tisdag 27 september 2011

Att leva med agorafobi - panikångest


Jag har agorafobi. Vissa människor har diabetes. Andra har högt blodtryck. Jag har agorafobi. Många människor har inte en aning om vad agorafobi är. Men det är en ångestsjukdom. Man kan ha vissa genetiska förutsättningar att drabbas av agorafobi. Min mamma har också haft agorafobi.

Agorafobi bryter ofta ut i tonåren. Den förvärras av stress, press och trötthet. Den kan också bryta ut vid ett trauma i livet. När man har agorafobi får man panikattacker i olika styrka av att vistas i miljöer där man känner att man har svårt att komma undan. Det är inte tankarna som styr de här attackerna, det är en reflex som utlöser dem. Alltså kan man inte själv förhindra att man får panikattacken. Men man kan lära sig att leva med dem. Så som en diabetiker får lära sig att leva med och hantera sin diabetes. Genom att lära känna panikattacken, genom att bli vän med den, blir man inte rädd när man får den. Rädsla förvärrar panikattacken och kan till och med göra att man svimmar av den. Jag har själv svimmat av panikattacker sedan jag var tonåring. Men idag gör jag det väldigt sällan. Jag har fått lära mig hantera panikattackerna. Stresshantering. Gränssättning. Yoga. Meditation. Mindfullness. Rutiner. Sova och äta ordentligt. Motion. KBT. Det är sådana saker som har hjälpt mig att få ett tillräckligt bra liv också med agorafobi.

När jag fick diagnosen agorafobi drabbades jag av en depression. Jag sörjde, för jag hade sett hur jobbigt min mamma haft det. Och jag hade lovat mig själv att jag aldrig skulle få det som hon hade det, aldrig få sådan ångest. Men sjukdom är inget man väljer, man drabbas av den. Sedan handlar det om hur man tar det, hur man lär sig leva med det. Eller kanske i bästa fall till och med ta sig ur det.

Det är också vanligt att man på grund av de starkt tröttande panikattackerna i perioder drabbas av depressioner. Tröttheten gör att man hamnar i beteendemönster som kan leda till en depression. Där kommer KBT in, jag vet idag tack vare den KBT jag gått i, varningssignalerna från min kropp när jag blivit för trött. Jag har fått lära mig att vända en negativ trend. Och jag vet när det är dags att jag söker hjälp utifrån, för ibland behöver man det när man är svag av någon anledning.

Panikattackerna kan göra att jag ser suddigt, jag hör sämre, jag kan känna öronsusningar, det kan kännas som att väggarna i rummet håller på att falla mot mig, det kan kännas som att armar och ben domnar bort. Det värker i mitt bröst och jag kan känna mig illamående. Det är vanligt med huvudvärk, yrsel och värk i kroppen vid panikattacker. Alltså både psykiska och fysiska symptom. Efter en rejäl panikattack kan man bli så trött att man har svårt att koppla samman olika rörelser, man kanske tappar saker eller i värsta fall svimmar. Man kan bli lika trött i kroppen efter en panikattack som efter ett rejält träningspass.

Panikattackerna man får på grund av agorafobi har aldrig någonsin med missbruk av något slag att göra. Däremot förekommer det att människor som har ångestproblematik försöker döva sin ångest med t ex alkohol och ibland tyvärr hamnar i missbruk, vilket förvärrar alltsammans. Det är vanligt att en människa med agorafobi känner stark skräck vid besök i t ex stormarknader, i folksamlingar, skräck för att åka hiss, åka i tunnelbana, åka buss, flyga, gå till tandläkaren, befinna sig i trånga utrymmen, åka över broar, i tunnlar med mera. Skräcken och panikattackerna är så starka att det känns som att man ska dö. Det kan ta upp till 17 timmar innan kroppen är i balans igen efter att man fått en panikattack. Den starka känslan av skräck kan göra att man undviker att göra de saker som utlöser panikattacken. Det är där den onda spiralen kan börja. Undvikandet förstärker panikattackerna. I värsta fall kan det leda till att man isolerar sig från yttervärlden. Det handlar om att försöka utsätta sig för de situationer där man drabbas av panikattacker och att utsätta sig för det i liten dos i början och våga stanna kvar i situationen tillräckligt länge för att panikattacken ska börja lägga sig. En panikattack stegras kraftigt i början av själva attacken. Det kan kännas som att försöka andas genom ett sugrör, som att man håller på att dö. Efter ungefär en halvtimme mattas attacken av, för att i stället komma och gå som i vågor under kanske flera timmar, kanske ända upp till 17 timmar.

Oftast vaknar jag på morgonen mitt i en panikattack. Det kan räcka att väckarklockan i rummet bredvid ringer för att jag ska få en panikattack. Eller att bilen med morgontidningen stannar till utanför. När jag mådde som sämst i mitt liv var hela mitt liv skräck och panikattacker. Jag hade genom ett trauma hamnat i det tillståndet. Jag kände mig rädd för precis allting. Det var en rädsla som jag inte kunde hantera själv med mina tankar. Jag behövde profesionell hjälp för att orka leva vidare.

När jag var liten blev jag retad och mobbad både av vuxna och barn. Man sa till mig att jag hade en mamma som var knäpp. Men min mamma var lika lite knäpp som jag är. Vi har agorafobi. Vissa människor har diabetes eller högt blodtryck. Vi har agorafobi. Min mamma blev så småningom av med de svåra panikattackerna. Det var när hon blivit ålderspensionär och kunde leva ett stillsamt liv i sin egen takt och också fick bra profesionell hjälp med olika övningar för att utsätta sig för de situationer som framkallade attackerna. Det ger mig hopp att jag också en dag kommer att må ännu bättre än jag gör idag, den dagen mitt liv ser lugnare ut än vad det gör just nu.

Jag tycker att tiden är mogen att vi släpper på fördomarna kring olika psykiska diagnoser, vad än de kan heta. Man är inte knäpp för att man har en ångestsjukdom. Det finns människor som har fått nobelpriset och har ångestsjukdomar som gör att de inte kan hämta sitt fina pris, för de isolerar sig själva från yttervärlden för att orka ha ett liv. Men de skriver kanske böcker som är något alldeles extra. (Tyvärr minns jag inte namnet just nu på den kvinnan jag tänker på när jag skriver de här raderna, kanske du som läser gör det). Man är inte knäpp för att man har stressrelaterade sjukdomar. Det är snarare ett sjukt samhälle och en sjukt stressad livsstil och ett sjukt stressat arbetsliv som ställer till det för oss som är känslomänniskor, som har besvär liknande de jag själv har.

Om jag med mina ord kan få en enda människa att förstå mer om vad agorafobi innebär är jag nöjd. Jag vill så väldigt gärna att inte nästa generation barn ska behöva bli retad eller mobbad för att mamma eller pappa är knäpp för att man har ångest. Vilket barn blir retat för att mamma eller pappa har diabetes? Släng fördomarna i väggen, se hur gammalmodiga de är och öppna för ett nytt, accepterande synsätt på olika psykiska diagnoser.

Till dig som möter en människa med ångestproblematik:

Var inte rädd.
Var ömsint.
Var mjuk.
Tala med lugn röst.
En lugn röst och lugna rörelser kan lugna en hel värld.

De senaste åren har jag utmanat mig själv i många olika situationer som min rädsla för de skrämmande panikattackerna tidigare hindrat mig från. Jag har bland annat åkt tunnelbana i Stockholm och i London. Jag har shoppat i Europas största shoppingcentra i London. Jag har åkt i tunneln under havet mellan Dover och Calais. Jag har flugit till London och jag har flugit till Brighton. Jag åker i rulltrappor och jag åker buss, båt och tåg. Jag har ställt mig i den längsta kön och stannat kvar där tills det blivit min tur. Jag har gått på stora konserter, både utomhus och inomhus. Jag kan gå ensam till tandläkaren och undersöka och laga mina tänder. Jag har startat eget företag som frilansjournalist. Jag kan ta mig ensam dit jag vill utanför mitt hem. Jag går över gränsen för mina rädslor och panikattacker varje dag. Tvingar tillbaka dem en efter en. Vidgar min värld.

Idag kan jag säga att jag har panikattacker. Men panikattackerna har inte längre mig. Jag är stolt över det jag har gjort och att vara där jag är idag. Det har varit en lång, tuff och tröttsam resa. Men den har varit värd vartenda dugg.

Ställ gärna frågor till mig om det är något du undrar över när det gäller agorafobi eller hur det är att leva med det och vad man kan göra för att skaffa sig ett så bra liv som möjligt trots de besvär man har.

Har du själv känt ångest någon gång? Känner du någon som har ångestproblematik eller har du själv agorafobi? Vad har hjälpt dig eller någon annan till ett bra liv trots besvären man har?

The Arks låt "The worrying kind" beskriver fint hur det är att leva med panikattacker, tycker jag. Och också hur man önskar att få bli bemött i en sådan situation. Ett bemötande som jag tror att vi alla människor skulle må bra av. Maya Hirasawa har gjort en mjuk och fin version på samma låt.

Gör som jag, bli en Hjärnkoll supporter och berätta hur du ska bryta tystnaden kring psykisk ohälsa – ett viktigt bidrag för att nå ett psykiskt friskare Sverige. Gå in på www.hjarnkoll.se


Några länkar om panikångest och agorafobi:

Morgan Alling - "Okunskap är osexigt"

Rickard Engfors berättar om sina panikattacker

KBTterapi - Agorafobi

Svenska Ångestsyndromsällskapet - Agorafobi

Emelie - Vad är agorafobi?






18 kommentarer:

  1. Mitt i prick! Väldigt bra beskrivet! Man hittar sin livs rytm. Rutiner är viktiga. Jag lever fyrkantigt och andas fyrkantigt...:/

    Önskar dig en bra dag! Tack för att Du finns!

    SvaraRadera
  2. Tack Anna-Karin för att du vill berätta så här öppenhjärtligt. Jag har en syster som är sjukskriven för panikattacker och det är bra att läras sig hur det funkar.
    Jag undrar om det är svårt att planera sin dag, för man kanske inte vet när de här panikattackerna kommer ?
    Skönt att din mamma mådde bättre när hon blev äldre...jag kanske är för stirrig när vi träffats indrar jag med ?
    Kram från Carola

    SvaraRadera
  3. Ja du tack för att du delar med dig, beundrar dig så mycket för din styrka att vara öppenhjärtlig. Känner att jag själv ej kan vara det riktigt för vet hur det skulle tas av mina nära och kära, blev väldigt mobbad som liten både av mina egna föräldrar och i skolan. Men det går ju att ta sig ur det med, med hjälp.
    I dag har jag ej någon kontakt med min familj och det är skönt, kanske jag kan återfå kontakten så småningom kanske inte, det må livet utvisa.
    Önskar dig en fin dag/Gela

    SvaraRadera
  4. Jajamen, här has det ångest så jag vet hur du har det. Det blir förstår värre av stress. Jag försöker att med tankens hjälp intala mig att det inte är så hemskt som det känns, men kroppen lever sitt eget liv ibland. Andningen är viktigt med men framförallt en lugn omgivning är A och O. Tack för att du vågar skriva om det svåra.

    SvaraRadera
  5. Så finnt och öooenhjärtat! Och så sant med fördomar när det gäller psykiskt mående. Ang panikångest tycker att kbt terapi är suvären i kombination med medveten närvaro. Må gott!

    SvaraRadera
  6. Tack underbara Anna-Karin för att du delar med dig av dig och din värld för att min värld skall bli större!

    För det är när vi tar del av mer kunskaper och andras erfarenheter som kunskapen och förståelsen kan bli större - öppna vårt perspektiv och vi ser att det är inget att vara rädd för. För vi är ofta rädda för det vi inte förstår och det är därför jag ser att det är många som dömer :(

    SÅ TACK FÖR ATT DU ÖKAT MIN FÖRSTÅELSE OCH MIN VÄRLD!

    Kärlek ღ Anna

    SvaraRadera
  7. Vad med medicinering? Har en bekant som tar ett tuggummi när panikångest
    börjar klämma åt. Jag lurar hjärnan säger hon. Placeboeffekten alltså.

    ”Det är ett sjukt samhälle, sjukt stressat livsstil och ett sjukt stressat arbetsliv
    som fördärvar oss” Alldeles riktigt Anna-Karin. Generna men mest miljön.
    Vi får behandla ämnet jordstrålning en annan dag. Lite i taget säger Kalle.

    SvaraRadera
  8. Tack Anna-Karin <3

    Kram från Louise

    SvaraRadera
  9. Vilsen: Tack för att du läste och för att du skrev till mig. Då känner jag mig mindre ensam om att ha det så här. Andas fyrkantigt, det är bra det, och att ha rutiner.

    Allt gott till dig, Vilsen! :)

    Stor kram!

    SvaraRadera
  10. Carola: Tack, Carola. Jag bloggar delvis för att jag vill berätta om hur det är att leva med ångest. Vi behöver tala om olika psykiska besvär för att minska/ta bort de fördomar som tyvärr fortfarande lever kvar, tycker jag.

    Visst kan det vara svårt att planera sin dag när man drabbas av panikattacker. Man får släppa taget många gånger, lyssna till sin kropp så att man inte blir alltför trött. Men idag när jag blivit "vän" med besvären jag har tycker jag att det går bra. Men det är viktigt att jag tar hand om mig, att jag äter ordentligt och regelbundet, motionerar. Att jag lägger mig i tid och går upp i tid för att kunna sova gott. Rutiner är viktiga. Och om jag ska göra något ansträngande för mig är det klokt att ta det lugnt dagen innan, att se till att vara utvilad. Ju tröttare jag är, desto starkare blir panikattackerna. Och då blir jag väldigt trött efteråt, det tar tid att komma igen efter en stark panikattack.

    Jag uppfattar dig inte alls som stirrig, Carola. Jag mår väldigt bra när jag träffar dig. Vi har ju så roligt, skrattar tillsammans. Skratt är verkligen en bra medicin mot ångest, kanske den bästa av alla. Och så kärlek och vänlighet. :)

    Fråga mig gärna mera om du känner för det. :)

    Kram!

    SvaraRadera
  11. Gela: Tack, Gela, för att du läste och skrev till mig. Det är väldigt jobbigt att ha psykisk ohälsa om nära vänner eller anhöriga inte förstår vad det innebär. Eller till och med misstror besvären man har. Ibland beror det på okunskap, ibland kanske på någon sorts förnekelse eller rädsla, skamkänsla.

    Jag önskar att du kan skaffa dig ett så bra liv för dig själv som det bara är möjligt, Gela. För det är du värd. :)

    Stor kram!

    SvaraRadera
  12. Cathrin: Tankarna kan lindra en panikattack, tycker jag. Det har jag lärt mig genom KBT. Men panikattacken lever sitt liv i kroppen i alla fall, det stämmer.

    För mig handlar det mycket om att inte fastna i känslorna som jag känner från kroppen. Att klara att ta mig ur fokuseringen på de jobbiga känslorna och i stället klara att fokusera på något annat, nästan vad som helst. Att "flyta med", släppa taget är också bra. Känna mig trygg i att veta att det kommer att gå över och att det inte är något farligt även om det kan kännas så. Men trött blir jag efter en panikattack, ibland väldigt trött.

    En lugn omgivning är det nödvändigt att söka sig till ibland för att hämta kraft. Tyvärr är de inte så många längre i vårt samhälle. Man får försöka hitta sina egna små oaser, på något sätt. Om jag är i en stor stad mår jag ofta bra av att gå in i en kyrka ibland, eller vila på ett lugnt café (om jag hittar ett sådant), gå till en park eller ge mig ut på en liten båttur. Blunda en liten stund kan räcka ibland för att hämta kraft. :)

    Stor kram!

    SvaraRadera
  13. Moa: Tack för att du läste och för det du skrev till mig. :)

    KBT och mindfulness har hjälpt mig mycket för att nå dit där jag är idag. Fast ibland har det varit svårt att få hjälp genom KBT, det har varit brist på psykologer med den utbildningen, i alla fall här där jag bor. Jag vet inte hur det är idag för det är ett tag sedan jag behövde hjälp nu, faktiskt flera år sedan. Allting blir bättre. :)

    Kram!

    SvaraRadera
  14. Anna: Tack, fina Anna, för att du läste och för att du tar till dig det jag skrivit så som du gör. Det känns fantastiskt för mig. :)

    Stor kram!

    SvaraRadera
  15. Kalle: Fint att din vän kan få hjälp genom att ta ett tuggummni. Det är ganska vanligt att man försöker hitta på alla möjliga "knep" för att komma undan panikattackerna. En del tar tuggummin, andra ger sig ut och joggar (vilket faktiskt är en bra grej att ta till, tycker jag. Tyvärr finns det också de som tar till alkohol för att döva ångesten och fastnar kanske så småningom i ett missbruk som förvärrar alltsammans.

    Jag tror personligen att det är bättre att våga möta den skrämmande panikattacken och öva sig i att hålla ut igenom den, "rida med den", bli vän med den, i stället för att hitta på olika knep för att komma undan den. Det är vad jag fått lära mig inom KBT-behandlingen.

    Ångesten beter sig som ett "troll" som försöker styra mig som människa på olika sätt. Det handlar om att inte låta sig styras av ångesten. Att bli medveten om den, få kunskap och att se till att jag gör något för att JAG vill det och inte för att ångesten får mig att vilja det. Kanske svårt att förklara, men jag önskar att du ska förstå hur jag menar, Kalle.

    Det finns ångestdämpande medicin, men för mig har det inte varit tillräckligt för att helt ta bort panikattackerna.

    Ja, samhällsandan idag gör det svårare för oss känslomänniskor med ångestproblematik. Men man kan inte vrida tillbaka klockan. Jag och andra får lära oss att pausa från omvärlden lite ibland, se till att ta hand om oss så att vi orkar med alla intryck, den stress och press som finns i samhället idag. Man får söka efter det som man mår bra av och sedan göra mer av det, helt enkelt. :) Men så klart önskar jag att man också i samhället skulle visa mer acceptans för att en del människor inte klarar stress som andra gör, och låta oss också få vara med t ex i arbetslivet, skapa en lugnare miljö för oss alla där, med flera pauser t ex.

    Kram!

    SvaraRadera
  16. Louise: Så glad jag blev när jag fick se raderna från dig, så glad att du följer min blogg fortfarande! :) Tack, Louise!

    Tack för att du finns! <3

    Stor kram och allt gott till dig!

    SvaraRadera
  17. Lättnad,hoppfull,glad,förväntanfull.Såhär känner jag mig efter att ha läst detta. Ja jag har agorafobi men det är bara tre personer som vet det och du är riktigt modig som skriver detta och visar det för världen.Jag har haft det över ett år jag kan inte göra saker på sammma sätt som förut. Som att gå till mataffären och stanna i kön utan att få panikattack. Jag kan inte åka tåg utan att få panikattack eller buss. Jag känner mig inte trygg ytanför mitt hem. Det känns som om fobin har tagit mitt liv för jag kan inte göra saker som jag gjorde annars. Att titta på bio är svårt för mig för att det är mösrkt och en öppen plats. Jag undviker allt du skrev om där man kan få panikattacket tex tunnelbanan. Jag är 15 men känner att jag inte kan leva som en pga det här. Jag får hjälp av min psykolog och jag börjar göra framsteg små steg i taget. Imorgon ska jag åka tåg det kommer att vara mörkt ute vilket gör att jag blir ännu räddare för på något sätt skrämmer himmlen och stjärnorna mig , det känns som om jag ska lyftas upp i tomma intet eller tappa medvetet ibland. Men trots som jag känner så ska jag kan jag vill jag att åka och rädslan får inte stoppa mig.För det kommer att hjälpa mig i längden har jag fått höra och jag vill må bra så mycket som möjligt. Tack igen för det du har skrivit !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym: Tack för allt du skrivit till mig och för att du läst mitt inlägg om agorafobi. Du får mig att känna mig mindre ensam med dina rader till mig.

      Jag är glad att du har någon som hjälper dig på vägen till ett så bra liv som möjligt. Du är ung och du har alla möjligheter att skapa dig ett bra liv, tänker jag.

      Ta väl hand om dig och allt gott önskar jag dig. Jag är övertygad om att du kommer att ta tillbaka ditt liv igen. Att skaffa sig kunskap om agorafobi är ett sätt att göra det på. Det är modigt att också våga be om hjälp, så som du har gjort.

      Stor kram

      Radera