söndag 30 oktober 2011

VintertidSommaren gick, hösten gick och nu är det vintertid. I alla fall i min klocka.

Det har varit några dagar där jag samlat kraft. Äldsta dottern har varit hemma. Vi har firat yngsta dottern som fyllt 19 år.

Jag har också haft stunder för mig själv i tystnad. Det har verkligen varit just det jag känt att jag behövt just nu. Jag minns när tidsprofessorn Bodil Jönsson från Lund, sa till oss utmattade som deltog i Pacemaking, att "det handlar om att söka efter det man mår bra av. Och att sedan fortsätta att göra mera av det".

Jag försöker plocka fram det jag lärt mig genom åren för att hämta kraft. Jag är tacksam för alla de människor jag mött som kunnat hjälpa mig på vägen. Det var så tufft i början när jag inte ens orkade tänka själv. Det gör jag idag. Jag kan tänka själv igen. Även om det varit lite trögare i mitt huvud den senaste tiden än på länge. Bloggen och skrivandet hjälper mig när det är trögt i mitt huvud. Det är fantastiskt och jag är så lycklig att jag fortfarande kan skriva. Att jag hittar orden.

Gatorna i Jönköping kantas nu av träd med gyllene blad. Trottarerna längs med Barnarpsgatan är guldgula och prasslande av alla de nedfallna löven. På höjderna kring Jönköping där jag själv bor, är det allt fler träd som står kala nu. Det känns att dagarna blir allt kortare.

Men det är mysigt att tända ljus och att samlas kring ljusen. På något sätt tycker jag om mörkret. Jag kan hitta en vila i det. Utan att jag ens behöver blunda.

Igår kväll tittade jag på TV. Jag såg programmet "Så mycket bättre". Det är inte ofta jag tittar på TV, jag blir fortfarande så trött av att se på TV. Men när det är program med musik går det lättare. Laleh och Tomas Ledin är två av de svenska artister som jag tycker mycket om. Båda är med i "Så mycket bättre", den här säsongen. Tomas Ledin var själv utbränd för många år sedan. Jag minns att han var den som genom sin berättelse i en tidning fick mig att börja prova Qi-Gong, eftersom jag läst att han blivit hjälpt av det. Också Mikael Wiehe, Eva Dahlgren, E-type och Lena Philipsson är artister som jag gillar mycket.

Det här är den låten som berörde mig starkast just igår. Var så goda! Lalehs mycket personliga tolkning av Tomas Ledins låt "Just nu".


16 kommentarer:

 1. Ditt Jönköping är säkert en gyllene stad. Hösten är vackrast
  så här efter sommaruppehållet. Jag skickar dig några bilder
  från Tallebackens omgivningar av naturens pokerspel.

  Att slippa blunda
  sparar lite energi
  i mörk vintertid.

  Tack för hjälpen med haikun Anna-Karin. Nog kan du både
  tänka och skriva så det står härliga till. :) Bara lev!

  SvaraRadera
 2. Fina, fina Laleh.
  Den här tolkningen går direkt in i mitt hjärta (också).

  Varma regnvädershälsningar!

  SvaraRadera
 3. Vad fint!Blev rörd och berörd av Lalehs Ledinlåt.Ska lyssna på programmet på webben.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Laleh tycks vara den som gick bäst hem in stugorna, man behöver inte alltid göra så mycket väsen av sig. Folk ser ändå. Tomas Ledin verkar väldigt sympatisk som person, men ibland kan jag tycka att man hör hans låtar lite för ofta. Önskar dig en god fortsättning på vintertiden. kram Cathrin

  SvaraRadera
 5. "Så mycket bättre" är ett program som värmer. Visst var Laleh`s tolkning sparsmakat vacker.

  SvaraRadera
 6. Jag bara älskar att se Ledins respond på hur hon framför låten!!

  SvaraRadera
 7. Hoppas att du fick höra tystnaden ...Ja jag såg också på programet, riktigt roligt att se ! Grattis till din 19 åring. Nu är hon snart ingen tonåring längre, hur känns det att ha två vuxna flickor? Min mellanflicka håller på att bli tonåring o jag befarar att det blir en tuff tid.
  Kram från carola

  SvaraRadera
 8. Visst är det härligt med mörkret så man får tända ljus. I morse trodde jag dock att mannen försovit sig för det var så ljust.

  Ha det så bra!

  SvaraRadera
 9. Kalle: Nu är där snart inga löv alls på träden utanför mitt fönster.

  Jag lever, Kalle. Men det är tyngre än på länge just nu att leva för mig. Jag är så trött.

  Kram

  SvaraRadera
 10. SoF: Laleh har jag tyckt om ända sedan jag hörde henne första gången. Det hon gör är konst.

  Tack för din hälsning till mig. :)

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Anonym: Gör det, programmet finns säkert på webben, musik är härligt! :)

  Kram!

  SvaraRadera
 12. Cathrin: Det är många riktigt bra artister med nu i höst, tycker jag. Det ska bli spännande att följa de olika framträdandena i programmet. Laleh var bäst den här gången, helt klart. Jag tyckte också mycket om Lena Philipsson och Eva Dahlgren.

  Kram!

  SvaraRadera
 13. Anna Christina: Det är härligt med musikprogram, vi behöver det. Musik läker själar.

  Kram!

  SvaraRadera
 14. Double J: Det gör jag också, älskar att se på Tomas Ledin när Laleh framför hans låt, det måste ha varit en både överraskande och stark upplevelse för honom. Hon fick in en helt annan känsla i både orden och musiken än vad han själv får in i sin egen version. Så mycket "djupare".

  Kram!

  SvaraRadera
 15. Carola: Det känns allra mest härligt att ha två unga vuxna döttrar. Ibland, särskilt om jag tittar in i din blogg på din söta lilla Amanda, kan jag känna lätt vemod över att inte mer få uppleva småbarnsåren. Men det är så livet är.

  Men tonårstiden, bevare mig väl ..., den vill jag inte ha igen, det var så jobbigt, tycker jag. Det mest krävande jag varit med om som förälder. Och ändå hade jag nog relativt lugna och sansade tonåringar jämfört med vad en del andra föräldrar har, tror jag. Frigörelsen är en jobbig tid, inte minst för tonåringarna själva. Och det gör ont i mig som förälder att se att mitt barn har det jobbigt.

  Men nu är den tiden över. En annan tid väntar mig som förälder. Det är en positiv sak i mitt liv, verkligen.

  Kram!

  SvaraRadera
 16. Klokegård: Jag tänder massor av stearinljus den här årstiden. Doftljus är fint också, jag gillar doftljus med vaniljdoft.

  Det är en omställning med ljuset nu igen, när vi ställt om klockorna. Men jag tycker att det är lättare att ställa om sig på hösten än på våren. :)

  Kram!

  SvaraRadera