverige? Individen, kan jag tänka. Vi har som vuxna människor så klart personligt ansvar för att ta hand om vår hälsa. Att motionera, leva hälsosamt, se till att få tillräcklig och god sömn, undvika alkohol och tobak, kunna sätta gränser så att vi inte kör slut på oss själva. Lämna allt som är destruktivt och söka det som får oss som människor att må bra. Fast om vi råkar ut för en bilolycka och blir totalförlamade över en sekund, har vi då ett personligt ansvar för vår hälsa? Eller om vi får cancer? En förlossningspsykos? Scizofreni, manodepressivitet?

Hur mycket av det vi kallar ohälsa är vi personligt ansvariga för? Kan vi kallas personligt ansvariga för genetiskt ärvda sjukdomar? Är vi personligt ansvariga för vilka vi valt som föräldrar och far- och morföräldrar innan vi ens föddes? Hmm ... intressant. Vad tänker du när du läser det jag skriver?

Vilket ansvar har arbetsgivarna för de ökande sjuktalen i Sverige? De extremt slimmade organisationerna. Anlitandet av bemanningsföretag i stället för att anställa egen personal vilket skapar enorm stress att leva i för de människor som jobbar som timanställda hos bemanningsföretag, tänker jag. Den ökade mängden arbetsuppgifter som lagts på varje individ att sköta genom årens gång. Jakten på vinster och kostnadseffektivitet in absurdum med minimerade möjligheter till pauser och andhämtning vilket gör att allt yngre människor hamnar i utmattning.

Kanske de borttagna eller mindre regelbundna hälsokontrollerna av anställda, vilket enligt den hjärtläkare som utredde mitt hjärta för några år sedan, var en väsentlig orsak till att allt fler människor idag i Sverige faller ner och dör knall fall i en hjärtinfarkt eller drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Underanställning på arbetsplatserna i stället för överanställning som jag fick lära mig när jag läste Företagsekonomi tidigt 80-tal, var fullt normalt att ha på i alla fall större företag. Man överanställde personal därför att man visste att alla de anställda skulle aldrig kunna finnas på plats samtidigt en arbetsdag. Någon skulle vara sjukskriven. Någon skulle ha en anhörig som dött. Någon skulle kanske vara dagen efter. Därför att så är det att vara människa. Man kan ibland av olika skäl inte arbeta 100 %.

Ja, det där var länge sedan. Historia. Allt annat än hur samhällsandan är idag där vi människor ska vara robotar och fullt arbetsföra och helst mer än fullt arbetsföra 100 % och allra helst ännu mer än så och allra, allra helst ända in i graven.

Vilket ansvar har skolan för de ökande sjuktalen i Sverige? Dagisen? Barnavårdscentralen? När börjar en människas hälsa? När börjar en människas ohälsa? Hur påverkas människors psykiska hälsa av att vara i så stora grupper tidigt i livet att de inte känner sig sedda eller lyssnade till?

Vems är ansvaret för att sänka sjuktalen i Sverige? Ja, vems? Vad tänker du?

Kanske är svaret att det är allas vårt ansvar. Det är mitt ansvar lika väl som ditt. Det är samhällets ansvar och det är arbetsgivarnas. Det är vårdens ansvar och det är politikernas ansvar. Varje medmänniskas ansvar lika väl som mitt eget.

Allas vårt ansvar genom hur vi är mot varandra som människor. Hur vi möter varandra och hur vi handlar mot varandra. Och också hur vi är och vad vi gör med oss själva.

Och kanske är sänkta sjuktal då också Försäkringskassans ansvar. Där den intressanta följdfrågan då blir HUR det ansvaret ska visa sig i handling. Genom utförsäkringar, press och misstänkliggörande. Eller genom en tillräckligt trygg sjukförsäkring för den som behöver det och genom att lyssna in och göra bedömningar enligt det individuella behovet i stället för att hantera sjuka människor som att de alla hade samma behov för att läka samman så bra och så snabbt som möjligt igen.


Hur mycket nytt är det under solen egentligen? Den här bilden tog jag vid en allmosebössa utanför Medevi Brunn igår.
"Wänd ej kallsint bort ditt öga. Du som lycklig går förbi. Lägg din gåva häruti. Blott en skärf om än så föga. Minns att bifall från det Höga Skall din vedergällning bli! Allt hvad vi här kunna samla. Blir för Qvalets folk ett stöd. Sjuklingar i värk och nöd. Blinda som i mörkret famla, krymplingar bland barn och gamla. Söka helsan. Tigga bröd."

(Text från Alllmosebössa utanför brunnskällan från 1678, Medevi Brunn)


Lästips: "Försäkringskassan söker personal till att sköta stupstocken?" (Solrosuppropet)

"Försäkringskassan söker personal för att sköta stupstocken - del 2" (Solrosuppropet)

"Hög tid att diskutera den ökande sjukfrånvaron" (Försäkringskassan Press)

"DN, sjuktal och alliansens rehabkedja" (Kjell Rautio)

"Därför ökade sjuktalen på 90-talet" (Solrosuppropet)







8 kommentarer:

  1. Kloka funderingar. Blir också förvånad över deras jobbannons, de har nog missuppfattat sitt uppdrag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du läste, Moi.

      En härlig fortsatt sommar önskar jag dig!

      Kram

      Radera
  2. Det är precis som du säger att Försäkringskassans uppdrag är att se till att vi får vår ersättning när vi blir sjuka. Det är ju våra egna pengar som vi avstått i lön. Jag trodde först att annonsen var ett skämt, det är helt sjukt och galet detta.

    Det är ju politiken som gått åt skogen med dessa nedskärningar och sparpaket mm

    Det är som vanligt så bra skrivet av dig så man kan inte tillägga nåt

    Det börjar ju bli mer insamlingar nu och det är på tal att öppna butiker för fattiga med mat som inte är lika färsk, så förnedrande vi är ju alla människor och skall ha samma värde och kunna gå in på samma butiker och handla

    Ha en skön dag
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också reagerat över butikerna som du skriver om, Malin. Visserligen tycker jag att det är bra att man tar tillvara på mat i stället för att slänga den. Men börjar man dela in vissa grupper som ska handla i de här butikerna, ja, då känns det som att något är på väg att gå snett.

      Ha det så gott du kan i sommaren!

      Kram

      Radera
  3. Annonsen antyder om ett toppjobb, med goda karriärmöjligheter,
    för en ansvarsfull moderat. Att skattesänkningar fodrar besparingar
    inom sjukdomsområdet är lätt att räkna ut.
    Jag har en misstanke om att de som kan föra sitt språk, kan
    argumentera väl och akademiskt har bättre chans hos FK
    liksom vid andra domstolar. Kan det vara så?
    Bra att du håller efter kassörerna Anna-Karin.
    Men nya jobbet på KF är inget för Kalle i Tallebacken ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du läste, Kalle och tack för brevet från dig!

      Kram

      Radera
  4. Ja du Anna -Karin för mig är de höga sjuktalen ett samhällsansvar. Vi lever i en värld där allt ska gå snabbt, vara billigt och ersättningsbart, även människor. Jag har jobbar inom sjukvård/ äldreomsorg i över 30 år och skillnaden är stor. På 80 talet när jag började ägnade vi den större delen av tiden till omvårdnad och rehabilitering. Under tidens gång har det smugits in mer och mer administrativt arbete. Allt från utökat dokumentationsansvar, vikarie sökande till schemaläggning var 6 vecka. Allt detta medan antalet medarbetare blivit färre och färre. Lägre tjänstegrad men möjlighet till heltid via sk timbank vilket leder till att man aldrig känner sig ledig. Telefonen kan ringa när som helst.
    Detta ihop med att schema ska läggas utefter verksamhetens behov leder till att det är omöjligt att jobba heltid. Jag med mina 80% behöver ha minst ett 12!! timmars pass i veckan för att det ska gå ihop.
    Långt inlägg men så ser verkligheten ut inom äldreomsorgen där många liksom jag fått utmattningsdepression
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Pia, för dina reflektioner och för att du delar med dig av dina personliga erfarenheter.

      Visst har vi ett mycket tuffare arbetsklimat idag än för 30 år sedan. Det visar sig i utslitna människor i förtid, tyvärr. Det är en av flera orsaker tror jag till de ökande sjuktalen.

      Allt gott!

      Radera