söndag 1 mars 2015

Utförsäkringarna går i graven enligt SVT - men NÄR undrar jag?

Än en gång väcks mitt hopp om att det inhumana systemet med utförsäkringar ska försvinna, när jag ikväll läser nyheterna i SVT.

Men NÄR kommer de att försvinna?

Mycket snabbt vill jag se ett slut på detta nu. Allt för många människor lider och har fått lida sedan systemet med att utförsäkra sjuka människor infördes under tiden med Alliansen. Ca 100.000 människor har idag utförsäkrats i Sverige och för varje dag fortsätter människor att utförsäkras.

Firar gör jag först när jag verkligen vet att utförsäkringarna inte längre finns kvar. Och att där är ett människovärdigt sjukförsäkringssystem i Sverige igen.

Jag minns fortfarande så väl min besvikelse när SD gjorde det möjligt för alliansens budget att leva vidare trots regeringsskifte. Med allt vad det har inneburit för bland annat förändringar till bättre  socialförsäkringssystem i Sverige.

I Aftonbladet ikväll säger Gunnar Axen (m), ordförande för kommittén som sköter utredningen om socialförsäkringarna, att ett antal nya åtgärder ska göra att rehabilitering går snabbare. Bra ibland tänker jag. Fast ibland fullkomligt förödande att försöka ett påskyndande av ohälsa hos en människa. Särskilt psykisk och stressrelaterad ohälsa. 

Viktigt att se till individens unika tillstånd hela vägen mot tillfrisknande tycker jag.

Imorgon får vi veta mer i den stora utredningen om socialförsäkringarna.


#Blogg100


Lästips:

"Låt alla som kan jobba" (Arbetet)

"Utförsäkringarna avskaffas?" (Solrosuppropet)

"Tidsgränsen för sjukförsäkringen försvinner" (Aftonbladet)

"Utredning sviker opinionen för stärka socialförsäkringar" (Dagens Nyheter)

"Flera steg innan bortre kassagräns försvinner" (SVT)

"Månadsuppföljning sjukförsäkringen" (Försäkringskassan)

"Vi vill veta vad stupstocken ersätts med" (Dagens Arena)

6 kommentarer:

 1. Litet försiktigt jippie ��
  //Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst vill jag också hoppas att det blir så här. Fast jag tar inte längre ut något i förskott. Nu vill jag se att utförsäkringarna försvinner för gott, jag vill se handling från politikerna.

   Kram till dig!

   Radera
 2. ja detta är viktigt och jag ropar också hej först när det är ett faktum. För att stressa på rehabilitering är inte optimalt för alla. Att det däremot inte finns någon form av rehabilitering som i dagsläget. Det är i alla fall min erfarenhet är inte heller bra. Men tanken slår mig, hur kan något så enkelt som att hjälpa människor genom att lyssna på var och en och utgå från den enskilde, vara så svårt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer i det du skriver här, Marie-Louise. Det behövs stora förändringar för att komma bort från de allt mer ökande sjukskrivningarna i vårt samhälle. Det handlar om hela vårt samhälle, inte bara socialförsäkringen. Även om den är en viktig del.

   Kram

   Radera
 3. Jag har svårt för att tro på nåt längre för allt kan ändras på nolltid. Tänk att jag levt i en tid då man hade 100% i sjukersättning och även hög A-kassa och man blev inte hetsad som man blir nu utan det fick ta sin tid tills man var frisk eller fått ett jobb.

  Det låter bra alla punkter om det nu blir så

  Det finns en anledning till att så många mår dåligt i dagens läge. Bra skrivet som vanligt

  Ha en fin dag
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en saga när du skriver till mig om hur det var en gång i Sverige, hur det fungerade när man blev sjuk. Så långt bort som vi är från det i vårt samhälle idag.

   Håller helt med dig om att det finns en anledning till att så många mår dåligt idag. Bristen på empati, solidaritet och det hårt pressade arbetsklimatet är några saker, tänker jag. Också hur vi prioriterar i våra liv. Hur vi pressar oss själva. För vad? Undrar jag för mig själv ibland.

   Kram och ha en bra dag!

   Radera