tisdag 3 mars 2015

Socialförsäkringsutredningen början till något bättre?

Den nyligen presenterade omfattande socialförsäkringsutredningen innehöll smågodis som, kanske, en vacker dag blir till en hel godisbutik för ett samhälle. En socialförsäkring värd namnet, vilket vi knappast har idag i Sverige.

Några punkter som jag fastnade för när utredningen presenterades:

När man som sjuk ska prova att gå in i arbete igen, föreslår man i utredningen att det ska finnas mer flexibilitet än tidigare när det gäller procentandelen som man kan arbeta. Det tycker jag är en förbättring. Jag minns själv hur jag en gång i tiden kände mig stark nog att börja jobba i liten skala. "Nu vill jag prova att jobba", sa jag till min läkare. Då informerade min läkare mig om att så lite fick jag inte lov att jobba. Det var 25 %, 50 %, 75 % eller heltid som gällde. Vilket ledde till att jag inte fick prova att jobba alls just då utan vänta flera år tills jag klarade att jobba 25 %.

När det gäller den bortre gränsen föreslår man i utredningen att den är kvar tills vidare. Först måste effekten av nya föreslagna åtgärder som tidigare insatser för att få sjuka människor i arbete verkligen visa sig fungera, enligt det Gunnar Axén (m) uttryckte vid presskonferensen.

Grrrrr... morrar jag för mig själv och säkert många med mig. Grrrrrr.... morrar jag för att den bortre gränsen inte föreslås tas bort redan idag. Därför att just nu denna dag utförsäkras sjuka människor i Sverige. Förutom de 100.000 människor som redan utförsäkrats sedan reformen infördes under alliansens tid. Lägg där också till alla dessa utförsäkrades anhöriga som påverkas när en människa utförsäkras. Hur många människor handlar det om då? Och barnen till de utförsäkrade, vem räknar dem?

Ekonomin när man utförsäkras försämras drastiskt. Oron för framtiden ökar. Många gånger försämras den sjukes tillstånd i och med utförsäkringen. Inte minst då det handlar om psykisk ohälsa och stressrelaterad ohälsa. Relationer ansträngs på grund av stressen att bli utförsäkrad.

Grrrrrr.... morrar jag för mig själv... för det finns inte en enda dag till som vi har råd att vänta på att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Det är nog nu. Människor LIDER ju. Människor är på väg att ge upp. Människor tappar tron på både framtiden och politikerna. Människor blir deprimerade av att utförsäkras. Människor blir fattiggjorda för all framtid varje dag som sjuka människor fortfarande utförsäkras i Sverige.

Vilket samhälle blir rikare av att människor görs fattiga? Berätta det för mig. Ge mig ett enda exempel.

Jag anser att man skulle vända på steken helt. Ta först av allt bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Gör sedan eventuella förbättringar när det gäller att försöka få in sjuka människor i arbete snabbare än hur det är idag.

Men ta också stor hänsyn till att alla vi människor är olika i sjukdom. Vi reagerar olika vid ett sjukdomsbesked. Vi har olika bakgrundshistoria till att ha hamnat i ohälsa. Vi har olika förmåga att hantera smärta med mera med mera. Vi läker olika snabbt och vi läker olika mycket.

Se och lyssna till individen i stället för att skapa regler som ska gälla på samma sätt för alla sjuka. Vi fungerar inte så som människor. Varje människa ska ha rätten att få det stöd, den rehabilitering och den hjälp som just han eller hon behöver där han eller hon befinner sig just då, anser jag. Det här är mycket viktigt för att människor inte ska bromsas i sin läkning i stället för att gå framåt, tror jag.

I utredningen föreslår man att det ska finnas täta kontroller i början av sjukskrivningen. Där är min åsikt att det kanske är en bra idé i vissa fall. Och en förödande metod när det gäller t ex människor som har fått utmattningssyndrom. Så viktigt att inte köra samma metod för alla i det här fallet.

I vår tid år 2015 är det den psykiska ohälsan som ökar. Och den stressrelaterade ohälsan. Just de här grupperna är i behov av mer lugn och ro och stöttning i stället för ökad press och kontroller från myndigheter. Kanske dags att uppdatera det man kommit fram till i utredningen efter hur verkligheten ser ut år 2015?

Under presskonferensen nämnde man inte med ett ord de nu fattiggjorda människornas situation framöver. Inte ett ord om t ex någon höjd sjukersättning för de som är det man förut kallade förtidspensionärer.

Det är mycket viktigt att det blir en höjning av sjukersättningen så snabbt som möjligt anser jag. Även om vi inte är fullt arbetsföra som har sjukersättning, behöver vi pengar till mat för att kunna bli så friska som möjligt eller åtminstone må så bra som möjligt. Vi behöver pengar så att vi ibland kan komma iväg hemifrån för att återhämta oss och för att ha något att drömma om som ger mening åt vårt liv. Vi behöver pengar för att t ex kunna gå på ett gym för att stärka vår hälsa. (Jo, det kanske är provocerande, ska sjuka kunna gå på gym? Ja, det tycker jag att vi ska kunna. Om vi vill det.) Vi behöver pengar för att kunna gå på bio och teater därför att kulturen stärker hälsan.

Vi är fortfarande människor även om vi inte är fullt arbetsföra. Vi har all rätt att få må så bra som det är möjligt. Det blir allt svårare att göra det när våra ersättningar står helt still medan arbetsföra människors löner stiger alltmer vilket i sin tur gör att priser höjs på både det ena och det andra. Klyftorna ökar vilket skapar ohälsa i sig.

Det handlar ytterst om människosynen. Om människovärdet.


Hur som helst. Om vi en vacker dag ska ha en socialförsäkring som är en godisbutik där det finns just det goda och läkande som just du eller jag kan behöva där vi är i livet, krävs det mer än en utredning och förslag. Det är bara en början. Nu krävs handlingskraft och förverkligande av det regeringen lovade oss väljare innan valet.

Det handlar om att börja skapa ett mänskligt samhälle att leva i igen. Ett samhälle där vi står upp för varandra när någon mår dåligt. Ett solidariskt samhälle där den som är stark stöttar den som för tillfället är svag.

Därför att det är det enda sättet som vi kan skapa ett sant starkt samhälle på.

Vi har helt enkelt inget annat val om vi vill överleva som samhälle.

Så ni politiker som fått mitt och andras förtroende och uppgift att nu förändra allt det elände som alliansen ställde till med för samhället under sina åtta år vid makten, nu vill jag se stupstocken försvinna snabbast möjligt. Jag vill se förändringar i socialförsäkringen som skapar ett tillräckligt tryggt samhälle för att människor ska växa och må bra istället för motsatsen.

Politiker, nu är det upp till er. Upp till bevis för det ni lovade innan valet.
 


Jag har under ungefär sex års tid bloggat om mina egna erfarenheter från att ha fått utmattningssyndrom och blivit långtidssjukskriven. Jag är en av alla de idag 100.000 människor som utförsäkrats i Sverige.

Genom åren har jag så gott jag orkat försökt att följa med i det som händer när det gäller sjukförsäkringen och framförallt det inhumana systemet med utförsäkringar. Jag har också ibland skrivit debattartiklar för att framförallt försöka synliggöra det som hänt oss som har ohälsa under alliansens tid vid makten. Också med en önskan inom mig att kanske kunna påverka politiskt mot ett samhälle med välfärd för alla i stället för ett fåtal.

I höstas kände jag stort hopp om att den bortre tidsgränsen skulle försvinna 1 juli 2015, alltså denna sommar. Tyvärr innebar SD:s agerande vid budgetomröstningen att alliansens budget fortfarande lever vidare. Och därmed också systemet med utförsäkringar av sjuka människor. Det är viktigt att ha med sig det i tanken och inse hur problematiskt det politiska läget fortfarande är i Sverige. Hur svårt det fortfarande är för regeringen att driva sin egen politik.

Detta är dock ingen ursäkt för att inte göra precis allt som nu är i politikernas makt för att skapa det goda samhället för oss människor.


Lästips:

"Flera steg innan bortre kassagräns försvinner" (SVT)

"Utredning sviker opinionen för stärkta socialförsäkringar" (DN Debatt)

"Presentation av slutbetänkande ... " (Regeringskansliet)

"Parlamentariska socialförsäkringsutredningens slutbetänkande" (Solrosuppropet)

"Vi vill veta vad stupstocken ersätts med" (Carina Wellton, Solrosuppropet, Dagens Arena)

"Socialförsäkringsutredningen - ömsom vin - ömsom vatten" (Kjell Rautio, LO-bloggen)

"Stupstocken i sjukförsäkringen försvinner - kanske redan i höst" (Dagens Arena)

"Ändringar föreslås för sjukskrivna" (SVT)

"Det tog 4,5 år att komma fram till nästan ingenting" (Aftonbladet)

"Fler ska få bättre ersättning vid sjukdom och arbetslöshet" (Aftonbladet)

"En kompromiss utan sting" (Annarkia)

"Förslag på förändringar för sjukskrivna" (Sveriges Radio)




#Blogg100

6 kommentarer:

  1. Tack för att du skriver om detta Anna-Karin. Det är nedslående! Det bör ske förändringar mot det bättre NU.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du läste och skrev till mig, Marie-Louise. Det är verkligen hög tid för förändringar till det bättre för flera utsatta grupper i vårt samhälle.

      Kram

      Radera
  2. Tack för din utredning Anna-Karin, Den gick snabbt. Efter riksdagens
    tidsödande utrednings-”arbete” blev min undran om de använder sig
    av gammaldags budkavle? Och vem var det var som väckte dem?

    Kalle i Tallebacken kämpar med EGI. ( Ersättningsgrundande inkomst)
    Och du får visst PEK. (Politiska energi knippen ;) ((Kram))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland får jag små energikickar nu, till och från. Just när det gäller politiken var det här ett mycket tillfälligt "inhopp" från min sida.

      Jag är alldeles för trött nu för att orka engagera mig särskilt mycket i det som sker i politiken. Därför är jag glad att vi är flera som skriver och är synliga i media och sociala medier när det gäller socialförsäkringen.

      Kram

      Radera
  3. fortsätt skriv om detta viktiga!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, anonym, för ditt pepp! :)

      Allt gott!

      Radera