fredag 26 april 2013

Utförsäkringarna - direkt fråga till de politiska partierna

Igår kväll visade man inslag i bland annat TV4 kl 22.00 om utförsäkringarna. Det är mycket bra att media lyfter fram den frågan igen tycker jag.

Det har kommit en ny rapport från ISF, som bland annat visar att 50 % av de som utförsäkrats har kommit tillbaka i sjukförsäkringen igen.

Jag är en av dem som utförsäkrades och kom tillbaka i systemet igen. De kränkningar, den misstro från myndigheter, den ekonomiska stress och de sömnlösa nätter och den oro som utförsäkringen innebar för mig kommer jag aldrig att glömma. Jag backade bakåt många steg i min väg mot att bli frisk igen. En väg som jag själv får gå nu för att hitta så mycket hälsa i mig själv igen som det är möjligt.

Utförsäkringarna är ett inhumant system som är ovärdigt ett samhälle för människor. Vem som helst av oss kan bli sjuk och drabbas. Vi betalar in skatt till ett system som ska göra att vi kan ha ett "drägligt" liv även om vi blir sjuka.

Att bli utförsäkrad kan till exempel innebära att man hamnar i beroendeställning till en anhörig eller att man får sälja sin bostad och söka försörjningsstöd. Är det så vi vill ha det i Sverige? Är det verkligen så som vi vill att våra barn och barnbarn ska ha det om de blir sjuka?

Idag har jag sänt ut en fråga till samtliga riksdagspartier. Jag har dels lagt ut frågan öppen i de olika partiernas loggar i FB där det varit möjligt för att synliggöra frågan för så många som möjligt. Jag har dels skickat mail till varje politiskt riksdagsparti.

Jag kommer att redovisa de svar jag får från partierna här i min blogg. Miljöpartiet har redan svarat mig.

Så här är min fråga till de olika riksdagspartierna:

 "Vill (politiskt parti) behålla systemet med utförsäkringar?

16 kommentarer:

 1. Bra Anna-Karin - heja! Jag delar förstås

  SvaraRadera
 2. Mycket bra fråga Anna-Karin! Förbered dig på ett:
  Hrrmmmuureeenionsblablabmmhhbla bla bla. som svar.

  Det var väl klart besked sa Kalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kalle. Det här är en fråga som jag själv vill ha svar på. Och jag tror att där är fler än jag som vill veta var partierna står i den här frågan idag, därför delar jag med mig här i min blogg.

   Jag har fått svar från hälften av partierna nu. De svar jag fått är i de flesta fall tydliga. Jag förväntar mig att få svar och också att få tydliga svar i den här frågan. Allt annat skulle vara dåligt, anser jag.

   Kram

   Radera
 3. Jättebra Anna-Karin!
  /Linus

  SvaraRadera
 4. Och hur lyder mp:s svar? Tror tyvärr inte att något parti önskar en återgång till tidigare system, då det är alltför kostsamt, inte minst då man har många angelägna projekt att satsa pengar till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte heller det blir till någon ändring.
   Det har pågått alldeles för länge.
   Det finns som sagt inga pengar kvar för en förändring. Vi får nog vänta tills det sker ett Regeringsskifte, och hoppas att det händer något då.!?
   T Lindholm

   Radera
  2. Till "Anonym": Min tanke är att redovisa samtliga svar samtidigt. Förutsatt att jag får svaren inom en vecka. Annars kommer jag att redovisa de svar som jag fått senast fredag denna veckan och de som jag väntar på lite senare.

   Min fråga handlar endast om utförsäkringarnas vara eller icke vara.

   Allt gott!

   Radera
  3. Till T Lindholm: För att kunna rösta på ett parti behöver man veta vad man röstar på. Det är just därför som jag vill ha svar på vilka partier som är för eller emot utförsäkringen av sjuka människor.

   Allt gott!

   Radera
 5. En fråga vi alla har rätt att kräva ett svar på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser också att vi har rätt att få svar på den här frågan från de olika politiska partierna. Och ett tydligt svar dessutom. För mig minskar partiets trovärdighet om jag inte får ett svar på de frågor jag ställer.

   Allt gott!

   Radera
 6. Jag har gått igenom samma sak. Det enda jag har kvar är att försöka hitta så mycket hälsa jag kan i mig själv.
  /Tina Norrlin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många människor nu i Sverige som gått igenom den tunga processen att utförsäkras. En del har gått igenom den två gånger till och med. Hur de orkat det har jag svårt att förstå.

   Det är mycket tungt att leva under sådan press och den ekonomiska stress som en utförsäkring innebär. Det är också tungt för de anhöriga och människorna kring den utförsäkrade.

   Jag önskar dig allt gott och att du ska få ett så bra liv som är möjligt för dig, Tina.

   Kram

   Radera
 7. Jättebra Anna-Karin! En fråga som måste lyftas om och om igen, tills något händer till det bättre. Blev själv utförsäkrad förra året. Arbetsförmedlingen visste inte vad de skulle göra riktigt, eftersom de inte ansåg att jag hade där att göra. Sen tillbaka i sjukförsäkringssystemet och då med handläggaren från helvetet... Nu är det bättre igen men jag håller helt med om att det här systemet bidrar till att man blir sämre i sin sjukdom.
  Veronica H.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Veronica. Jag tänker fortsätta att göra det jag kan för att lyfta frågan om utförsäkringarna. Det är ett inhumant system som är ovärdigt ett samhälle och som får sjuka människor att bli svagare i stället för starkare.

   Jag önskar att du så småningom kommer att må bättre igen och kan skapa dig ett så bra liv som möjligt för just dig.

   Kram

   Radera