lördag 9 februari 2013

Mina ord i S:ta Clara kyrka, Stockholm - "Gatans mat"

(http://www.orgelanders.se/Claraorgeln/Claraorgeln.htm)

Nästa fredag den 15 februari 2013 kommer den text som jag skrivit om att vara fattig som barn och som nyligen publicerades i Newsmill, att läsas upp i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Texten kommer också att finnas uppsatt på väggen i kyrkan den här kvällen. 

Just den här dagen är det ett event för hemlösa och andra utsatta grupper i samhället i St:a Clara kyrka i Stockholm.


Jag känner mig mycket hedrad, rörd, glad och stolt över att den text om att vara fattig som barn som jag skrivit, kommer att läsas i kyrkan och också finnas uppsatt på väggen i kyrkan den här kvällen.

Tanken från min FB-vän Annette Ericsdotter Bettaieb, som kontaktade mig, var att jag själv skulle läsa min text i kyrkan. Visserligen drömde jag som barn om att bli präst och det här är kanske så nära präst jag vill bli idag i mitt liv. Fast jag vet inte än om det är möjligt för mig att göra det. Om inte jag själv läser texten kommer någon annan att läsa min text i S:ta Clara kyrka den här kvällen.

Jag är tacksam att jag på det här sättet får vara delaktig i ett sammanhang som är till för de allra mest utsatta människorna i vårt samhälle idag, t ex hemlösa, fattiga och missbrukare. En utsatt grupp människor som tyvärr ökar i stället för att minska.

Kan mina ord på något sätt hjälpa en enda människa så är det mer än stort för mig.

Bland annat kommer man att servera mat till behövande i tält utanför kyrkan. Man kommer också att sälja kokboken "Gatans mat" till förmån för bland annat hemlösa i Sverige. Tanken är att det ska vara glädje blandat med allvar inne i kyrkan.
 

Jag citerar från eventets sida i Facebook:

(https://www.facebook.com/events/343674009081534/?ref=ts&fref=ts)

"S:ta Clara Kyrka bjuder in några av de 34.000 människor som lever i utsatthet, hemlöshet och fattigdom. Vi bjuder på mat i tält utanför kyrkan och sedan följer gemenskap i kyrkan med ett program som innehåller både allvar, glädje och underhållning. Eventet pågår mellan 16.30 - 18.30. Vi behöver hjälp från klockan 13 med enklare göromål - både inomhus och utomhus.

"Gatans Mat är en vackert fotad inbunden ”coffe table book” med recept från Sveriges främsta kockar genom tiderna, matrebeller och eldsjälar varvat med levnadsberättelser av John Arthur Ekebert - överlevnadskonstnär och registrerad hemlös. Förord: Socialstyrelsen. Överskottet från försäljningen fördelas mellan Bostad Först Stockholms Stadsmission och Ungdomsbussen i Västerås."


Vill du hjälpa till som volontär vid eventet den 15/3? Man behöver all hjälp som man kan få i kyrkan mellan kl 13-19.

Läs mer och anmäl dig till gatansmat@tgim.se - med vilka tider du kan. 


Jag önskar av hela mitt hjärta att det här eventet kommer att få uppmärksamhet och att de människor som söker sig dit kommer att mötas av kärlek, värme, empati och medmänsklighet.

Jag har själv ett personligt minne från S:ta Clara kyrka. Det var för några år sedan som jag var i Stockholm. Mitt i trängseln fick jag en stark panikattack. Det kändes som att de vackra gamla husen i Gamla Stan skulle falla över mig. Vart skulle jag ta vägen? Plötsligt var där en kyrka, S:ta Clara kyrka, och jag gick in där, satte mig på en bänk och vilade.

Efter en stund orkade jag gå längre fram i kyrkan. Där fanns ett café och jag köpte mig en mugg med té. Det var ett lugn i lokalen som jag behövde. Människorna som var där talade med mjuka och lugna röster.


Plötsligt kom där in en man i caféet som mådde dåligt. Han slog sig ner vid ett bord. Jag såg en av kvinnorna som jobbade i caféet, gå fram och tala med mannen. Hon tog sig tid att sätta sig ned mitt emot mannen vid bordet och la sin hand ovanpå mannens hand. Hon frågade om han hade tagit sin medicin, pratade mjukt till honom. Mannen såg ut att ha ångest. Kvinnan masserade hans nacke, talade lugnande med honom. Gav honom varmt att dricka.

Efter en stund orkade mannen att resa sig och lämna kyrkan igen. 

Det blev en mycket stark stund för mig, att möta och se en sådan empati, värme och medmänsklighet efter att ha vandrat i trängseln på Stockholms gator.

Stärkt av det jag upplevt gav jag mig ut i det "normala" livet igen.#Blogg 100

16 kommentarer:

 1. STORT! GRATTIS Anna-Karin, denna framgång är du så
  innerligt väl värd. Hedrad , glad och stolt har du verkligen
  rätt att känna dig. Jag tror dina ord kommer att gör nytta i
  detta fördärvade ”Folkhem” Kram och helgfrid… Kalle
  Hoppas Victoria kramar om dig också en dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle! :)

   Det här kunde jag väl aldrig ana den dagen jag satt här och skrev det som först var ett blogginlägg. :)

   Ibland är verkligheten underbarare än dikten.

   Kram

   Radera
 2. Grattis till dig. Hoppas att du kommer att läsa upp den själv. Den kyrkan är magisk. Jag såg alla gudstjänsterna från Klara som de visade på TV i höstas. Där är alla välkomna. Där görs ingen skillnad.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Bosse! :)

   Det blir prästen och etikkonsulten Anna Rosengren som kommer att läsa min text. Och jag känner att det kommer att bli så bra att just hon läser den.

   En magisk kyrka är det. Jag hade så väldigt gärna velat vara där idag, fast min kropp protesterar starkt, jag behöver ta hand om mig.

   Kram

   Radera
 3. Grattis Anna-Karin! Det är vackert att dela med, stödja och hjälpa medmänniskor! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Moi! :)

   Kram och en fin helg önskar jag dig!

   Radera
 4. Grattis! Hoppas du kommer dit själv, Jag ska försöka ta tid och ge mig till stan med pendeln. Jag har haft panikattacker tidigare i mitt liv, faktiskt i ca 30 år, så jag vet hur det kan vara i en kyrka. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kajsastina! :)

   Underbart om du besöker kyrkan under eventet! Själv kommer jag inte att vara där, även om jag verkligen skulle vilja det. Hela min kropp spjärnar emot, jag behöver ta hand om mig, ta det lugnt. Den här gången får det räcka att mina ord är där, de är ju en del av mig, tänker jag.

   Kram och allt gott!

   Radera
 5. Varm Grattiskram finaste Anna-Karin

  Tänk att ännu flera ska få dela Dina ord
  Lycka !!

  Hälsningar
  Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Louise! :)

   Ja, det känns alldeles, alldeles otroligt magiskt att man kommer att läsa min text just i S:ta Clara kyrka. Jag är så tacksam för det. Och stolt. :)

   Kram och allt gott!

   Radera
 6. Ja dina ord sprids mer och mer Anna-Karin. Googla in exakt
  med citattecken och bindestreck ”om-att-vara-fattigt-barn”
  så får du se. Det hade du nog inte drömt om;) Kalle igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle, för att du håller koll på vad som händer med mina ord i cyberrymden.

   Själv så låter jag helst bli att googla på mig själv nu för tiden. ;) :))

   Kram

   Radera
 7. Svar
  1. Tack, Birgitta. <3

   Vi behövs alla. Även om det inte alltid verkar så.

   Stor kram och tack för att du finns <3

   Radera
 8. Det är vackert att få deal med sig!
  Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)

   Det känns underbart att jag får dela med mig, Gunilla. Magiskt! Och allt började med att jag började blogga för nästan exakt fyra år sedan. På Passagen. Fast jag hade bloggat en kort tid på Spray innan dess också. :)

   Kram

   Radera